Niejasności w ustawie o prawie autorskim

• Autor wątku Autor wątku Concern
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Concern

Użytkownik
Odpowiedzi
267
Witam,

czytając ustawę spostrzegłem kilka niejasności:

Dozwolony użytek
1a. Jeżeli dobrze mi się wydaje to dozwolony użytek to art. 23-35.
I tak, art. 34 mówi o tym, że przy dozwolonym użytku (a nie tylko przy art. 29 należy oznaczać autora i źródło). Czy w takim razie jeżeli wysyłamy coś (jakiś utwór np. zdjęcie z internetu) znajomemu co legalizuje art. 23 - to czy też właściwie zawsze powinniśmy wszystko dokładnie oznaczać? Lub wykonujemy utwór na gitarze przy ognisku (nieczęsto od razu przezornie podany nazwisko twórcy i źródło, a zresztą byłoby to ekscentryczne).
1b. Podobnie - co ze szkolnymi "młodymi talentami", które na festiwalu wykonują cover. Bo chyba artyści wykonuący na swoich koncertach covery na innych utworów muszą mieć zgody twórców pierwotnych.
2. Art. 33 mówi o tym, że możemy np. robić zdjęcia budynków (które nb. mogą być chronione prawem autorskim). Co z prawem do integralności utworu (robimy przecież np. zdjęcie tylko kawałku budynku)?
3. Strona internetowa jako całość może jest utworem. Co w sytuacji, kiedy jedna zakładek zawiera tylko cytat? Cytat ten jest polemiczny w stosunku do reszty strony. Natomiast czy fakt, że jest jedynym elementem danej zakładki - nie jest przekroczenie prawa cytatu?
4. Czym są "istniejące możliwości" w art. 34? Wiele cytatów, memów z cytatami etc. - często zawiera tylko autora. I czym jest źródło - link, nazwa publikacji?
5. Tłumaczenie cytatów. Czy cytaty można tylko parafrazować? Ponieważ niby jest dozwolony użytek, ale jest także artykuł zabraniający korzystania z tłumaczenia bez zezwolenia autora.

Pozwolenie autora
1. Art. 115 mocno penalizuje kwestię niepodania autora. A co z prawem do zachowania anonimowości?
2. Co kiedy robimy zdjęcie produktu, który kupiliśmy - koszulki, batonika, kosmetyku. Wprawdzie ustawa o własności przemysłowej dobrze ten problem rozwiązuje. A co z prawem autorskim? Grafika de facto na każdym produkcie jest utworem. Co z rozpowszechnianiem więc takiej grafiki. Podobny problem był chyba z tatuażami (sprawy były chyba zakończone polubownie), do których osoba wytatuowania nie miała praw autorskich majątkowych.
3. Co ze zdjęciami na facebooku czy instagramie. Normalnym jest podawanie autora, któremu faktycznie na tym zależy (robi zdjęcia zawodowo). Ale kiedy babcia nam robi zdjęcie naszym telefonem? Wstawiając zdjęcie bez oznaczenia autorstwa de facto naruszamy prawa autorskie.
4. W radiu najczęściej jest podawany jeden twórca piosenki np. wokalista. A co z resztą - instrumentami, autorem tekstów?

Egzamin, przemówienia
1. Co kiedy na egzaminie (np. na uczelni) mamy zacytować definicję. Jednak źle się nauczyliśmy - de facto zniekształcamy i cytat i błędnie podajemy autora? Nie mówiąc o źródle (które nie pamiętamy). Lub przytaczając myśl w ogóle autora nie podajemy. Generalnie taka forma sprawdzania wiedzy jest normalna na egzaminach jednak wydaje się, że przepisy ustawy nie licują z takim ich stosowaniem.
2. Tak samo kiedy cytujemy lub przytaczamy myśl autora na przemówieniu.

Oczywiście wiem, że powyższe kwestie są w dzisiejszym świecie, gdzie zresztą nagminnie są łamane prawa, wydawać się mogą restrykcyjne, jednak jestem ciekaw jak użytkownicy forum do tego podchodzą.

Ostatnia edycja:
ad 1a. Czy puszczanie muzyki np. w parku czy na plaży wyjdzie poza dozwolony użytek?

ad 1b. Połowa populacji śpiewającej czy grającej na instrumentach coveruje i wrzuca utworu na YouTube. Czy to więc zgodnie z ustawą jest bezprawne?

art. 118 - podobny do paserstwa jednak a) tylko kiedy celem jest korzyść majątkowa b) nie ma odpowiednika paserstwa nieumyślnego. Kiedy więc ustawodawca zakłada odpowiedzialność karną? Czy nie ma tutaj sprzeczności z dozwolonym użytkiem?

Rozległa definicja utworu
1. Dany sposób malowania (unikatowy) czy zastosowanie w projektowaniu ubrania albo np. myśl profesora może chyba też podlegać ochronie prawnoautorskiej. Kiedy to czego np. nauczy się student w toku studiów będzie już pozbawione praw autorskich i będzie mógł z tego normalnie korzystać?
2. Czy dany kard (sposób ujęcia, styl zdjęcia, układ, pomysł) też może więc podlegać ochronie?
3. Pomysł na biznes - branża, sposób zarządzania, benchmarking - też może być przedmiotem ochrony?

Ostatnia edycja:
Rozwiązujesz zadanie domowe, piszesz referat? Większość odpowiedzi odnajdziesz na FP - Szukaj

PS.
Za nim podzielisz się kolejnymi swoimi "wątpliwościami", przeczytaj wspominane przepisy prawne powoli, dokładnie i ze zrozumieniem.

Ostatnia edycja:
Nie nie ma to nic wspólnego z jakąkolwiek pracą naukową, studiami etc. Po prostu przeczytałem ustawę i widzę wiele niejasności. Wydaje mi się, że de facto wiele zachowań społeczeństwa, gdzie nikt (nie zajmujący się tematyką prawa) nie widziałby czynu zabronionego czy społecznie szkodliwego, stoi w sprzeczności z ustawą. Dlatego po zapoznaniu się z ustawą i wieloma artykułami traktującymi na te tematy - postanowiłem spytać się o opinię.

Jeszcze jedna kwestia mnie zastanawia - nieumyślne rozpowszechnianie utworu. Czy jeżeli bierzemy zdjęcie z banku zdjęć z licencjami CC0 - a jednak bank zdjęć bezprawnie umieścił tam zdjęcie (nie była udzielona taka licencja) - osobę takie zdjęcie rozpowszechniające obowiązuje przepis o nieumyślnym udostępnianiu?

Ostatnia edycja:
Sięgnij po literaturę autorytetów, tutaj za mało miejsca aby wykładać Tobie teorię prawa autorskiego.
Jednak zacznij od tego o czym w pomniałem w postscriptum powyżej, na początek proponuję Art. 23. Czytaj tyle razy aż zrozumiesz jego treść.

PS.
Prawie wszystkie odpowiedzi już padły na FP.

Ostatnia edycja:
Znam art. 23 jednak nie wiem co dokładnie Tobie chodzi. Co jest takiego czego ja nie rozumiem. Ponadto o dozwolonym użytku jest cały oddział i trudno art. 23 rozpatrywać indywidualnie.

Co do autorytetów - czytałem wiele publikacji jednak najczęściej są tam dywagacje zakończone konkluzją jakoby właśnie każdy z kwestii, o które się pytam naruszała mocno prawo. A ciężko funkcjonować przy założeniu, że jeżeli zrobimy zdjęcie produktu np. koszulki, którą byśmy chcieli sprzedać na allegro - możemy być posądzeni o rozpowszechnianie utworów bez zezwolenia. Zresztą każda ze wskazanych przeze mnie kwestii wydaje mi się ważna do omówienia ponieważ jak już wspomniałem - większość społeczeństwa nie przejmuje się zbytnio tym.

Na forum - nie widziałem odpowiedzi co do ww. kwestii ani wykładni, która faktycznie wydaje się realnie stosowana. Ustawę zresztą jak już wspomniałem czytałem - i wychodzi z niej więcej niejasności niż rozwiązań.

Concern napisał:
Znam art. 23 jednak nie wiem co dokładnie Tobie chodzi. ...
Nie czytasz go ze zrozumieniem.
Concern napisał:
... jeżeli zrobimy zdjęcie produktu np. koszulki, którą byśmy chcieli sprzedać na allegro - możemy być posądzeni o rozpowszechnianie utworów bez zezwolenia ...
To też już było wyjaśniane. Przyłóż się do czytania i szukania.

To możliwe, jednak proszę o informację co przeoczyłem.

Co do wspomnianego rozpowszechnianie zdjęć produktów - mógłbym prosić o link?

Co do innych kwestii - ciężko mi uwierzyć, że wszystkie były poruszane. Niemniej szukanie po słowach kluczowych chyba nie wystarczy, aby odpowiedzi znaleźć. Pan jako osoba związana z Forum zapewne zna wszystkie tematy, jednak osoba z zewnątrz takiej wiedzy nie ma.

Czy mógłbym prosić o odpowiedź. Oczywiście przeszukam forum raz jeszcze jednak tak jak wspominałem - nie wiem za bardzo co Pan ma na myśli mówiąc o zrozumieniu art., a co do poruszanych kwestii - nie wydaje mi się żeby już były na forum.

Powrót