Niekończący się problem z Intrum Justitia

• Autor wątku Autor wątku ecompaq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ecompaq

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witam, mam problem a w/w firmą, a mianowicie od pewnego czasu dzwonią do mnie informując, że mam jakiś tam dług a wiem, że takiego nie mam i tak w kółko, firma posunęła się dalej i złożyła pozew w e-sądzie w Lublinie, ja na swój adres nie otrzymałem żadnego pisma ale na stronie e-sądu znalazłem wpis który informuje, że wystąpili o nakaz zapłaty / notabene śmieszna kwota 89,00 zł / a w zakładce stan sprawy jest napisane: Zadekretowano-Nowa-Adresy Zweryfikowane Negatywnie... i tu moje pytanie: co to oznacza, że adresy zweryfikowane negatywnie, czy to już jest nakaz zapłaty, czy sąd odrzucił ich wniosek. Co mam dalej robić iść do prawnika czy czekać. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam

ecompaq napisał:
Witam, mam problem a w/w firmą, a mianowicie od pewnego czasu dzwonią do mnie informując, że mam jakiś tam dług a wiem, że takiego nie mam i tak w kółko, firma posunęła się dalej i złożyła pozew w e-sądzie w Lublinie, ja na swój adres nie otrzymałem żadnego pisma ale na stronie e-sądu znalazłem wpis który informuje, że wystąpili o nakaz zapłaty / notabene śmieszna kwota 89,00 zł / a w zakładce stan sprawy jest napisane: Zadekretowano-Nowa-Adresy Zweryfikowane Negatywnie... i tu moje pytanie: co to oznacza, że adresy zweryfikowane negatywnie, czy to już jest nakaz zapłaty, czy sąd odrzucił ich wniosek. Co mam dalej robić iść do prawnika czy czekać. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam

Dopiero złożono pozew, informacja, że adres zweryfikowano negatywnie oznacza, że Twój adres wpisany na pozwie nie zgadza się z adresem z rejestru PESEL.

Musisz czekać na nakaz zapłaty (jeśli zostanie wydany) i KONIECZNIE PILNOWAĆ TERMINÓW na złożenie sprzeciwu.

Jak masz dostęp w EPU do treści pozwu itd to wnieść pismo do sprawy (jak się da), napisz w nim jaki jest Twój aktualny adres, i ewentualnie jakieś zastrzeżenia do pozwu - referendarz w e-sądzie wtedy raczej nie wyda nakazu zapłaty - czyli sprawa pójdzie do rozpatrzenia w normalnym trybie, wg Twojego miejsca zamieszkania (pod warunkiem, że powód uzupełni braki formalne).

Wielkie dzięki za odpowiedź, nie jestem im nic dłużny więc czekam na rozwój wydarzeń. Pozdrawiam

ecompaq napisał:
Wielkie dzięki za odpowiedź, nie jestem im nic dłużny więc czekam na rozwój wydarzeń. Pozdrawiam

Tylko pamiętaj o terminach! Po nakaz może przyjść na nie aktualny adres.

BTW - czy mógłbyś zerknąć w EPU, czy na tym etapie sprawy, Ty jako pozwany możesz złożyć w e-sądzie jakieś pismo?
Tak z ciekawości pytam :)

Tak patrzyłem, niestety nie mogę złożyć żadnego pisma, system nie przyjmuje tego co piszę, aha tak na marginesie jak może przyjść nakaz na nieaktualny adres jeżeli ja adresu zameldowania ani zamieszkania nie zmieniałem od kilkunastu lat dlatego się dziwie, że sąd zweryfikował go negatywnie.

ecompaq napisał:
Tak patrzyłem, niestety nie mogę złożyć żadnego pisma, system nie przyjmuje tego co piszę, aha tak na marginesie jak może przyjść nakaz na nieaktualny adres jeżeli ja adresu zameldowania ani zamieszkania nie zmieniałem od kilkunastu lat dlatego się dziwie, że sąd zweryfikował go negatywnie.

Firmy windykacyjne często celowo "przez pomyłkę" podają jakiś inny adres. Bo to wtedy utrudnia pozwanemu złożenie sprzeciwu (często dowiaduje się o nakazie dopiero w trakcie egzekucji komorniczej).

Powrót