Niedopłata podatku UK

• Autor wątku Autor wątku gacek585
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gacek585

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.
Jakieś dwa lata temu zona wróciła z UK.
Pod koniec zeszłego roku przyszło z UK na adres w polsce rozliczenie podatku i wyszło ze zona ma ponad 1200funtów do zapłaty.
Zadzwoniłem do firmy która zajmowała sie odzyskaniem mojego nadpłaconego podatku z UK i powiedzieli mi ze mam to zignorowac choć byli zdziwieni ze takie cos przyszło.
Kilka dni temu znalazłem w skrzynce kolejny list ze skarbowki UK ze mam zapłacić ten zaległy podatek do 28 lutego a jak nie to odbiorą go poprzez SELF Assessment tax system cokolwiek to znaczy.

CZy mogą być jakies powazne konsekwencje niezapłacenia tego podatku? Niestety niestać mnie zeby taką gotówkę wyłozyć musiałbym sie pakowac w jakiś kredyt.
Niezamierzam już wyjezdzac do UK.
Moze jest ktoś kto dobrze zna angielski bo niemogę zrozumiec tego wlasnie tekstu w ktorym jest napisane co bedzie jak niezapłace.

IF U DO NOT PAY THE FULL AMOUNT OF TAX THAT YOU OWE, PLEASE CONTACT US TO SET UP ALTERNATIVE PAYMENT ARRANGEMENTS. IF YOU DO NOT DO THIS, WE WILL HAVE TO COLLECT THE TAX THAT YOU OWE THROUGH THE SELF ASSESSMENT TAX SYSTEM. THIS MEANS THAT YOU WILL HVE TO FILL IN A SELF ASSESSMENT TAX RETURN. WHEN WE RECIVE THE COMPLETED TAX RETURN WE WILL SEND TO YOU A STATEMENT SHOWING THE AMOUNT OF TAX THAT YOU OWE AND ANY INTEREST THAT WE MAY CHARGE.

Jesli podatek sie nalezy to powinienes go zaplacic. Jest to dlug priorytetowy i chyba o konsekwencjach nie trzeba pisac. Ja bym przede wszystkim zaczela od ustalenia czy faktycznie ten podatek masz do zaplacenia. Byc moze to jest jakas pomylka. W koncu w rozliczeniu tobie pomagali profesjonalisci. Jesli sie okaze, ze musisz go oddac, to mozesz sie z revenue skontaktowac i w oparrciu o twoj obecny dochod uzgodnic z nimi miesieczna kwote splaty. Na pewno sie nie zadluzaj wiecej, ale pamietaj to jest dlug priorytetowy.

Witam

Mam pytanie i jak wyszło z tym podatkiem zapłaciełes? mam taka samą sytuacje i nie wiem co zrobić!

mam to samo - co robić.

Dodam że nie rozliczyłem się w tax year 2008-2009.

Mam do oddania 1207,60 F.

gacek i co wyszlo z tym podatkiem?ja tez mam podobna sytuacje.Mąż juz 2 lata siedzi w domu,a wciaz przychodza do nas na polski adres jakies pisma z UK,że ma wypełnic deklarację podatkową,bo w przeciwnym razie naliczac beda kary itp.Odpisz

Witam,
Podbijam temat.
Wiadomo, niektórzy z nas dowiedzieli się, że HMRC źle naliczyło podatki w latach 2008-09 i 2009-10, jakiś błąd w ich kalkulatorach.
Zarobiłem dokładnie 1670 funtów, zapłaciłem wg moich wyliczeń (bo nie mam P45 z dwóch firm) tax 2336 funtów, co daje mi wartość ok 203 funty tax return.

Sprawa jest taka, że w moim P800 jest dodatkowa pozycja, OTHER EARNED INCOME 6500 funtów, za który nie zapłaciłem podatku.
Czy macie również taką samą pozycje w waszych dokumentach.
Powiem, że nie wiem skąd mi sie to wzieło, moje faktyczne dochody w tym roku to 16700.

coś kojarze ze dostałem w lipcu jakiś chyba od nich zwrot, niewiadomo skąd i za co.

Niewiem co robić, czy kontaktować się z nimi i wyjasniac, czy olać sprawę i np udać ze sie nic nie otrzymało od nich.

czekam na pomoc

hej Karol!Jak zdążyłam zauważyc,na tym forum nie bardzo mozna liczyc na pomoc.U mnie jest troszeczke inna sytuacja niż u ciebie ale takze nie wiem co robic.Kazdy radzi olac sprawe,ale tak to juz jest jesli sytuacja nie dotyczy danej osoby.U mnie to jest tak ,że wina wogole nie lezy po naszej stronie tylko po stronie pracownika custom revenue.Mąż byl w anglii w 2008r,pracowal tam pół roku.Wracajz do Polski rozliczył sie z podatku i za pare miesiecy otrzymal czek na 507 F.W 2009r pojechal ponownie na pare miesiecy ,znów sie rozliczył iczekalismy na czek na 600F,gdy w tym czasie przysłali nam czek na 1107F.,czyli ze ewidentnie kwoate 507f ujęli zarowno w 2008r jak i w 2009r.Dzwonilismy,pytalismy o co chodzi,ale pani po drugiej stronie powiedziala ze wszystko jest ok,więc z radoscią zrealizowalismy czek.Aż tu niespodzianka,bo w 2010r,przychodzi pismo,że prazownik sie pomylil i musimy oddac 507F do 31 stycznia 2011r,gdyz w przeciwnym razie naliczac beda odsetki itp.Napisałam reklamację i otrzymalam odpowiedz ze moga mi co najwyzej rozlozyc te kwote nawet na 36 miesiecy.Narazie tych pieniedzy nie oddaje,bo nie wiem co robic,przeciez to ewidentnie ich bląd,a 507F to ok 2500tyś naszych zł,Wszyscy mówią,żeby nie oddawac,ale boję sie konsekwencjii,bo nie wiem jakie moga nam grozic.2 tyg temu przyszla mężowi nadodatek do wypelnienia deklaracja podatkowa.Tego to juz zupelnie nie rozumiem,przeciez nie ma go w Anglii juz 2 lata,wiec co niby ma wypełnić,jaki dochód?Tez strasza ze jak nie odesle im jej do 31 pazdziernika bedzie kara za kazdy dzien zwloki.Szok!Szkoda ,że ten koleś ktory zaczął wątek nie odpisuje co on zrobił.Wiem tylko,że takich pomyłek z ich strony jest masa.Pozdrawiam

Jeśli mąż był selfemplyed to nawet jeśli nie zarobił ańi PR są musi złożyć zeznanie podatkowe.
Jeśli tego nie zrobił mogą naliczac kary i zapewne bedą.
Odnośnie tych 507 funtów to skoro wiesz ze pobraliscie je pomim ze się nie należały to jak jest twój dylemat?
Niewątpliwie po jakimś czasie roszczenie mogłoby się przedawnic ale to chba należałoby się wybrać do prawnika, ja odda bym im ta kasę żeby mieć święty spokój.
Zaproponuj im ze będziesz im oddawać po 5 funtów miesięcznie bo na wiecej cię nie stać, prawdopodobnie się zgodzą.
Powodzenia

poprostuaga napisał:
hej Karol!Jak zdążyłam zauważyc,na tym forum nie bardzo mozna liczyc na pomoc.U mnie jest troszeczke inna sytuacja niż u ciebie ale takze nie wiem co robic.Kazdy radzi olac sprawe,ale tak to juz jest jesli sytuacja nie dotyczy danej osoby.U mnie to jest tak ,że wina wogole nie lezy po naszej stronie tylko po stronie pracownika custom revenue.Mąż byl w anglii w 2008r,pracowal tam pół roku.Wracajz do Polski rozliczył sie z podatku i za pare miesiecy otrzymal czek na 507 F.W 2009r pojechal ponownie na pare miesiecy ,znów sie rozliczył iczekalismy na czek na 600F,gdy w tym czasie przysłali nam czek na 1107F.,czyli ze ewidentnie kwoate 507f ujęli zarowno w 2008r jak i w 2009r.Dzwonilismy,pytalismy o co chodzi,ale pani po drugiej stronie powiedziala ze wszystko jest ok,więc z radoscią zrealizowalismy czek.Aż tu niespodzianka,bo w 2010r,przychodzi pismo,że prazownik sie pomylil i musimy oddac 507F do 31 stycznia 2011r,gdyz w przeciwnym razie naliczac beda odsetki itp.Napisałam reklamację i otrzymalam odpowiedz ze moga mi co najwyzej rozlozyc te kwote nawet na 36 miesiecy.Narazie tych pieniedzy nie oddaje,bo nie wiem co robic,przeciez to ewidentnie ich bląd,a 507F to ok 2500tyś naszych zł,Wszyscy mówią,żeby nie oddawac,ale boję sie konsekwencjii,bo nie wiem jakie moga nam grozic.2 tyg temu przyszla mężowi nadodatek do wypelnienia deklaracja podatkowa.Tego to juz zupelnie nie rozumiem,przeciez nie ma go w Anglii juz 2 lata,wiec co niby ma wypełnić,jaki dochód?Tez strasza ze jak nie odesle im jej do 31 pazdziernika bedzie kara za kazdy dzien zwloki.Szok!Szkoda ,że ten koleś ktory zaczął wątek nie odpisuje co on zrobił.Wiem tylko,że takich pomyłek z ich strony jest masa.Pozdrawiam

Witajcie.
Przepraszam ze nieodpisywałem ale zapomniałem całkiem o tym.
Kontaktowałem się w tej sprawie z biurem które odzyskiwało dla mnie podatek z angli obiecali ze postaraja sie to wyjasnić i ze mam sie kontaktować za jakiś czas z nimi. Minęło 6 tygodni i napisałem maila do pani z którą rozmawiałem o tym wczesniej ale niestety ona zaczeła pytać o tro samo co przy rozmowie 6 tyg wczesniej.. heh. Także nic niezałatwili a ja dałem sobie spokój i od stycznia nic niedostałem zadnego listu z UK. Po drugie listy przychodziły z błędami w nazwisku i zwykłą pocztą takze nikt nieudowodni ze cokolwiek dostałem. Narazie czekam dam znac jak cos sie zmieni.

Nic nie dostałem, cisz jak narazie. Jak cos bedzie to dam znac na tym forum. Pozdr.

Hej mam tą samą sytuację :( :mad: Gacek odezwali się? ludzie co zrobiliście z tym fantem?

Witaj.
U mnie cisza nic wiecej nie przyszło.

Niestety podobna sprawa u mnie, mam niedoplate. Nie moge sie skontaktowac z nimi bo polaczenie by mi zzarlo karte a nie pracuje. Mailem - raczej nie widze takiej mozliwosci w nadeslanym pismie, a zeby bylo smieszniej to chce im to oddac, tyle ze nie moge zrobic tego za posrednictwem banku tylko czeku. Masakra

I to jest właśnie skomplikowane. Ja dałem sobie spokój i po 3 listach nic już nie dostałem.

Witam, mi równiez przysłali do zapłaty ponad 900 funtów podatku.Zgodzili sie abym splacała po 10f/mc.Połowę juz spłaciłam.Do tej pory nic nie przyszło ale zastanwaim się, czy jadąc do Uk na lotnisku może ktos sie doczepić,że mam wobec hmrc jakies zaległości?Kiedys w Anglii zatrzymali kolege do kontroli drogowej i policja wiedziała,że ma jakies zaległosci w płaceniu podatku.Nie chcialabym,aby doczepili sie do mnie celnicy jak niedługo polece do Anglii.:help:

Skoro zgodzili sie na splate w tej wysokosci (tj. ratalnie 10 funtow na miesiac) to czemu mialabys miec jakies problemy? A tak nawiasem: to w jaki sposob sie z nimi dogadalas i w jaki sposob wplacasz im te pieniadze ?

Witam, zadzwoniłam do nich w liscie, w którym przysłali mi wysokość kwoty do zapłaty był nr telefonu.Wytłumaczyłam im,że nie stać mnie aby zapłacić wszystko od razu i że mogę spłacać w ratach.Z tego co pamiętam dzwoniąc do hrmc można prosić o tłumacza ale nie jestem pewna czy nadal tak jest. Można też napisać do nich po polsku, oni mają tłumaczy więc na pewno ktoś list przetłumaczy.Koleżanka miała problem z długami męza w Anglii po jego smierci i pisala do nich tylko po polsku.Dług umożyli, po długiej walce, ale było tam duzo niejasności ze strony firmy, która rozliczała jej męża.Mogę tylko powiedziec,że angielska skarbówka to nie polski us i jesli wytłumaczy się swoją sytuację, to z pewnością pójdą na rękę. Trzeba jednak pokazać,że chcemy dług spłacić a nie olewać i unikac, bo naliczą straszną karę, tak jak w przypadku koleżanki męża.On z kolei wszystko ukrywał, dopiero wyszło to po jego śmierci.Potem biedna kobieta musiała wszystko odkręcać ;):)

ach a spłacam z mojego angielskiego konta, które zatrzymałam.Przelewam trochę wiece pieniędzy z Polski do Anglii przez Przelewy365.com - Przelewy pieniężne między Wielką Brytanią a Polską i wtedy z angielskiego konta wpłacam bezpośrednio na ich konto.Jak pokażesz,że chcesz spłacać, to oni ci przyślą nr konta na jakie wpłacać.Nr ten jest tak zrobiony,że oni widzą, ze to będzie od Ciebie :)

ja dostalam jakies 3 miesiace temu ze mam zaplcici 300 f a do polski wrocilam w sierpniu 2017 roku i dopiero 3 miesiace temu dostalam ze mam zaplacic czego kompletnie nie rozumiem bo w tym samym czasie dostalam czek na 664 funty , te 300 f to za lata 2015,2016, i za 2017 co roku po 100 funtow, zalogowalam sie na moje konto na hmrc i pisze ze nie muisze placic zadnego podatku i ze oni wyslali mi czek na 664 f a o tym ze mam zaplacic te 300 f to nie ma nic, co mam robic?

Powrót