niekaralność znowu -pilne :(

• Autor wątku Autor wątku Sly
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sly

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Mam pytanie spowodowałem wypadek drogowy i będe miał sprawę sądową, w tym roku mam mature i chciałem iść do szkoły policyjnej. Czy po tej sprawie będe miał wpis do akt i nie otrzymam wniosku o niekaralnośc potrzebnego do szkoły ??

Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedź .

PS. wiem, że zależy to od kary jaką dostanę ale czy istnieje jakaś możliwość np. napisać pismo z prośbą do sądu o nie wpisywanie mnie do listy karanych.:(

Wypadek czyki rozumiem ze chodzi o przestepstwo z art.177 kk.Coz jezeli chodzi karalnosc to zalezy to od wyroku- chodzi o tzw. zatarcie skazania.Prosze przeczytac sobie art od 106 do 108 kk tak jest to wyjasnione.Po okreslonym czasie skazanie uwaza sie za niebyle i wpis o skazaniu usuwa sie z rejestru skazanych.Problem jest jeszcze taki ze do pracy w policjii wymagany jest jeszcze tzw. nieskazitelny charakter, byla juz o tym mowa na forum wiele razy.

wiem czytałem go, ale z drugiej strony było to nieumyslne spowodowanie wypadku, osoba poszkodowana ma tylko wstrząs mózgu (albo aż) i chyba nie może to zaważyć na mojej opinii. Dzieki bardzo za odpowieź i pozdrawiam

,,chyba nie może to zaważyć na mojej opinii"
To czy zawazy to na panskiej opinii bedzie oceniane przez odpowiednie podmioty i sadze ze jednak bedzie to miec znaczenie.

:( czyli pozostaje mi tylko czekać na ich opinie. Dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam :(

Powrót