Nieletni..kilka wykroczeń...proszę o odpowiedź...

• Autor wątku Autor wątku Dirak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dirak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Jestem tu nowy czytałem kilka tematów, jednak nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie...
Zacznę od początku:
... mecz Niemcy - Turcja (półfinał Euro2008), obejzeliśmy mecz u siebie w domach .. po czym stwierdziliśmy, że pójdziemy sie przejść na dwór.. wiadomo - wakacje .. z rodzicami nie ma problemu .. nigdy nie byłem karany, nawet spisany przez policje.. to samo 2 znajomych... pochodzilismy po dworzu jest godzina 00:15 idziemy ulicą.. dalej gadamy o meczu .. kumple troche podpici (ja tylko 1 piwo) gadają bzdury... kolega zaczął załatwiać potrzebę fizjologiczną na środku ulicy (tą płynną potrzebę :D ) natomiast ja z 2 znajomym rozmawialiśmy dalej... Nagle zauwazyłem na chodniku 2 policjantów.. zaczęli isc w nasza strone powoli zaczelismy sie oddalac.. i nagle kumpel krzyknal "chodu".. bylem troche przestraszony wiec nie myslalelm wiele tylko w krzaki... uslyszelismy "stoj bo strzelam" jeszcze bardziej sie przestraszylismy.. naszczescie blisko byl las.. zgubilismy poscig... troche szczesliwi i nagle kumpel który ma problemy z sercem poczul ze juz dalej nie da rady biec... 3 znajomy uciekł.. ja z tym kolegą położylismy sie w krzaki.. jak się domyślacie policjanci z latarkami wyciągneli nas z krzaków... zostaliśmy delikatnie pokopani i odprowadzili nas do radiowozu.. spisali dane...zawiezli na komisariat zbadali alkomatem (ja 0,3 promila.. kumpel 1,6) posiedzielismy tam z 1,5h i okolo 3 w nocy zawiezli nas do domu.. tata podpisał "pokwitowanie odbioru syna pod wplywem alkoholu" i poki co na tym sie skonczylo...
I teraz moje pytanie co mi za to grozi ... bo w notatce jest:
-przebywanie poza domem po 22:00
-bycie pod wpływem alkoholu
-załatwianie się na ulicy (mimo ze to nie ja tak jest wpisane)
-poroba ucieczki przed funkcjonariuszami

ja mam nieskonczone 17 lat (październik) kolega jest z tego samego rocznika jednak ma skonczone 17 lat (ja sąd rodiznny on grodzki) i teraz co grozi mi a co jemu ... czy na karę wpłynie to że byliśmy niekarani (nawet nie bylismy spisani na ulicy po 22)
oraz.. czy jeśli otrzymam jakikolwiek wyrok (grzywna, kurator, upomnienie .. cokolwiek) moze to miec wplyw w zyciu doroslym np. na dostanie sie na dobre studia ? (wlasnie skonczylem 1 klase liceum i mam bardzo dobre oceny) lub znalezieniu dobrej pracy? oraz czy szkola zostanie o tym powiadomiona ? i czy to bedzie mialo wplyw na ocene z zachowania lub jest mozliwosc usuniecia ze szkoly ?

Pozdrawiam i licze na szybką odpowiedź
Dirak

Twojemu koledze w sądzie grodzkim mogą przybić te załatwianie się na ulicy czyli jako zanieczyszczanie ( nie chcę mi się tu szukać odpowiedniego paragrafu) i tą ucieczkę czyli niezatrzymanie się do wylegitymowania czy jakoś tak (wiem, że taki paragraf jest). Są to same wykroczenia za które twój kolega dostanie jakieś mandaty w sądzie grodzkim. On będzie miał czyste konto w KRK i będzie figurował jako nie karany. Osoba nieletnia czyli taka jak ty (poniżej 17 roku życia) teoretycznie nie może przebywać bez opieki na podwórku po 22:00. Policja zwykle się za to nie czepia, ale skoro już cię zatrzymali za co innego to ci również to przybili. W sądzie rodzinnym dostaniesz upomnienie lub kuratora. Jeśli dostaniesz kuratora to będziesz figurował jako osoba karana. ( nie wiem jak to jest w przypadku upomnienia) Nawet jak dostaniesz upomienie to prawdopodobnie zostanie to wysłane do szkoły. Jeśli jest to bardzo dobra szkoła to możesz zostać z niej wyrzucony. Ze studiami i pracą nie będzie żadnego problemu. Do tego czasu twoje papiery będą już czyste.

Ty masz szczęście bo nielatom nie grozi odpowiedzialnośc za wykroczenia, jednak Twoj kolega za zanieczyszczanie oraz probe ucieczki przed funcjonariuszem Policji. Grozi mu kara grzywny ograniczenia wolności lub areszt.

[cytat="radslws":17jaj1gd]oraz probe ucieczki przed funcjonariuszem Policji[/cytat:17jaj1gd]

Za zanieczyszcznie miejsca dostępnego dla publiczości grozi grzywna do 500 zł albo nagana.

Co grozi za próbę ucieczki trudno mi ocenić, bo nie wiem jakiego wykroczenia się w tym radslws dopatruje.

Witam, ostatnio zostałem spisany za przebywanie po godzinie 22:00.
Byłem z trzema kolegami, w pełni trzeźwi, żadnych wykroczeń. Była godzina ok. 5:30 rano. Autobusy normalnie już jeźdźiły, więc nie wiem czego policjanci się uczepili. Mogliśmy przecież jechać do pracy.
Czy przez takie coś mogą być problemy?

Powrót