Nieletnia matka, a opiekun prawny dziecka...

• Autor wątku Autor wątku klepa00
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

klepa00

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam serdecznie!

Sprawa wygląda następująco...
Moja dziewczyna za dwa miesiące urodzi mi synka. W momencie jego narodzin będzie miała skończone 17 lat. Ja mam obecnie 23 lata i potrzebuję kilka ważnych informacji, których nie jestem w stanie znaleźć w internecie, tak aby jednoznacznie rozwiać moje wątpliwości.
A więc:
Czy moja dziewczyna może w urzędzie stanu cywilnego bezproblemowo zgłosić mnie jako ojca dziecka? Czy może jednak musi potwierdzić ten fakt dodatkowo ktoś inny np. jej matka? Oraz jak do momentu osiągnięcia przez moją dziewczynę pełnoletności będzie wyglądała prawna opieka nad dzieckiem? Czy w takiej sytuacji automatycznie ja zostanę opiekunem prawnym dziecka i nic więcej nie musimy już załatwiać, czy może jednak musimy ustanowić dodatkową osobę jako opiekuna dziecka? Oraz czy Sąd opiekuńczy może zarządzić nadzór kuratora w takim przypadku?

Bardzo proszę o rozwianie moich wątpliwości. Tym bardziej, że czasu pozostało już niewiele.
Z góry bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Paweł

No wlasnie szkoda ze tak pozno napisales , bo mialbys szanse juz po narodzinach dziecka zostac ojcem i prawnym opiekunem
Teraz jak dzidzia sie urodzi musisz napisac wniosek do sadu o
1 Uznanie dziecka
2 Nadanie nazwiska
3Przyznanie wladzy rodzicielskiej
Po sprawie otrzymasz postanowienie i bedziesz mogl w USC zmienic dane dziecka.
Na sprawe bedziesz musial isc z dziewczyna, gdzie potwierdzi przed sadem ze dziecko jest Twoje?
Jesli zamierzacie mieszkac u Ciebie to mozesz tez podac jako 4 pkt
miejsce zamieszkania dziecka przy ojcu.
Dziewczyna osiagajac 18 lat automatycznie nabywa prawa rodzicielskie

a co dzieje się jeśli sąd wyda postanowienie, że ojciec dziecka jest jego opiekunem prawnym i zarządzi miejsce zamieszkania dziecka przy ojcu. Co z małoletnią matką dziecka jeśli jej matka nie wyrazi zgody aby ona zamieszkała z ojcem dziecka i dzieckiem?

Jeśli matka ma skończone 16 lat, może się starać w sądzie o pozwolenie na ślub z ojcem dziecka. Wtedy z chwilą zawarcia małżeństwa stałaby się osobą pełnoletnią. A jeśli nie, to dziecko będzie musiało mieszkać przy ojcu. Ale jest to raczej mało prawdopodobne, jeśli dziecko jest bardzo małe. Prędzej umieszczą matkę w jakiejś placówce dla małoletnich matek.

Askirkov - nie wprowadzaj w blad.
Musisz złożyć wniosek w sądzie o uznanie ojcostwa, jeśli otrzymasz już postanowienie staniesz się prawnym opiekunem dzieckai to Ty jako ojciec przejmiesz opiekę nad dzieckiem, więc jak prawny opiekun będziesz mógl zameldować dziecko u siebie.
Jeśli nie zamierzacie jeszcze sie pobrac to do czasu 18 urodzin matki dziecka, nie będzie Ona miala praw rodzicielskich.
Po uzyskaniu przez nią pełnoletności, musi złożyć wniosek w sądzie o prawa rodzicielskie.

monika40 napisał:
No wlasnie szkoda ze tak pozno napisales , bo mialbys szanse juz po narodzinach dziecka zostac ojcem i prawnym opiekunem
Teraz jak dzidzia sie urodzi musisz napisac wniosek do sadu o
1 Uznanie dziecka
2 Nadanie nazwiska
3Przyznanie wladzy rodzicielskiej
Po sprawie otrzymasz postanowienie i bedziesz mogl w USC zmienic dane dziecka.
Na sprawe bedziesz musial isc z dziewczyna, gdzie potwierdzi przed sadem ze dziecko jest Twoje?
Jesli zamierzacie mieszkac u Ciebie to mozesz tez podac jako 4 pkt
miejsce zamieszkania dziecka przy ojcu.
Dziewczyna osiagajac 18 lat automatycznie nabywa prawa rodzicielskie

i w tym momencie to Ty robisz gostkowi wodę z mózgu. Dlaczego po urodzeniu. Może w tej chwili podejść do sądu i zgłosić chęć uznania dziecka przed urodzeniem, sąd w takiej sytuacji ustala termin sprawy za tydzień lub dwa, taka sprawa trwa 10 minut, dziewczyna ma ukończone 16 lat. Kiedyś było trudniej, bo trzeba było czekać aż się dziecko urodzi, potem sąd musiał ustanowić opiekuna prawnego dla dziecka, który to mógł potwierdzić że to dziecko jest tego pana, tak jakby z urzędu stał się materacem na którym oni się kochali, ale cóż takie mamy prawo. Biegnij do sądu i wszystko załatwisz w dwa tygodnie.

Sluchaj grzegorz 97 - nie robię nikomu wody z mózgu
Po pierwsze dzidzia juz przyszła na świat, więc nie ma mowy o uznaniu dziecka poczętego nienarodzonego.
Po drugie teraz odpowiadamy na inne pytanie niż to zadane w pierwszym poście autora .

tak, dziecko już jest od tygodnia :) mój syn już napisał oświadczenie o uznanie ojcostwa (ma 20 lat, pracę mieszkanie), matka dziecka za 2 tygodnie skonczy 17 lat.
Nurtuje mnie jedna kwestia: jeśli sąd uzna ojcostwo to czy w momencie wpisania do metryki dziecka nazwiska ojca dziecka jest on automatycznie jego opiekunem prawnym? czy lepiej do wniosku o uznanie ojcostwa dołączyć jeszcze wniosek o ustanowienie opiekuna prawnego dla małoletniego w osobie ojca dziecka?

klepa00 napisał:
Sprawa wygląda następująco...
Moja dziewczyna za dwa miesiące urodzi mi synka. W momencie jego narodzin będzie miała skończone 17 lat. Ja mam obecnie 23 lata i potrzebuję kilka ważnych informacji, których nie jestem w stanie znaleźć w internecie, tak aby jednoznacznie rozwiać moje wątpliwości.
A więc:
Przepraszam nie spojrzałem na datę postu.
Jednak i w tym wypadku nie musi składać w sądzie wniosku o uznanie dziecka. Sąd ustanawia opiekuna prawnego dla dziecka,( to nie będzie w tym wypadku pani syn, bo on w świetle prawa jeszcze nie jest ojcem dziecka, będzie nim dopiero po uznaniu dziecka, więc nie może świadczyć w sprawie na własną korzyść. Opiekun prawny dziecka ustanowiony przez sąd za matkę przed Kierownikiem USC potwierdzi że pani syn jest ojcem dziecka, on przytaknie i już jest wszystko OK. Fakt odbywa się posiedzenie sądu, jednak można to załatwić w ciągu jednego dnia. Sąd później na posiedzeniu niejawnym odwoła opiekuna prawnego dla dziecka, które już będzie miało prawowitego ojca. Sądy w takich sytuacjach idą na rękę, przynajmniej do tej pory tak było.

A teraz do ostatniego postu, jest on podobny jak ten pierwszy w temacie, więc odpowiedź taka sama.
Nie ma potrzeby wpisywania nic dodatkowego, ojciec po uznaniu dziecka jest opiekunem prawnym dziecka- jedynym, do czasu uzyskania przez matkę pełnoletniości. Matka staje się równoprawnym opiekunem dziecka na równi z ojcem w chwili ukończenia 18 lat i nie ma potrzeby zwracania się o to do sądu.

Wyjątkowo jeśli zawrze małżeństwo z ojcem dziecka a ma ukończone 16 lat nabywa prawa osoby pełnoletniej i wszystko z tym związane,

(z wyjątkiem odpowiedzialności karnej, ta nadal obowiązuje jak osobę niepełnoletnią, ale to nie ten temat)

Ostatnia edycja:
monika40 napisał:
Musisz złożyć wniosek w sądzie o uznanie ojcostwa, jeśli otrzymasz już postanowienie staniesz się prawnym opiekunem dzieckai to Ty jako ojciec przejmiesz opiekę nad dzieckiem, więc jak prawny opiekun będziesz mógl zameldować dziecko u siebie.
Jeśli nie zamierzacie jeszcze sie pobrac to do czasu 18 urodzin matki dziecka, nie będzie Ona miala praw rodzicielskich.
Po uzyskaniu przez nią pełnoletności, musi złożyć wniosek w sądzie o prawa rodzicielskie.

czyli nazwisko ojca w metryce = prawa rodzicielskie i opieka prawna? jeśli w postanowieniu sądu, mój syn zostanie ojcem to nikt inny oprócz niego (do czasu aż matka dziecka nie uzyska pełnoletności) nie będzie mógł ubiegać o opiekuna prawnego?

grzegorz97 napisał:
Przepraszam nie spojrzałem na datę postu.
Jednak i w tym wypadku nie musi składać w sądzie wniosku o uznanie dziecka. Sąd ustanawia opiekuna prawnego dziecka, który za matkę przed Kierownikiem USC potwierdzi że on jest ojcem dziecka, on przytaknie i już jest wszystko OK. Fakt odbywa się posiedzenie sądu, jednak można to załatwić w ciągu jednego dnia. Wszystko razem. Sądy w takich sytuacjach idą na rękę, przynajmniej do tej pory tak było.

no właśnie w tym roku musi. Mój syn ma 20 lat, matka dziecka za dwa tygodnie kończy 17. On pisze oświadczenie do sądu opiekuńczego o uznanie ojcostwa ona jako żę skończyła 16 lat ma ograniczoną zdolność do czynności prawnych ale nie procesowych więc w sądzie możę występować bez rodziców) więc potwierdza lub nie czy ten pan jest ojcem czy nie :)

Chodzi mi głównie o kwestię żę jeśli sąd ustanowi opiekunem prawnym ojca i to on nabędzie prawa rodzicielskie to co wtedy z nieletnią matką? Syn i my bardzo chcemy ją u siebie, ale jej matka nie wyraża zgody. Co mamy zrobić aby wspólnie u nas zamieszkali?

trochę źle zadałaś pytanie. Owszem każdy może się ubiegać o opiekę nad tym dzieckiem, jednak sąd z zasady będzie takie wnioski oddalał, chyba że zaistnieją okoliczności złego sprawowania pieczy a dobro dziecka może być zagrożone.

grzegorz, jakie wnioski sąd będzie oddalał?

jeśli już wystąpił syn do sądu o uznanie dziecka, proszę złożyć dodatkowy wniosek o wyrażenie zgody na ślub matki dziecka z synem. Wtedy władza rodzicielska rodziców matki dziecka się zakończy i ona sama podejmie stosowną decyzję.

AgToldi napisał:
grzegorz, jakie wnioski sąd będzie oddalał?
jeśli ktoś , jakaś ciotka, albo babka dziecka wystąpi z wnioskiem np o ustanowienie rodziny zastępczej lub tym podobne dziwolągi.

Syn jako pełnoletni uznaje dziecko w USC, natomiast być może dziewczyny matka wystąpi o powierzenie jej prawnej opieki nad dzieckiem do czasu ukończenia przez dziewczynę pełnoletności i uzasadni, że dziecko cały czas będzie z młodocianą matką a ona będzie pilnowała matki i dziecka. Sąd do takiego wniosku się przychyli.
Ale na pewno weźmie również pod uwagę zdanie dziewczyny gdzie i z kim chce być.

majka77 napisał:
Syn jako pełnoletni uznaje dziecko w USC, natomiast być może dziewczyny matka wystąpi o powierzenie jej prawnej opieki nad dzieckiem do czasu ukończenia przez dziewczynę pełnoletności i uzasadni, że dziecko cały czas będzie z młodocianą matką a ona będzie pilnowała matki i dziecka. Sąd do takiego wniosku się przychyli.

Mało prawdopodobne. , Rację ma tylko sąd, sąd to też ludzie. :)

Scenariusz najbardziej prawdopodobny. Pełnoletni syn występuje do sądu o zgodę na zawarcie związku małżeńskiego, jego rodzice jako świadkowie oferują że pomogą młodym w pierwszych latach małżeństwa, sąd wtedy będzie się kierował dobrem dziecka, gdzie w tej sytuacji będzie miało cały czas oboje biologicznych rodziców przy sobie.

Ostatnia edycja:
majka77 napisał:

syn nie moze uznać dziecka w USC zgodnie z nowymi przepisami (z nowymi zmianami w kodeksie R) :) musi się to odbyć przed sądem opiekunczym i wystarczy że 16 letnia matka to potwierdzi a z tym raczej nie będzie problemu.

Chodzi mi głównie o kwestię żę jeśli sąd ustanowi opiekunem prawnym ojca i to on nabędzie prawa rodzicielskie to co wtedy z nieletnią matką? Syn i my bardzo chcemy ją u siebie, ale jej matka nie wyraża zgody. Co mamy zrobić aby wspólnie u nas zamieszkali?

Patrz wyżej, ślub matki z Twoim synem, na wesele mogą poczekać, zrobić sam ślub.

AgToldi napisał:
Chodzi mi głównie o kwestię, że jeśli sąd ustanowi opiekunem prawnym ojca i to on nabędzie prawa rodzicielskie to co wtedy z nieletnią matką? Syn i my bardzo chcemy ją u siebie, ale jej matka nie wyraża zgody. Co mamy zrobić aby wspólnie u nas zamieszkali?
Pozostaje albo wystąpić o zgodę na ślub, albo dogadać się z jej rodzicami. Tylko albo po ślubie dziewczyna może samodzielnie decydować, albo będą za nią decydować rodzice.

Powrót