Nielegalne gry

• Autor wątku Autor wątku MarGaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MarGaw

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Chciałbym zapytać o ważną według mnie sprawę związaną ze ściąganiem aplikacji i gier na iphona.
Otóż jak wiadomo część z gier jest w niebotycznych cenach,ale istnieją na internecie strony na których te same gry można znaleźć za darmo.
Moje pytanie jest więc takie czy ściąganie z tego typu stron jest legalne i bezpieczne(***mod***)?.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nie jest legalne. Gry jako programy są wyłączone z dozwolonego użytku osobistego.

Ale takie strony dzisłają,jest ich wiele,a nie słyszałem o tym aby Apple wytaczał im proces.Jest tym bardziej dziwne że jak wiadomo Apple wytacza wszystkim procesy o dużo bardziej błahe rzeczy związane z prawrm autorskim.

Trudno sie procesuje z firma majaca swoja siedzibe w jakims egzotycznym kraju, ktory nie ma podpisanych umow miedzynarodowych w kwestii pomocy prawnej. Co do pytania, to nie rozni sie to niczym od swiacania pirackich gier na komputer(takich stron tez jest sporo, dlatego nie rozumiem twojego zdziwienia)

Czyli de facto nie można także ukarać kogoś kto korzysta z tego co gwarantuje mu dostępność internetu?

Ale to jest nie logiczne bowiem karze sie osoby kotzystajace z czegos a tych ktorxy to organizuja zostawia sie w spokoju?(to tak jak by ukarac kogos za to ze wzial pieniadze od kogos nie wiedzac o tym ze byly kradzione

Nieznajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania. Chociaż powszechnie wiadomym jest, że korzystanie z pirackiego oprogramowania jest nielegalne i nie powinno nikogo dziwić.

Nie kompromituj się z tym nie wiedzeniem, że pieniądze były kradzione. To tak jak kilkanascie lat temu można było kupić radio z powyrywanymi kablami na bazarach i dziwienie się, że potem jesteś posądzony o paserstwo.

MarGaw napisał:
Ale to jest nie logiczne bowiem karze sie osoby kotzystajace z czegos a tych ktorxy to organizuja zostawia sie w spokoju?...
Zostaniesz ukarany za uzyskanie programu bez zgody uprawnionego. Sprzedający popełnia inne przestępstwo.

Powrót