Niedotrzymanie terminu, Mały ZUS +, przywrócenie terminu

• Autor wątku Autor wątku mehoww
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mehoww

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Prowadzę działalność gospodarczą od 02.11.2020. Korzystałem z preferencyjnego ZUS oraz Małego ZUS+.
Dowiedziałem się, że z dniem 01.06.2023 powinienem zgłosić w ZUS dokument wyrażający chęć pozostania na Małym ZUS+. Termin na zgłoszenie to 7 dni od wymienionej daty. Termin ten przekroczyłem na tę chwilę o miesiąc.

ZUS w przypadku niezgłoszenia chęci pozostania przez płatnika na Małym ZUS+ automatycznie przepisuje płatnika na duży ZUS, kod 0510

O fakcie tym nie zostałem poinformowany, ani poprzez PORTAL ZUS PUE, ani podczas comiesięcznych rozmów na infolinii ZUS przy rozliczaniu składek i składania rozliczenia rocznego.

Wg. informacji z infolinii jest to działanie zgodne z ustawą, natomiast informacja o tym była mi przekazana tylko na dokumentach dostarczonych pocztą przez ZUS 2,5 roku temu przy zakładaniu działalności. Obecne wprowadzone liczne zmiany w sposobie rozliczania również utrudniały dotarcie takich informacji dla płatników. Wyższy ZUS to dodatkowy wydatek okoł 5 tysięcy do końca roku.

Będę wdzięczny za podpowiedzi w tej sprawie.

Pozdrawiam

Mam zbliżony problem.

2 czerwca zarejestrowałem DG (pierwsza w życiu). Niedoczytałem zasad ZUS i co prawda zarejestrowałem się jako płatnik (ZUS nawet wysłał mi list z gratulacjami z tego powodu), ale nie zgłosiłem się do ubezpieczenia...

Potem na dodatek wprowadziłem w błąd księgową i na pytanie "Czy rejestrował się Pan w ZUS" odpowiedziałem "Tak, dostałem nawet list". Księgowa źle to zinterpretowała, uznała, że mam ulgę na start i rozliczyła mnie właśnie tak (tylko 360 złotych na zdrowotne).

Nie mogłem wgrać ZUS DRA do PUE (wyskakiwały błędy o braku ubezpieczonego), więc w zeszłym tygodniu poszedłem do oddziału ZUS i razem z inspektorką domyśliliśmy się, co jest przyczyną - wspomniany brak rejestracji. W tej sytuacji inspektorka stwierdziła, że jest już "za późno na mały ZUS, bo trzeba zgłosić w ciągu 7 dni" i zarejestrowała mnie z kodem 05 10.

Trochę spora strata finansowa, jakby nie patrzyć, ale poczytałem o tym dokładniej i wydaje mi się, że:
- "mały ZUS" (05 90) i tak odpada, bo przekraczam limit przychodów
- ulga na start (05 40) przepadła - trzeba się do niej zarejestrować w ciągu 7 dni od rozpoczęcia działalności

i tu właściwe pytanie

- czy w przedstawionej sytuacji preferencyjny ZUS (05 70) nadal mi przysługuje (przez 22 miesiące jeszcze)? Tzn. czy mogę wyrejestrować się z 05 10 i zarejestrować na 05 70?

Powrót