NIEKOMPETENCJA RADCY PRAWNEGO

• Autor wątku Autor wątku Przemo!
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Przemo!

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam!

Poprzez nieodpowiedzialność mojego byłego pęłnomocnika, który reprezentował moją osobę w kontaktach z komornikiem zostałem przez owego postawiony przed faktem, że sprawa egzekucji komorniczej została zakończona. Pełnomocnik nie informował mnie przez prawie pół roku o toku sprawy, nie odbierał telefonów, zmienił adres e-mail, nie byłem w stanie w żaden sposób się z nim skontaktować.
Co najciekawsze, kiedy wreszcie udało mi się skontaktować, ten wypowiedział reprezentowanie mojej osoby. Gdy poprosiłem o zwrot dokumentacji sprawy, która zawierała tytuł wykonawczy oraz weksel wystawiony przez dłużników otrzymałem jedynie ich kserokopie.
Co zrobić aby powrócić do egzekucji komorniczej dłużników, której delikatnie mówiąc nie dopilnował pełnomocnik, nota bene "Radca Prawny"?

Pan był wierzycielem czy dłużnikiem?

To proszę sprawdzić na jakiej podstawie komornik umorzył postępowanie. Zawsze może pan żądać ponownego wszczęcia ale ani komornik ani radca prawny nie pomogą jeżeli nie zna pan majątku dłużnika który można by zająć.

To rozumiem, tylko żeby wszcząć ponownie postępowanie powiedziano mi u komornika, że muszę przedstawić oryginalny tytuł wykonawczy, którego nie posiadam, ponieważ cała korespondencja była przekazywana do pełnomocnika a ten po wypowiedzeniu pełnomocnictwa nie odesłał mi tego tytułu.
Jest jeszcze jedno pytanie.
Ponieważ tytuł wykonawczy został wydany na podstawie weksla własnego, który był prawidłowo wypełniony, komornik żąda ode mnie numeru NIP dłużnika, a takiego numeru nie umieszcza się na wekslu.
To przecież tytuł wykonawczy powinien być kluczem do furtki, gdzie to na podstawie zamieszczonego na wekslu numeru PESEL odpowiedni organ (KOMORNIK) powinien wystąpić choćby ze względu na ochronę danych osobowych do odpowiedniej instytucji o udostępnienie numeru NIP jakiego wymaga, w jaki sposób ja mam uzyskać ten numer?
Kiedy ja kiedyś nieuregulowałem niewielkiego zobowiązania jakoś potrafiono mnie znaleźć po adresie zamieszkania, nie mówiąc już o numerze PESEL ani NIP. Komornik w miarę szybko zajął konto w Urzędzie Skarbowym.
Czemu wszelkie działania są tak utrudniane?

Pozdrawiam i dziękuję za dotychczasoweą odpowiedz.

Przemo!

Proszę pana,
Komornik ma panu pomóc a nie zrobić wszystko za pana. Właśnie takie przeświadczenie prowadzi do tylu bezskutecznych egzekucji. Przecież to pan zna swojego dłużnika więc dlaczego nie chce pan pomóc komornikowi. Oczywiście że ten sobie może wszystko ustalić ale niech pan zgadnie ile to potrwa...

Co zaś się tyczy oryginału tytułu to proszę ustalić co się stało z poprzednim. Jeżeli został zagubiony lub zniszczony to istnieje procedura do wydania nowego. Jeżeli jest w czyimś posiadaniu i ta osoba nie chce go wydać to także można dochodzić wydania tego na drodze sądowej.

Dziękuję za odpowiedź.
Jednak problem jest z tym, że dłużnik zmienił miejsce zamieszkania i w żaden sposób nie jestem w stanie go znaleźć, nie mówiąc już o kontakcie telefonicznym. Poza tym skoro do tej pory nie wykupił weksla to wątpię aby myślał o tym aby mi podać numer NIP.
Dlatego chciałem zapytać jakie kroki mam podjąć aby komornik swoim mocodawstwem mógł uzyskać ów numer niezbędny do egzekucji w inny sposób jak blokada przedmiotów pozostających w jego posiadaniu, gdyż ze względu że ja nie znam adresu pobytu tak komornik pozostaje na tej samej pozycji i nie szuka dłużnika swoimi metodami.

Można wystąpić z zapytaniem do Centralnego Biura Adresowego

ale czy mogę z zapytaniem wystąpić osobiście, co z ochroną danych osobowych?

Możesz wystąpić osobiście, jedynie musisz wskazać tzw. interes prawny.

Powrót