Niekompletne zamówienie zauważone po 3 miesiącach

• Autor wątku Autor wątku Keeper90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Keeper90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Hej,
mam problem, jeśli chodzi o zamówienie ze sklepu internetowego. Pod koniec września złożyłem zamówienie na wyposażenie łazienki. Łącznie były to chyba 3 palety paczek. Wykonawca rozpakował tylko te paczki, które były potrzebne od razu, czyli te np. do zabudowy WC czy odpływów. Potem po 3 miesiącach montował resztę, czyli WC prysznic i dodatki.

Podczas rozpakowywaniu reszty (3 miesiące po dostawie) zobaczyliśmy, że brakuje 2 pozycji z zamówienia. Napisałem do sklepu, ale oni mówią, że zrobili inwentaryzację, ale ona nie wykazała nadstanów (nie wysłali mi żadnego potwierdzenia, tylko napisali)

Czy prawo w jakikolwiek sposób jest po mojej stronie? Podczas dostawy, ani w ciągu 7 dni nie było fizycznej możliwości sprawdzenia towaru. Sklep nie ma żadnego zapisu z monitoringu potwierdzającego, że od nich wyszło kompletne zamówienie

Będę wdzięczny za podpowiedź

Art 6 kc. to ty masz udowowdnic swoje racje? jak zamierzasz to zrobic? bo na razie to wyglada to tak że po 3 misiacach sie upominasz ze czegos nie niby nie dostałeś, co mogło byc uszkodzone i wyrzucone przy remoncie a wykonawca sie teraz nie przynaje i zrzuca wine na braki w dostawie, moze cos zgineło w transporcie...jak chcesz udowodnic że to wina sklepu? skoro twierdza ze była inwentaryzacja i u nich wszystko ok.

Wszystkie rzeczy były przechowywane w jednym miejscu, klucze do tego miejsca miałem tylko ja. Nie upominam się po 3 miesiącach tylko niezwłocznie po tym jak stwierdziłem brak zgodności z zamówieniem. W momencie dostawy niemożliwe było zweryfikowanie czy wszystkie rzeczy są zgodne z zamówieniem, bo nie są one wszystkie naraz montowane.

Mam pewność, że wykonawca nic nie zgubił, bo wszystkie rzeczy wydawałem mu osobiście. Jak stwierdziłem, że zamówienie jest niekompletne od razu napisałem do sklepu.

Myślałem, aby skorzystać z Art. 556 2. Domniemanie o chwili powstania lub istnienia wady rzeczy

"Jeżeli kupującym jest konsument, a wada została stwierdzona przed upływem roku od dnia wydania rzeczy sprzedanej, domniemywa się, że wada lub jej przyczyna istniała w chwili przejścia niebezpieczeństwa na kupującego."

Wadą rzeczy (zamówienia) jest jego niekompletność.

Napisałem post tutaj, bo stwierdziłem, że może ktoś miał podobny problem lub będzie w stanie doradzić jak do tematu podejść

556 nie ma tu zastosowania. Moim zdaniem jezeli sklep nie chce isc na reke to nie widze mozliwosci uduwodnic, ze tej rzeczy wtedy przy odbiorze nie bylo.

Nadal brak dowodu z twojej strony że były braki w dostawie. To są tylko twoje słowa i twierdzenia. Zamówienie sprawdza się po otrzymaniu a nie po kilku miesiącach. Art 556 nie odnosi się do takiej sytuacji.

Keeper90 napisał:
. W momencie dostawy niemożliwe było zweryfikowanie czy wszystkie rzeczy są zgodne z zamówieniem, bo nie są one wszystkie naraz montowane.
Co za bzdura. Dlaczego do sprawdzenia zawartości dostawy niezbędny jest montaż? O ile do braków zawartości wewnątrz paczek jeszcze jakoś można by zrozumieć, o tyle braku paczki już nie bardzo. Przy dostawie najprawdopodobniej kwitowałeś ze odbierasz zamowienie i ze jest ono kompletne.

Powrót