Niedziałające zamienniki tuszy - zwrot czy reklamacja ?

• Autor wątku Autor wątku macjon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

macjon

Użytkownik
Odpowiedzi
77
We wtorek kupiłem za 144zl zamienniki tuszy do drukarki. Producentem tuszy jest firma która sprzedała mi te zamienniki. Jednocześnie pragnę podkreślić iż sprzedający zapewnił mnie iż zamiennik jest odpowiednikiem danego oryginału. Jednakże po włożeniu do drukarki w domu okazuje się że urządzenie nie widzi nowych pojemników i domaga się wymiany. CO powinienem zrobić ? reklamować jako niesprawne czy poprostu lepiej jest to zwrócić jesli mogę ?

Ponieważ sprzedawca zapewniał (nie musiał osobiście - wystarczy, że na opakowaniu podano, że jest to odpowiednik dla określonego modelu drukarki), że sprzedany produkt ma funkcjonować jak oryginalny, a tak nie jest, należy go reklamować - na podstawie gwarancji lub z ustawy.
Proszę poczytać na Forum - sporo o tym pisano. No i koniecznie przeczytać "Poradnik konsumenta"!

A czy mogę odstąpić od tej umowy kupna i w terminie 10 dni od dnia zakupu wysłać wiadomość o rezygnacji a następnie w terminie 14 dni od dnia zakupu zwrócić towar sprzedawcy ? Bo boje sie że to będzie trwało znów kilka tygodni takie reklamacje a mi tusz jest potrzebny jak najszybciej. I wolałbym kupić u tego samego sprzedawcy oryginały a to zwrócić i mieć spokój.
I czy te terminy 10 i 14 dni to dotyczą dni roboczych czy ogólni dni ?

Kupiłeś stacjonarnie? Nie możesz zwrócić.
Kupiłeś na odległość? Możesz reklamować.

Mimo iż był wprowadzony w błąd? Mam podobną sytuację. Miałam ze sobą tusze które mi się skończyły i pan sprzedawca widział je i sprzedał inne ale zapewniając że napewno będą dobre. Okazało sie że nie odczytuje ich drukarka. Przez telefon mówiono mi o reklamacji, ale nie mogę zażądać zwrotu pieniędzy i oddać te po prostu? Bądź co bądź zostałam wprowadzona w błąd tak jak i MACJON.

Według mnie możesz jak najbardziej żądać odstąpienia od umowy. Abstrahując od tego, czy sprzedawca wprowadził w błąd czy nie - nowego towaru nie można używać zgodnie z przeznaczaniem (w tym wypadku drukować) więc jest to istotna wada towaru.

Powrót