Niedostarczenie paczki

• Autor wątku Autor wątku daras007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

daras007

Użytkownik
Odpowiedzi
49
Witam
Dokonałem zakupu w sklepie internetowym. Kurier dwukrotnie nie mógł dostarczyć paczki z mojej winy, więc odbiór miał nastąpić w punkcie obsługi klienta ***. Przed upływem terminu na jej odebranie paczka została odesłana do nadawcy. Miał to być prezent ( już nie będzie), w momencie zakupu była promocja cenowa i darmowa dostawa. Obecnie tego towaru już nie ma w ofercie sklepu. *** przyznał się do błędu przedwczesnego odesłania paczki do nadawcy. Czy mogę starać się o odszkodowanie.
Pozdrawiam

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Czy podobny temat był gdzieś opisany że taka cisza?

A czemu chcesz "odszkodowanie" od kuriera? A nie wydania rzeczy przez sklep? Przecież jest Twoja.

Towar zakupiony w dużej sieci odzieżowej. Po odesłaniu przez *** do nadawcy dowiedziałem się na infolinii sklepu że towar trafi do magazynu a ja otrzymam w ciągu 14 dni zwrot środków ( jeszcze nie otrzymałem).Nie ma takiej opcji że towar ponownie wyślą do mnie. Obecnie tego towaru nie ma już w ofercie sklepu. Co się dzieje z towarem odesłanym do magazynu sklepu nie wiem.

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Czy firmy kurierskie są nie do ruszenia ? Czy mogą z naszymi paczkami robić co chcą ? Dziwna jest ta cisza moderatorów.

Nie ma takiej opcji że towar ponownie wyślą do mnie.
Ależ jest, bo jesteś właścicielem tej zakupionej rzeczy. Możesz sam zorganizować kuriera po rzecz, żądając jej wydania. Nie wiem czemu tak uczepiłeś się tego kuriera. Firma przewozowa nie jest winna tego, że sprzedawca odmawia oddania Twojej rzeczy.

Gryffinian mam wrażenie że czytasz inny temat a odpowiadasz na mój. W którym miejscu czepiam się kuriera ? W którym miejscu opisuje że sklep nie chce oddać zakupionego towaru ? Winna jest firma kurierska (a nie kurier) która odesłała paczkę przed upływem terminu na jej odebranie. W regulaminie sklepu jest zwrot środków pieniężnych gdy nieodebrana paczka trafia do magazynu sklepu. Ktoś w firmie kurierskiej popełnił błąd - do czego się przyznali - a ja mam organizować sobie kuriera po towar którego już nie było w ofercie sklepu? O co tu chodzi?

Gryffinian mam wrażenie że czytasz inny temat a odpowiadasz na mój.
Ależ skąd. To Ty nie rozumiesz, że kurier nie zapłaci Ci odszkodowania za to, że rzeczy wróciła do sklepu, a sklep stwierdził, że już jej nie ma.

Może inaczej napiszę, pytającemu będzie łatwiej zrozumieć.
Pytający ma ewentualne roszczenia do sklepu, ten ewentualnie do firmy kurierskiej za nienależyte wywiązanie się z umowy gdyż to sklep, nie pytający zawarł umowę z firmą zajmującą się usługami kurierskimi. Pytającemu nic do tego, nie jest stroną umowy.
Tak będzie chyba prościej :)

A ja napiszę normalnie, to może odpowiadający odpowie zrozumiale. Czy ciężko napisać co zrobić gdy adresat nie ma możliwości odbioru paczki bo została przedwcześnie odesłana do nadawcy? Prościej nie potrafię :)

daras007 napisał:
. Czy ciężko napisać co zrobić gdy adresat nie ma możliwości odbioru paczki bo została przedwcześnie odesłana do nadawcy? Prościej nie potrafię :)
Już Ci to napisali - zażądać od nadawcy ponownego wysłania.

Już Ci to napisali - zażądać od nadawcy ponownego wysłania.

Rozumie że specjalnie dla mnie sklep zmieni regulamin. Chyba nierealne. W jednym z postów opisuje co się dzieje ze zwrotami.

Rozumie że specjalnie dla mnie sklep zmieni regulamin.
Regulamin sklepu stoi poniżej prawa - sklep jest Twoim dłużnikiem w rozumieniu kc, ponieważ wiąże was umowa sprzedaży. Jeśli nie jesteś w stanie tego zrozumieć to chociaż zrozum, że kurier też nie odpowiada za "szkodę" spowodowaną "przepadkiem" rzeczy z powodu regulaminu sklepu.

Czyli sklep który zwraca pieniądze za nieodebraną przesyłkę działa niezgodnie z prawem?

kurier też nie odpowiada za "szkodę" spowodowaną "przepadkiem" rzeczy z powodu regulaminu sklepu.
Jeżeli już tak czepiasz się tego kuriera to poprawny zapis powinien brzmieć:
- kurier też nie odpowiada za "szkodę" spowodowaną "przepadkiem" rzeczy z powodu regulaminu firmy kurierskiej w której pracuje kurier.
Zapis o odesłaniu paczki po upływie 10 dni od dnia nadania jest w regulaminie firmy kurierskiej a nie sklepu.
Przypomnę że odesłanie nastąpiło 9 dnia, firma kurierska przyznała się do błędu.

Czyli podsumowując temat (ale tak po kolei):
- firma kurierska może robić z paczką do mnie co chce: może dostarczy, może odeśle i nic mi do tego, tak?

daras007 napisał:
- firma kurierska może robić z paczką do mnie co chce: może dostarczy, może odeśle i nic mi do tego, tak?

zazwyczaj 2 próby doręczenia , potem zwrot do nadawcy

daras007 napisał:
Ty nawet nie jestes strona w umowie z kurierem. Ty masz roszczenia do sprzedawcy, kurier to nie twoja sprawa.

Mamy konkretny przykład. Kupiłem towar w sklepie, firma kurierska odesłała towar do nadawcy niezgodnie ze swoim regulaminem, sklep zwraca pieniądze bo tak ma w regulaminie - podobno niezgodnie z prawem.
Co zrobić jeżeli zależy mi na towarze a nie zwrocie pieniędzy. Dodam że ten towar już był niedostępny.
Tylko nie piszcie zażądać ponownego wysłania towaru bo tego nie robią.

Odpowiedź już otrzymałeś. Ostatni raz powtórzę, swoje ewentualne roszczenia kieruj do sprzedającego.

Powrót