Niedostarczenie pisma w terminie

• Autor wątku Autor wątku navesh
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

navesh

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, pobieram rentę rodzinną, wcześniej otrzymałem pismo, że muszę dostarczyć pismo, że dalej się uczę aby pobierać rentę. Termin jest konkretny (nie ileś dni od otrzymania pisma), a mianowicie 15 września. Jest to niedziela, a dzisiaj sobota, więc nic nie załatwię. Czy ZUS może przymknąć oko na jeden dzień zwłoki? Źle przeczytałem pismo i myślałem, że mam 14 dni na to..
Jak to wyglada w ZUSie? Czy będąc tam osobiście mogę coś załatwić czy jest to bardzo zero jedynkowe i jak jest do 15 to ma być do 15?

Regand napisał:
Zacytuj ten punkt i podaj podstawe prawna z pisma.
"Zakład Ubezpieczeń Społecznych oddział [tu miasto] - Wydział świadczeń emerytalno rentownych 2 informuje, że renta rodzinna dla pana będzie wypłacana do dnia 31.08.2019 zgodnie z decyzją dn. 08.09.2015.
W celu podjęcia wypłaty renty rodzinnej na dalszy okres należy do dnia 15.09.2019 przedłożyć aktualne zaświadczenie ze szkoły o kontynuowaniu nauki. Sprawa bardzo pilna.

Podstawa prawna
art. 118 ustawy z dnia 17.12.1998
§ 29 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 11.10.2011

Czytałem coś w internecie, więc czy art. 115 KC ma tu jakąś moc? "Jeżeli koniec terminu do wykonania czynności przypada na dzień uznany ustawowo za wolny od pracy lub na sobotę, termin upływa następnego dnia, który nie jest dniem wolnym od pracy ani sobotą."

EDIT: 15 dnia każdego miesiąca jest wypłata renty(stąd ich chęć dostania zaświadczenia ze szkoły do tego dnia), więc w tym miesiącu stracone pieniądze, ale czy da się to jeszcze załatwić czy zostanę od razu skreślony?

Ostatnia edycja:
Termin dostarczenia zaświadczenia nie ma nic wspólnego z terminem wypłaty renty.
Zanieś zaświadczenie w poniedziałek i po sprawie. Jeżeli nadal się uczysz to rentę otrzymasz w październiku z wyrównaniem za wrzesień. Nie ma drążyć tematu o jeden dzień, skoro nie zrobiłeś tego co miałeś zrobić - w ciągu 14 dni (jak to sam sobie wyliczyłeś).

Morena napisał:
Termin dostarczenia zaświadczenia nie ma nic wspólnego z terminem wypłaty renty.
Zanieś zaświadczenie w poniedziałek i po sprawie. Jeżeli nadal się uczysz to rentę otrzymasz w październiku z wyrównaniem za wrzesień. Nie ma drążyć tematu o jeden dzień, skoro nie zrobiłeś tego co miałeś zrobić - w ciągu 14 dni (jak to sam sobie wyliczyłeś).

Chyba ma coś wspólnego. Rentę miałem przyznaną do 31 sierpnia, a żeby nie zatrzymać tej ciągłości przelewania renty która następuje 15 dnia każdego miesiąca, chcieli zaświadczenie przed tym terminem. No pojadę tam w poniedziałek, ale chciałem się czegoś już dowiedzieć.

Nie miałem na to 14 dni. Pismo wysłane 30 sierpnia, a dostarczone zostało 6 sierpnia, a termin dostarczenia nie jest „14 dni od otrzymania pisma” tylko termin jest do 15 września konkretnie. Bo tego dnia otrzymuje rentę, wiec nie chcieli na darmo mi wysyłać renty skoro się nie uczę bo tak to pewnie zrozumieją skoro nie doniosłem zaświadczenia.

Jeżeli renta była przyznana do 31 sierpnia, to i tak do wznowienia świadczenia potrzebne jest zaświadczenie o kontynuowaniu nauki. Jeżeli będzie złożone we wrześniu - renta będzie wypłacona za wrzesień. Jeżeli w październiku - od października (bez renty za wrzesień).

Tak, jak pisze Morena, co wynika z art. 129 ust. 1 FUS.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Ok, faktycznie macie racje bo w poniedziałek już to załatwiłem i na szczęście nie było problemów których się spodziewałem. Dziękuje za pomoc.

Powrót