Nielegalne wykorzystywanie zdjęć w firmie

• Autor wątku Autor wątku keftedes
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

keftedes

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Mam pytanie, na które nie umiem znaleźć odpowiedzi, choć wiele czasu poświęciłam na przekopywanie Internetu.

Czy grozi coś mi od strony prawnej, jeśli wyjdzie na jaw, że firma, w której pracuje wykorzystuje w prezentacjach dla klienta znalezione za pomocą Google zdjęcia. Zdjęcia te wyszukuję ja i wklejam do prezentacji ja, ale na polecenie przełożonego.

Pozdrawiam.

RE: NIelegalne wykorzystywanie zdjęć w firmie

Podmiot do którego należą prawa do zdjęcia musi się, mówiąc kolokwialnie - upomnieć o swoje. Głównie odpowiedzialność cywilna z art. 78-80 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Jak wpiszesz, naruszenie praw autorskich to znajdziesz dużo na ten temat :) poruszany wiele razy na forum.

Colder napisał:
Podmiot do którego należą prawa do zdjęcia musi się, mówiąc kolokwialnie - upomnieć o swoje. Głównie odpowiedzialność cywilna z art. 78-80 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Jak wpiszesz, naruszenie praw autorskich to znajdziesz dużo na ten temat :) poruszany wiele razy na forum.

Dziękuję za głos :)

Czytałam sporo o prawie autorskim, znam konsekwencje.
Moje pytanie brzmi czy konsekwencje ponosi PRACODAWCA czy PRACOWNIK (czy może i jeden i drugi).

Pan, jako ten który dokonał naruszenia, nie bez winy jest również pracodawca który wydał takie polecenie. Nie trzeba jednak wykonywać poleceń których wykonanie powoduje naruszenie norm prawnych.

Colder napisał:
Pan, jako ten który dokonał naruszenia, nie bez winy jest również pracodawca który wydał takie polecenie. Nie trzeba jednak wykonywać poleceń których wykonanie powoduje naruszenie norm prawnych.

Serdecznie dziękuję za odpowiedź.

Powrót