Niedziałający nowy komputer

• Autor wątku Autor wątku mati0135
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mati0135

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,

Sprawa wygląda następująco:

Poszedłem do serwisu komputerowego, aby zmodernizowali mój komputer. Podałem im moje aktualne parametry komputera i powiedziałem, że dysponuję kwotą 2700 na modernizację. Panowie dobrali mi komponenty - pamięci, dyski, grafikę i zasilacz.

Zakupu dokonałem na Raty.

Na następny dzień zawiozłem im swój komputer, oni włożyli mi te nowe części, dali paragon całościowy na "akcesoria komputerowe" i oddali komputer. Okazało się, że moja płyta główna nie widzi pamięci, które u nich zakupiłem. Zaczęła się saga, pojechałem do nich, potrzymali mi kompa, oddali - powiedzieli że zrobili okazało się, że było to samo. Ogólnie sytuacja trwa już kilkanaście dni, cały czas komputer nie widzi pamięci, wymieniali mi już na inne itp ciągle jest to samo. Teraz sugerują mi, że moja płyta główna nie czyta być może nowej generacji pamięci itp. ALE DOSTALI MOJE PARAMETRY aby dobrać mi działające komponenty. Teraz zostałem z niczym właściwie, jedynie z tym że przyszła mi już do zapłaty pierwsza rata.

Co mogę zrobić w tej sytuacji? Bardzo proszę o pomoc...

Możesz wezwać do spełnienia umowy lub zwrotu kosztów pamięci.

Tyle, że te ramy są ok, prawodopodobnie moja płyta nie nadaje się do ich odtworzenia, ale to oni mieli to sprawdzić przed zakupem - po do dałem im spis swoich komponentów. Nie mam teraz kasy na nową płytę...

i co w sytuacji gdy jest to na raty?

Ostatnia edycja:
mati0135 napisał:
Panowie dobrali mi komponenty - pamięci, dyski, grafikę i zasilacz.
vs
mati0135 napisał:
Nie mam teraz kasy na nową płytę...
Przecież jak ci zwrócą za pamięć to kupisz właściwe.... Żeby mieć samochód w innym kolorze nie musisz kupować nowego...

mati0135 napisał:
i co w sytuacji gdy jest to na raty?
Nic.

Okazało się, że tych pamięci nie ma już w produkcji prawdopodobnie więc ich nie kupie, namawiają mnie do kupna nowej płyty. Z

Wprawdzie to nie forum komputerowe ale napisz coś o tych pamięciach.

Jestem przekonany, że je znajdziesz na znanym serwisie "aukcyjnym".

Generalnie to ewidentna wina sklepu. Wezwij ich pisemnie do rozwiązania problemu. Zasada nr 1: przy takim budżecie zaczynasz od wymiany płyty głównej (20 lat doświadczenia w IT).

Z tego co piszesz, za te pieniądze miałbyś ciekawy nowy zestaw a stary mogłeś sprzedać/oddać w skupie/ lub sobie zostawić jako rezerwa - ja tak zrobiłem.

mati0135 napisał:
Okazało się, że tych pamięci nie ma już w produkcji prawdopodobnie więc ich nie kupie,
Ale to nie jest ich wina, prawda?

Nie jest ich winą, że nie sprawdzili tego zanim zamówili te ramy? przeczytałeś co napisałem? Poszedłem do serwisu żeby kupić nowe części do kompa, nie znam się na tym - powiedzieli że to będzie działać a nie działa, teraz zrzucają winę na model płyty głównej który nie obsługuje tych ramów i każą dokupić nową- ale wcześniej wiedzieli jaki on jest!(zanim zamówili pozostałe komponenty) Jeśli masz mi tylko tak ironicznie i głupio odpowiadać to sobie daruj, dzięki za pomoc

Ostatnia edycja:
mati0135 napisał:
Nie jest ich winą, że nie sprawdzili tego zanim zamówili te ramy? przeczytałeś co napisałem?
Jest. Źle je dobrali, więc możesz je oddać. Nie pisałem o tym? Nie czytasz co napisałem?

Było zapewne tak:

chłopcy dostali dostali płytę główną. Nie sprawdzając w instrukcji zamówili powiedzmy 8GB DDR3 / 1333 a ten model płyty głównej obsługuje tylko do DDR3 / 800.

Swoją drogą, jak można odebrać kompa bez odpalenia go na miejscu? :o :what:

nomnes napisał:
Jest. Źle je dobrali, więc możesz je oddać. Nie pisałem o tym? Nie czytasz co napisałem?

problem w tym, że autora tematu pięknie spławiają. Nie ma spisanego zakresu prac więc mogą mu wcisnąć wszystko. Jak się nie ugną ciężko będzie coś wywalczyć zwłaszcza jak gość się nie zna [jest tylko biernym uzytkownikiem].

Ostatnia edycja:
Ale jak je oddam człowieku to reszta tych rzeczy nie ma sensu, cały zakup. Daruj sobie odpowiedzi w tym temacie bo nie wiesz o co chodzi.

mati0135 napisał:
Daruj sobie odpowiedzi w tym temacie bo nie wiesz o co chodzi.
Skoro wiesz lepiej, to co tu robisz? Daruj sobie pisanie tutaj tylko rób tak jak wydaje ci się, że jest ....

Wprawdzie to nie forum komputerowe ale napisz coś o tych pamięciach.

Jestem przekonany, że je znajdziesz na znanym serwisie "aukcyjnym".

Generalnie to ewidentna wina sklepu. Wezwij ich pisemnie do rozwiązania problemu. Zasada nr 1: przy takim budżecie zaczynasz od wymiany płyty głównej (20 lat doświadczenia w IT).

Z tego co piszesz, za te pieniądze miałbyś ciekawy nowy zestaw a stary mogłeś sprzedać/oddać w skupie/ lub sobie zostawić jako rezerwa - ja tak zrobiłem.

arturoooo-Jeśli chcesz tak dokładnie wiedzieć, to okazuje się że moja płyta czyta na 4 slotach max po 2GB, jedynie wyjątkiem są pamięci Samsunga, których nie da się już kupić w Polsce, na allegro też ich nie ma. A dostałem od nich 4x4 GB, które nie działają. Specyfikacja mojej płyty głównej opisuje to. A odnośnie tego odpalania kompa, to tak - odpaliłem go na miejscu, działał ale dopiero później sprawdziłem w parametrach komputera, że windows pokazuje 4gb ramu a nie 16. Nie sprawdzę wszystkiego na miejscu

Skoro wiesz lepiej, to co tu robisz? Daruj sobie pisanie tutaj tylko rób tak jak wydaje ci się, że jest ..

20 000 postów fajna liczba, pewnie 90% nic nie wnoszących do tematu jak u mnie. Nie potrafisz zrozumieć sytuacji i piszesz jakieś bzdury, proszę cię jeszcze raz żebyś sobie darował ten temat.

Ostatnia edycja:
mati0135 napisał:
Nie potrafisz zrozumieć sytuacji i piszesz jakieś bzdury, proszę cię jeszcze raz żebyś sobie darował ten temat.
To ja może też jeszcze raz? Skoro uważasz że piszę bzdury, to co tu robisz skoro wiesz lepiej?
Nie rozumiem sytuacji? Nie, to ty nie rozumiesz, że rozpatrujemy tutaj kwestie od strony zapisów prawa, a nie tego czy w danym przypadku, dany zakup dla danej osoby jest sensowy, czy też nie jest...

liczyłem, że ktoś inny się jeszcze wypowie - to tutaj robię, ale widzę że jestem skazany na ciebie.

Nie sprawdzili tego, że moja płyta główna nie jest kompatybilna z pamięciami, które są dostępne na rynku.
Jeżeli nie da się podłączyć tych pamięci, to reszta tych części które od nich kupiłem jest mi nie potrzebna.

Więc może zadam pytanie, czy mogę żądać zwrotu całej kasy/ anulowania kredytu? I czy mogę oddać im to wszystko?

Niestety ale nie możesz od razu domagać się zwrotu $.