Nielegalne oprogramowanie instalowane przez firmę.

• Autor wątku Autor wątku Itnet
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Itnet

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Mam pytanie. Chcę założyć firmę informatyczną. I mam takie pytanie odnośnie legalności oprogramowania. Jednym z działań firmy będzie instalacja oprogramowania, niestety oprogramowanie kosztuje i nie wszystkich będzie na to stać, a więc jeżeli jakiś klient się uprze że chce jakiś nielegalny program żeby mu zainstalować, to czy można to wykonać na jego odpowiedzialność, czy w tedy po części odpowiedzialność spada na firmę? Może podpisywać by dokument z taką osobą, że bierze ta osoba na siebie odpowiedzialność za wszelkie odpowiedzialności prawne z zainstalowania na jego komputerze nielegalnego oprogramowania i jest tego świadoma.
Istnieje coś takiego czy po prostu od razu odmówić klientowi prośby i polecić kupno legalnego programu? Chcę być czysty w pełni (czyli żeby firma pracowała zgodnie z prawem).

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

a jakbyś prowadził komis np. telefonów a klient chciałby nowy telefon na ktory by go niebyło stać to uważasz że jakbyś "podsunął" mu pochodzący z kradzieży telefon "za ół ceny" to też byłbyś usprawiedliwiony i nie mógłbyś dostać zarzutu..?

Ale ja bym nie dostarczał klientowi tego oprogramowania, tylko bym je instalował. Klient sam musiał by to oprogramowanie załatwić.

Itnet napisał:
Ale ja bym nie dostarczał klientowi tego oprogramowania, tylko bym je instalował. Klient sam musiał by to oprogramowanie załatwić.

Jeszcze gorzej na tym wyjdziesz.
Zrobią Ci kontrole softu w firmie i tak oberwiesz za cokolwiek nielegalnego, że się nie pozbierasz.
Klient będzie miał soft Adobe za kilka tyś. i powie, że tego tam nie było, że to ty wgrałeś i masz problem.
Nie podejmuj się niczego z nielegalnym softem.
Jak chce mieć piraty, to niech sobie sam u siebie wgrywa,albo gdzieś po znajomości.
To będzie ich problem w razie kontroli.

No ale gdyby właśnie podpisać taką umowę o jakiej mówię że ta osoba bierze na siebie pełną odpowiedzialność i na przykład na tej umowie wypisać nazwę tego oprogramowania. Bo to może być sporo kasy straconej dla firmy, rozumiem że więcej stracone będzie jeżeli złamię jakieś prawo, no ale może da się to jakoś ominąć?

Itnet napisał:
No ale gdyby właśnie podpisać taką umowę o jakiej mówię że ta osoba bierze na siebie pełną odpowiedzialność i na przykład na tej umowie wypisać nazwę tego oprogramowania. Bo to może być sporo kasy straconej dla firmy, rozumiem że więcej stracone będzie jeżeli złamię jakieś prawo, no ale może da się to jakoś ominąć?

Ale gdyby właśnie podpisał taką "umowę" to bierzesz na siebie współodpowiedzialność za piracki proceder (i jest na to dowód). Mało tego nie można robić interesów na czymś co jest nielegalne. Mam znajomego, który z powodzeniem prowadzi firmę od paru lat i ludziom mówi wprost, że on pirackich kopii nie instaluje i jakoś nie narzeka...

Ok. W takim razie będę się trzymał prawa. Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Pozdrawiam.

Powrót