Niekompetentny steuerberater

• Autor wątku Autor wątku firmadr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

firmadr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Bardzo prosze o pomoc!!! Otóż prowadzę firmę jednoosobową w Niemczech i szukałam w tym roku nowego steuerberatora, aby zrobić rozliczenie za rok uprzedni. Znalazłam ogłoszenie w gazecie i po rozmowie telefonicznej pan upewnił mnie, że ma takie sposoby rozliczenia, abym nie płaciła podatku, więc uwierzyłam mu i tak jak wymagał tego wysłałam mu moje rachunki. Zgłosił się do mnie po ponad miesiącu, chciał abym podpisała jeszcze jego pełnomocnictwo i warunki, które mi przedstawił do rozliczenia bardzo mi się nie podobały i nie chciałam na nie przystać. Nigdy mi nic nie doradził, a ja sama pisałam do niego e-mail z pytaniem co możnaby wziąć w koszty, sugierowałam jak może to rozliczenie wyglądać, ale otrzymywałam tylko lakoniczne odpowiedzi, które w niczym nie pomogły i ich nie rozumiałam. Były to 4 e-mail i poza tym nie umiałam się z tym panem porozumieć, gdyż nie odpowiadał konkretnie na moje pytania i sam nie kwapił się, żeby poznać moją sytuację. Po ok. 2 tygodniach napisałam, że rezygnuję z jego usług, wspomnę, że nie podpisałam żadnej umowy, tylko to pełnomocnictwo. Otrzymałam od niego e-mail, że wystawia mi rachunek za porady prawne i dopiero jak go zapłacę to odeśle mi moje dokumenty, a tego pełnomocnictwa nie, gdyż nie należy do mnie(ale ja go podpisałam!). Uważam to jako jego szantaż. Nie zrobił rozliczenia, żadnych porad nie udzielał a teraz żąda zapłacenia za jego usługę! Błagam, proszę pomóc mi! Czy ma prawo wystawić mi rachunek? Czy jak jemu nie zapłacę i nie odeśle mi on tych dokumentów, to je w jakiś sposób może wykorzystać? Zaistniała sytuacja jest dla mnie wprost nie do uwierzenia i nie wiem jakie mam prawa. Z góry dziękuję za pomoc!

Czy ktoś może pomóc mi w mojej sprawie?! Będę bardzo wdzięczna. Ten steuerberater przysłał mi rachunek na 150 euro! To jest chore, jak można wziąć pieniądze za nie wykonanie usługi! Jakie mam prawa? Co mogę zrobić, żeby tego nie płacić?

Powrót