niedostarczenie wezwania do sądu a termin

• Autor wątku Autor wątku Wlodek88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wlodek88

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Witam

Sprawa wygląda następująco:

Otrzymałem wezwanie na sprawę ugodową. Sprawa jest przeciwko mnie i
mojej żonie. Ja dostałem wezwanie a moja małżonka nie dostała pod swój
adres a wiem, że zostało wysłane pod adres pod którym nie mieszka i
zostało odesłane z adnotacją, że tamże nie mieszka. W związku z tym
faktem, chciałbym żeby sąd wyznaczył późniejszy termin rozprawy, gdyż
moja żona nie otrzymała wezwania. Zależy mi na tym żeby mieć trochę
więcej czasu na przygotowanie się do sprawy.

Proszę o pomoc

Wlodzimierz

witam

jeżeli otrzymałeś wezwanie do zawarcia ugody, a zatem celem stawienia sie na posiedzenie pojednawcze, wówczas niestawiennictwo przeciwnika wzywanego do ugody czyli ciebie i twej żony bez usprawiedliwienia powoduje, że do ugody nie może dojść i wtedy decyzja co do dalszego rozwoju sprawy należy do wzywającego; jeżeli jednak jedno z was nie otrzymało prawidłowo wezwania na ugodę czyli nie mogło się stawić w sposób nalezyty, a zatem nieobecność jest usprawiedliwiona, wówczas sąd winien odroczyć posiedzenie i zapewne zobowiązać wzywającego do wskazania adresu pana żony; może tez pan mu pomóc w tym wskazując prawidłowy adres żony, jeżeli treśc ugody Panu odpowiada i chce Pan szybko zakończyć sprawę

pzdr
k

Treść ugody mi nie odpowiada, bo nie zgadzam się z kwotą jaką chce ode mnie uzyskać wierzyciel i potrzebuję więcej czasu żeby się przygotować. Według mnie nieprawnie wypełnił weksel na ogromną kwotę pieniędzy. Jeśli podam do sądu adres mojej żony (nie zmieniała go od wielu lat, po prostu człowiek wypisał zły adres) to przyspieszę sprawę, mogę jednak zostawić żeby poszukał sobie sam, prawda? Wobec tego czy teraz mam stawić się na wezwanie do ugody sam, czy pisać jakieś pismo w tejże sprawie?

witam

w tej sytuacji proponuję nie stawiac się w sądzie na wezwanie celem zawarcia ugody - zapewne sprawa trafi na rozprawę w trybie zwykłym i wtedy powołasz wszystkie argumenty przeciwko roszczeniu

pzdr
k

No niezupełnie tak.

Zawezwanie do próby ugodowej zostało zrobione z uwagi na koszty. Jeżeli ktoś wypełnił weksel na ogromną sumę to znaczy, że nie stać go na wniesienie wpisu (1/4 z 5% wartości przedmiotu sporu)
Dlatego też wystąpił o zawezwanie do próby ugodowej ponieważ to podlega opłacie stałej (40zł)

Z całą pewnością mając weksel gdyby miał pieniądze to by uzyskał nakaz z weksla który jest natychmiast wykonalny.

Osobiście uważam, że powinien pan pojawić się w sądzie i spróbować ponegocjować i jeżeli uznaje pan częściowo roszczenie wobec pana zawrzeć ugodę przed sądem i odzyskać weksel.

Zgadzam się z Pasqudem. Jednak w wypadku, gdy Włodek 88 poinformuje sąd, że żona nie mieszka pod adresem wskaznym we wniosku, to sąd będzie musiał odroczyć posiedzenie z uwagi na brak prawidłowego powiadomienia jednej ze stron.

Czy muszę w jakiś specjalny sposób powiadomić sąd przed terminem rozprawy, że żona nie otrzymała wezwania? Chciałbym, żeby to było wyjaśnione.

Tak. Trzeba się pojawić z heroldem i doboszem.

A tak serio - po prostu trzeba to powiedzieć sądowi na posiedzeniu. I już.

Do tego mam jeszcze pytanie, które ma związek z całą sprawą.
Czy weksel wypełniony przez wierzyciela w 2004 roku ulega przedawnieniu, jeśli miał być płatny w grudniu 2004, czy nie? Nie wiem czy dobrze zadaję pytanie. Proszę mnie poprawić.

(Dziękuję za wszystkie dotychczasowe odpowiedzi)

Włodek

Art. 70 Prawa wekslowego:
ust. 1 Roszczenia wekslowe przeciw akceptantowi ulegają przedawnieniu z upływem lat trzech, licząc od dnia płatności wekslu.
ust. 2 Roszczenia posiadacza wekslu przeciw indosantom i wystawcy ulegają przedawnieniu z upływem roku, licząc od dnia protestu, dokonanego w należytym czasie, w przypadku zaś zastrzeżenia "bez kosztów" - licząc od dnia płatności.
ust. 3 Roszczenia indosantów między sobą i przeciw wystawcy ulegają przedawnieniu z upływem sześciu miesięcy, licząc od dnia, w którym idosant wykupił weksel albo w którym sam został pociągnięty do odpowiedzialności sądowej.
Zatem zależy to od tego między kim a kim są te roszczenia.

Dodam, że wniosek o zawezwanie do próby ugodowej przerwał bieg przedawnienia.

Powrót