Nieletni pijany w sztok. Co mi grozi?

• Autor wątku Autor wątku Skladx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Skladx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam... jestem nieletni (15 lat), Wczoraj trochę popiłem (koniec roku :beer: ) i stało się - zgarnęli mnie... Jak się później okazało miałem w wydychanym 1,5 promila... Nie byłem wcześniej karany... zdarzynło się to pierwszy raz. Kiedyś byłem przesłuchiwany w sprawie wagarowania, ale chyba nie wyciągnięto żadnych konsekwencji... Co mi grozi? Czy moi rodzice zostaną pociągnięci do jakiejś odpowiedzialności?

W stosunku do nieletniego mogą zostać zastosowanie środki wychowacze w celu zapobiegania demoralizacji. Więcej w art. 6 ustawy o postępowaniu w sprawach nieletnich z 1982 roku.
Demoralizacja to wg tej ustawy (art. 4) - naruszanie zasad współżycia społecznego, popełnienie czynu zabronionego, systematyczne uchylanie się od obowiązku szkolnego lub kształcenia zawodowego, używanie alkoholu lub innych środków w celu wprowadzenia się w stan odurzenia, uprawianie nierządu, włóczęgostwo, udział w grupach przestępczych

Zniszczyłeś jakieś mienie czy naruszyłeś w jakiś sposób dobra prawne innych osób, państwa?

JEsli nie naruszles mienia, porzadku publciznego to moga najwyzej poddac Cie scislemu nadzorowi w szkole do ktorej uczeszczasz a takze zobowiazac towich rodzicow do pilniejszego zwracania na Ceibie uwagi. Jelsi to byl pojednycze zdazenie watpie zeby cokolwiek poza tym moglo Cie spotkac, moze jeszcze rozmowa z psychologiem skzolnym jesli tawkoy wystepuje w twojej szkole.

Nie naruszyłem mienia... Wiecie, zawsze było mi daleko do kłopotów... a tu wpadka... Dzięki... Pozdrawiam! :D

Powrót