Niedotrzymanie umowy przez zleceniodawcę - udział w publikacjach naukowych

• Autor wątku Autor wątku nowyuser2017
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nowyuser2017

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Od kwietnia 2014 koordynowałem cykl badań dla zleceniodawcy wykorzystującego grant badawczy finansowany z budżetu państwowej instytucji naukowej.
Wynagrodzenie było symboliczne (10 - 20 pln) za przeprowadzenie jednego badania. Łącznie przeprowadziłem/lub skoordynowałem z współpracownikami badanie dla 200 osób. Czas trwania jednego badania wahał się od 30 do 60 minut. Badania były przeprowadzane na terenie całego kraju a ich trudność i kosztowny charakter wynikał z konieczności prowadzenia w specyficznych warunkach (pracownicy firm/kierownicy na stanowiskach zarządczych z terenu całego kraju)
Umowa ustna potwierdzona komunikacją sms zakładała współautorstwo w 2 publikacjach naukowych w renomowanych czasopismach (IF - impact factor) w zamian za współpracę badawczą (przeprowadzenie badań, opracowanie wyników, przetworzenie baz danych, opisanie grupy badawczej, analizę literatury, opracowanie statystyczne zebranych wyników, tworzenie części manuskryptu artykułów).
Mam bogatą korespondencję ze zleceniodawcą obejmującą sms / e-mail potwierdzającą wykonanie prac oraz umowę z podmiotem koordynującym część naukową na wykonanie części prac. Umowa została rozliczona pod koniec 2016 roku choć z trudnościami.
W maju 2017 roku zleceniodawca odmówił prawa do uczestnictwa w publikacjach.
Zależy mi na udziale w publikacjach jako zadośćuczynieniu za wykonaną pracę. Jak wyegzekwować od zleceniodawcy dotrzymanie umowy czyli współudział w 2 publikacjach z IF?
Jeśli jest jakiś wzór pisma przedprocesowego to będę wdzięczny za wskazówki.

Jeśli faktycznie w utworach, których jesteś współautorem odmówiono Tobie oznaczenia Ciebie jako współautora to wezwij pismem zpo do zaprzestania naruszania Twoich autorskich praw osobistych, przedstaw swoje roszczenia (Art. 78.), poinformuj o odpowiedzialności karnej (Art. 115.). W razie braku reakcji złóż doniesienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa. USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych

Ostatnia edycja:
Dziękuję za interpretację.

Powrót