Niedostosowanie sie do wyroku sądu

• Autor wątku Autor wątku Mariuszewski_pro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mariuszewski_pro

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witaj.
Sprawa dotyczy przedsiębiorcy, który pobrał zaliczkę i nie wykonał prac.
Sprawę musiałem oddać do sądu, ponieważ przedsiębiorca nie chciał zaliczki oddać.
Otrzymałem wyrok sądu, w którym Sąd nakazał przedsiębiorcy zwrócić zaliczkę wraz z odsetkami oraz kosztami sądowymi w trybie natychmiastowym. Minęło 2 tygodnie i zwrotu pieniędzy nie otrzymałem, przedsiębiorca nie skontaktował się ze mną w ogóle.
Co powinienem teraz zrobić, podejrzewam, że pieniądze będzie ściągał komornik, mam z tym wyrokiem iść bezpośrednio do jakiegoś komornika, czy należy to zrobić inaczej?

czy należy to zrobić inaczej?
Najpierw wniosek do sądu który wydał nakaz zapłaty o nadanie klauzuli wykonalności. Jak otrzymasz klauzulę, wtedy do komornika. W sieci lub na stronach internetowych sądów znajdziesz wzory wniosku.

Reset321 napisał:
Najpierw wniosek do sądu który wydał nakaz zapłaty o nadanie klauzuli wykonalności. Jak otrzymasz klauzulę, wtedy do komornika. W sieci lub na stronach internetowych sądów znajdziesz wzory wniosku.

:ok:

Próbuje napisać wniosek o wykonalność, jednak nie za bardzo wiem, co wpisać w zaznaczonym znakiem zapytania polu, proszę o wskazówki

3ca37de2d3b3ce42med.jpg

cebe41158f50526cmed.jpg

Sąd który wydał wyrok, sygn. akt sprawy, oraz datę wydania.

Reset321 napisał:
Sąd który wydał wyrok, sygn. akt sprawy, oraz datę wydania.

to już mam, tylko w poście jest wyszarzone, wszystko jest powyżej tego pola, w którym nie mam pojęcia co wpisać, chodzi o pole zaznaczone znakiem zapytania, kwoty zasądzeń tam wpisać, czy co?

Ostatnia edycja:
Nic nie wpisujesz, bo wniosek dotyczy całości wyroku.

Otrzymałem tytuł wykonawczy klauzuli wykonalności, czy oprócz komornika mam się z tym udać do jakiegoś np. U. Skarb. ?

4655a1fd163f77ccmed.jpg

Nie. Wyrok z klauzulą i do kancelarii komornika. Najpierw zadzwoń i spytaj czy ma wniosek o wszczęcie egzekucji. Dochodzą mnie słuchy, że każą pobierać ze stron internetowych i drukować samemu.

Powrót