Niedopuszczenie do matury

• Autor wątku Autor wątku matti214
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

matti214

Użytkownik
Odpowiedzi
59
Witam
Jesteśmy teraz w gorącym okresie przedmaturalnym i zrodziło się u mnie takie pytanie . Czy nauczyciel może niedopuścić ucznia do matury , jeżeli tak to na jakiej podstawie ?
Załóżmy , że uczeń ma dopuszczające i dostateczne oceny ze wszystkich przedmiotów , i dobrą frekwencję.

matti214 napisał:
uczeń ma dopuszczające i dostateczne oceny ze wszystkich przedmiotów , i dobrą frekwencję.
Więc w czym problem?

W tym , że prezydent Rzeszowa rozlicza nauczycieli z niezdanych matur uczniów , których uczyli w danym roku. Jak jest naprawdę nie wiem ale nauczyciele cały czas to powtarzają . Mówią również , że jak ktoś ma 2 na koniec z przedmiotu maturalnego w klasie maturalnej to go nie dopuszczą do matury. Dlatego pytam jak jest z tym niedopuszczeniem w sumie mam jeszcze rok , ale te gadki są denerwujące.
Czy jest to jakoś uregulowane w sposób prawny, czy jest to tylko taki straszak ?

Jednym słowem nauczyciele nie chcą ryzykować .

Straszak na lenistwo. 2 to stopień dopuszczający. Mając same dwójki można ukończyć szkołę średnią i uzyskać wykształcenie średnie. Nie wiem dlaczego zatem posiadając świadectwo ukończenia szkoły średniej ktoś miałby nie pisać matury. Zresztą szkoła nie robi łaski. Maturę możesz pisać w innej placówce gdyż nie jest to egzamin wewnętrzny.

Po prostu szkoła ma parcie na miejsca w tabelkach .Myślę , że ktoś też powinien sobie zrobić takiego straszaka na szkołę i za niedopuszczenie do matury pozwać ją do sądu i zażądać z 500 000 zł odszkodowania na cele charytatywne np.hospicjum dla dzieci. Co o tym myślicie?

Przyszły maturzysto!
Nie kombinuj tylko zwyczajnie weź się za naukę!
:)

Szkole widać zależy mocno na statystykach i boi się że ty matury nie zdasz.

Matura jest egzaminem zewnętrznym, a nie wewnatrzszkolnym.

2-ki są ocenami dopuszczającymi. Możesz mieć same dwójki i skończyć liceum.

Toteż w maturze nikt nie może Ci wziąć udziału - powodzenia!

Powrót