"Nielegalne treści (mp3)" - bzdura?

• Autor wątku Autor wątku Mystic
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mystic

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam! Jestem administratorem szybko rozwijającego się portalu ToKreci.pl. Portal zawiera darmowe mp3, a dokładniej adresy do tych plików.

Na jednym z forum na którym pisze posty w sygnaturce umieściłem link do w/w portalu. Dziś wchodząc na forum widzę, że dostałem nową wiadomość informującą mnie o otrzymaniu ostrzeżenia. Uzasadnienie decyzji administracji forum zamieszczam tu:

[cytat:796bdg5m]Linki do strony z nielegalnymi treściamy (mp3) w podpisie. Podpis zablokowany.[/cytat:796bdg5m]

Czy faktycznie stwierdzenie "nielegalne treści (mp3)" jest słuszne?

Przy okazji spytam: Czy łamię polskie prawo stosując tzw. głębokie linkowanie do plików mp3 wg. tego co pisze w regulaminie portalu ToKreci.pl?

Przecież nie nakłaniam do przestępstwa, bo ściąganie mp3 jest legalne [pod kilkoma warunkami], a sam nie rozpowszechniam tych mp3, tylko adresy do tych plików, a na tym opiera się przecież sieć Internet. Dodatkowo pozwolę sobie przytoczyć cytat Piotra Waglowskiego:

[cytat:796bdg5m]Każdy użytkownik sam może mieć bezpośredni dostęp do treści wydawcy, o ile zna URL i wpisze go ręcznie. Tak zwane głębokie linkowanie jest jedynie technicznym odpowiednikiem takiego, ręcznego, wpisania adresu strony.[/cytat:796bdg5m]

[Myślę, że warto też przeczytać regulamin portalu http://www.ToKreci.pl/regulamin.html by móc lepiej udzielić odpowiedzi]

Proszę o pomoc, gdyż naprawdę zależy mi na legalnym działaniu portalu.

Bardzo proszę o odpowiedz, bo chcę się wykłócić o usuniecie ostrzeżenia i odblokowanie mi sygnaturki póki temat jeszcze jest aktualny :)

jeszcze gdybym mógł prosić jakieś przepisy etc. na ten temat.

ps. czytając inne tego typu tematy dostaje mętliku i odnoszę wrażenie ze wiem mniej niż wiedziałem przed zagłębieniem się w lekturę ;/ dlatego proszę mnie tam nie odsyłać

Jak w sygnaturce podajesz link do strony umozliwiajacej sciaganie MP3 to je... rozpowszechniasz.

Co do glebokiego linkowania poszukaj sobie DEEP LINK na tym forum.

Powrót