Nielegalna emisja zdjec

• Autor wątku Autor wątku theopanu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
theopanu

theopanu

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Wiem ze temat walkowany w kolko. Jednak mam kilka pytan.

Ponownie juz kolejna osoba przywlaszczyla sobie moje zdjecia (+ projekty) - zostaly one umieszczone na stronie powszechnie dostepnej (flog.pl) - jako projekty autorskie (+ zdjecia) tej osoby. O fakcie tym dowiedzialam sie od nieznanej mi osoby ktora akurat kojarzy moje prace w sieci. Moje ewentualne zabezpieczenia na zdjeciach zostaly usuniete. Namiary na ta osobe juz mam (wlacznie z NIPem) - totez zamierzam jutro wyslac pismo z propozycja ugody itp. Jednak obawiam sie ze skonczy sie znowu tym, ze zostane wysmiana, obrazona i zbyta machnieciem reki - bo to taka norma u nas w Kraju. Problem polega na tym ze miedzy ta osoba a mna jest 1000km roznicy - i co w takim wypadku - moja prokuratura - czy jej ? Jak to wogole wyglada w takim przypadku. To juz druga taka moja sprawa i nerwy pomalu mi puszczaja - zwlaszcza ze ludzie staja sie coraz bardziej bezczelni w tej kwestii.

Kolejność postępowania (żadnej propozycji ugody).
1. Pismo (polecone za potwierdzeniem odbioru) z żądaniem zaprzestania naruszania praw autorskich. Sposób w jaki je napisać oraz odpowiednie artykuły ustawy znajdziesz w poście http://forumprawne.org/prawo-autorskie/102008-nielegalna-emisja-mojego-filmu-pomocy.html
2. W między czasie potwierdzony notarialnie screenshot dokumentujący łamanie praw autorskich (linku gdzie jest zamieszczony materiał)
3. Po upływie terminu zawartego w piśmie, doniesienie na najbliższą jednostkę policji (lub do prokuratury właściwej terytorialnie poszkodowanemu - czyli tobie)

W razie pytań, nie wahaj się, schemat wielokrotnie osobiście przećwiczony :)

Za namowa znajomej ktora juz takie cos przerabiala napisalam "ugode" - w ktorej w ramach zadoscuczynienia zazyczylam sobie kwoty wyliczonej (przez znajoma) z tabeli Zpaf, dodatkowo napisalam osobne pismo o natychmiastowym zaprzestaniu naruszania praw autorski, oraz poinformowalam ze w innym wypadku sprawa trafi do prokuratury zgodnie z artykulami ktore wymienilam z ustawy o prawach autorskich. Czy teraz jak ta osoba usunie zdjecia to na tym koniec czy mimo wszystko powinnam domagac sie odszkodowania oraz oficjalnych przeprosin? Jak to wyglada dalej ? Do notariusza udam sie po swietach w celu potwierdzenia tych dokumentow - czy musze potwierdzac kazde zdjecie w powiekszeniu osobno czy wystarcza strony glowne ? Czy o to juz pytac notariusza?

Druga sprawa: czy sprawe z konca 2009 r mam tez zglosic do prokuratury ? Kobieta co prawda przestraszyla sie i zdjecia usunela z allegro ale na pismie mi jawnie napisala ze nie jestem slawna jak ewa minge tylko zwyklym czlowiekiem wiec nic nie moge - zadoscuczynienia za korzystanie ze zdjec przez ponad miesiac - odmowila bo stwierdzila ze nie pracuje i zaden sad jej nie skaze... Myslalam zeby machnac reka ale z drugiej strony naszarpala mi nerwow strasznie nie mowiac o ublizaniu w kazdym mozliwym mailu.

theopanu napisał:
Za namowa znajomej ktora juz takie cos przerabiala napisalam "ugode" - w ktorej w ramach zadoscuczynienia zazyczylam sobie kwoty wyliczonej (przez znajoma) z tabeli Zpaf, dodatkowo napisalam osobne pismo o natychmiastowym zaprzestaniu naruszania praw autorski, oraz poinformowalam ze w innym wypadku sprawa trafi do prokuratury zgodnie z artykulami ktore wymienilam z ustawy o prawach autorskich. Czy teraz jak ta osoba usunie zdjecia to na tym koniec czy mimo wszystko powinnam domagac sie odszkodowania oraz oficjalnych przeprosin? Jak to wyglada dalej ? Do notariusza udam sie po swietach w celu potwierdzenia tych dokumentow - czy musze potwierdzac kazde zdjecie w powiekszeniu osobno czy wystarcza strony glowne ? Czy o to juz pytac notariusza?
Dla bezpieczeństwa lepiej potwierdzić zdjęcia po kolei (choć faktycznie zapytaj się notariusza która opcja lepsza).
Co do praw tobie przysługujących to należy ci się zadośćuczynienie (dwu krotność w normalnym przypadku a trzykrotność gdyby sprawca działał w celu uzyskania korzyści majątkowej), możesz żądać sprostowania autorstwa w stosownych mediach oraz wpłaty minimum dwu krotności wartości materiałów na Fundusz Promocji Twórczości.

theopanu napisał:
Druga sprawa: czy sprawe z konca 2009 r mam tez zglosic do prokuratury ? Kobieta co prawda przestraszyla sie i zdjecia usunela z allegro ale na pismie mi jawnie napisala ze nie jestem slawna jak ewa minge tylko zwyklym czlowiekiem wiec nic nie moge - zadoscuczynienia za korzystanie ze zdjec przez ponad miesiac - odmowila bo stwierdzila ze nie pracuje i zaden sad jej nie skaze... Myslalam zeby machnac reka ale z drugiej strony naszarpala mi nerwow strasznie nie mowiac o ublizaniu w kazdym mozliwym mailu.
Koniecznie wyegzekwuj zadośćuczynienie (wkurza mnie ignorancja niektórych Polaków do kwestii poszanowania praw autorskich), myślę, że jak udasz się do notariusza podpowie jakim trybem (czy karnym czy tez cywilnym) to załatwić.

Powrót