Nieklasyfikacja z WF-u, klasa maturalna

• Autor wątku Autor wątku Moriii
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Moriii

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Jestem uczniem klasy maturalnej. Mam nieklasyfikacje z WF-u (nie przyjęli mi zwolnienia semestralnego na początku marca od lekarza internisty) i mam teraz 19% frekwencji. Czy jest jakaś możliwość napisania testu klasyfikacyjnego przed maturami, aby móc do nich przystąpić ?
Edit: I czy jeżeli zdobędę np 4/5 ocen do końca roku i mimo tego, że moja frekwencja bedzie wynosiła ~30/35% to nauczyciel może postawić mi ocenę pozytywną, czy dyrektorka może ją unieważnić i zamienić na nkl ?

Ostatnia edycja:
zgodnie z par. 17.1 rozporządzenia MEN w sprawie warunków oceniania (...) uczeń może być nieklasyfikowany jeżeli w wyniku jego nieobecności na zajęciach przekraczających połowę czasu przeznaczonego na te zajęcia nauczyciel nie ma podstaw do ustalenia oceny semestralnej lub śródrocznej.
W każdym innym przypadku może dokonać oceny pracy ucznia, z tym że może to być również ocena niedostateczna.
Zgodnie z par. 18.1 tego samego rozporządzenia ustalona przez nauczyciela ocena jest ostateczna, rodzic lub uczeń pełnoletni może złożyć zastrzeżenia do wystawionej oceny w terminie 7 dni od dnia zakończenia zajęć edukacyjnych jedynie pod warunkiem, że ocena ta została wystawiona niezgodnie z prawem.

Powrót