Niejasności z urlopem macierzyńskim

• Autor wątku Autor wątku malina.d
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

malina.d

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Jestem nauczycielką. 26 lipca lekarz prognozuje poród mojego dziecka. Od marca przebywam na zwolnieniu lekarskim. Moje pytania:
1. Czy 18 tygodniowy urlop macierzyński zostanie wydłużony o wakacyjne tygodnie czy rozpocznie się 24 lipca i będzie trwał przepisowo 18 tyg obejmując czas wakacji?
2. Czy do dnia porodu muszę miec wystawione L4, czy do daty zakończenia roku szkolnego?
Bardzo proszę o odpowiedź.

1.Urlop macierzyński może rozpocząć się w dniu urodzenia dziecka lub 2 tygodnie przed planowanym terminem porodu.
2.Jeżeli lekarz stwierdzi ,że jest pani chora to wystawi L4- co do tego ma rok szkolny?

Dziekuję, to wiem ale czy mój urlop macierzyński moze byc wydłużony o tygodnie wakacji w których będe na zwolnieniu lekarskim?

Teraz już nie rozumiem o co chodzi. Może ktoś inny odpowie, dla mnie to jakieś dziwne..... urlop macierzyński-wakacje- L4.... :roll:

jeśli pracownica urodzi dziecko wymagające opieki szpitalnej i
wykorzystała po porodzie 8 tygodni urlopu macierzyńskiego, pozostałą część tego urlopu może wykorzystać w terminie późniejszym, po wyjściu dziecka ze szpitala.

13a - malina to nauczycielka, stosuje sie tu karte nauczyciela i troche inne sa przepisy dotyczace urlopu macierzynskiego przypadajacego podczas wakacji.
Ja niestety nie pomoge.

Nie jest dopuszczalne rozkładanie urlopu macierzyńskiego na części w ten sposób, iż pracownica wykorzystuje najpierw część urlopu macierzyńskiego, następnie przerywa go i wykorzystuje przypadający jej w okresie ferii urlop wypoczynkowy, a po nim pozostałą część urlopu macierzyńskiego.
Nauczyciel ma prawo do urlopu uzupełniającego w trakcie roku szkolnego, jeżeli w czasie trwania ferii zimowych i letnich nie wykorzystał łącznie 8 tygodni urlopu. Termin skorzystania przez nauczyciela z urlopu uzupełniającego ustala dyrektor szkoły, biorąc pod uwagę: organizację pracy w szkole oraz propozycje nauczyciela.
Podstawa prawna:
Art. 66 ust. 1 ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r. – Karta Nauczyciela (Dz. U. z 1997 r. Nr 56, poz. 357 z późn. zm.)

O konieczności pozostawania na zwolnieniu lekarskim w czasie ciąży - decyduje lekarz. Obowiązują tu przepisy dotyczące świadczeń przysługujących w okresie czasowej niezdolności do pracy - art. 92. kp, oraz przepisy ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych w razie choroby i macierzyństwa (Dz.U. nr 60/1999, poz. 636 z późn. zmianami)

Bardzo dziękuję za wyjaśnienie i informacje! rozjaśnilo mi się w glowie. Pozdrawiam

Powrót