Nielegalne wykorzystywanie cudzego projektu logo

• Autor wątku Autor wątku adsheyn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adsheyn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Jestem autorem projektu logo, który opublikowałem na mojej stronie portfolio w 2012 roku. Przed kilkoma dniami jeden z moich zagranicznych klientów zwrócił moją uwagę na wykorzystywanie mojego projektu przez firmę/organizację z Holandii. Skontaktowałem się z właścicielem strony internetowej tej firmy z pytaniem dlaczego korzysta z mojego projektu bez mojej zgody. Człowiek, który odpisał postanowił iść w zaparte twierdząc, że to nie jest mój projekt. Zirytowany tym postępowaniem wykazałem, że logo użyte na jego stronie jest ewidentnie skopiowane. Zawiera oblenia krawędzi, które są charakterystyczne dla automatycznych konwerterów grafiki rastrowej na tzw. "krzywe". W związku z tym iż na mojej stronie widniała data utworzenia projektu: 2012 rok. Człowiek ten postanowił tłumaczyć, że używał tego logotypu już wcześniej. Jest to oczywiśnie nie prawdą. Sprawdziłem historię tejże strony internetowej i okazało się, żę logo pojawiło się na niej.... cóż za niesamowity zbieg okoliczności... od 2012 r. Co więcej, nie było żadnych śladów funkcjonowania tej strony wcześniej. W jaki sposób mogę dochodzić moich praw w sytuacji, gdy łamiącym prawa autorskie jest instytucja spoza kraju? Jakie przepisy mają tutaj zastosowanie kraju autora projektu czy tego który nielegalnie go wykorzystuje? (Który sąd jest właściwy?) Dodam tylko, że strona tej instytucji dostępna w Polsce.

Zgodnie z orzecznictwem TS US, w przypadku naruszania praw autorskich w internecie możesz pozwać naruszyciela w dowolnym kraju UE. UE nie ma jednego spójnego Prawa autorskiego, są tylko ogólne dyrektywy, ważne jest prawo krajowe. Międzynarodowy aktem w zakresie prawa autorskiego jest Konwencja berneńska, obecnie jej akt paryski. Decydujące znaczenie ma jej Artykuł 5.

Powrót