Nieletnia matka, a opiekun prawny dziecka...

• Autor wątku Autor wątku klepa00
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
grzegorz97 napisał:
Mało prawdopodobne. , Rację ma tylko sąd, sąd to też ludzie. :)

Scenariusz najbardziej prawdopodobny. Pełnoletni syn występuje do sądu o zgodę na zawarcie związku małżeńskiego, jego rodzice jako świadkowie oferują że pomogą młodym w pierwszych latach małżeństwa, sąd wtedy będzie się kierował dobrem dziecka, gdzie w tej sytuacji będzie miało cały czas oboje biologicznych rodziców przy sobie.

czyli tylko ślub pod dziecko zezwoli małoletniej matce zamieszkanie z ojcem i dzieckiem? naprawdę to prawo jest tak skonstruowane? nie załamujcie mnie ....

AgToldi napisał:
czyli tylko ślub pod dziecko zezwoli małoletniej matce zamieszkanie z ojcem i dzieckiem? naprawdę to prawo jest tak skonstruowane? nie załamujcie mnie ....
Ślub lub zgoda rodziców dziewczyny na zamieszkanie z waszym synem.

grzegorz97 napisał:
Mało prawdopodobne. , Rację ma tylko sąd, sąd to też ludzie. :)

Scenariusz najbardziej prawdopodobny. Pełnoletni syn występuje do sądu o zgodę na zawarcie związku małżeńskiego, jego rodzice jako świadkowie oferują że pomogą młodym w pierwszych latach małżeństwa, sąd wtedy będzie się kierował dobrem dziecka, gdzie w tej sytuacji będzie miało cały czas oboje biologicznych rodziców przy sobie.

chyba raczej niepełnoletnia występuje do sądu z wnioskiem na zgodę o zawarciu małżeństwa? :)

majka77 napisał:
Ślub lub zgoda rodziców dziewczyny na zamieszkanie z waszym synem.
zgody raczej nie będzie, ma tylko matkę która utrzymuje się z alimentów na 5 dzieci i nie pracuje, mało tego te 5 osób mieszka w jednym niewielkim pokoju ona za nic nie chce aby jej córka u nas zamieszkała ( może boi się o świadczenia a możę przekalkulowała że na noworodka dostanie więcej? a teraz doszło jeszcze dziecko mojego syna,
to ogromny żal.. chcąc wyrwać dziecko z patologi , nieletni muszą brać ślub....

Trudno czasami tak trzeba, ślub cywilny i już. Może im się uda. Czego im i pani życzę.

Taka formalność swiadkowie ii młodzi, to im ułatwi życie.
Żeby dużo wcześiej Pani napisała nie było by problemu.

A za rok rozwód :what:. Ja proponuję wziąć Wam flaszkę ,iść do rodziców dziewczyny i ,,wybłagać,, ,by do Was się sprowadziła. Znaleźć dobre argumenty, również korzystne dla drugiej strony. A becikowe i dodatek z tytułu urodzenia przelać na konto dziecku ,bo wyprawka i tak już pewnie kupiona. Niech mu rosną na dobrej lokacie.

Ostatnia edycja:
ewa456 - flaszka nic nie da, matce chodzi o kasę, a dziewczyna dostanie becikowe, która matka jako opiekun zgarnie.
Gdyby dziewczyna sie wyprowadziła przepada kasa.Czy syn zlożyl już wniosek o uznanie ojcostwa?

Tzn, wniosek kiedy złożył o uznanie? Jeśli dopiero teraz to niech idzie z dziewczyną do sądu i pogada z sędzią o co chodzi,jeśli trafi na życiowego sędzie to sprawę może załatwić w tydzień, tak jak mój syn. A po 10dniach miał już córkę przy sobie.

monika40 napisał:
Tzn, wniosek kiedy złożył o uznanie? Jeśli dopiero teraz to niech idzie z dziewczyną do sądu i pogada z sędzią o co chodzi,jeśli trafi na życiowego sędzie to sprawę może załatwić w tydzień, tak jak mój syn. A po 10dniach miał już córkę przy sobie.

wniosek złożył tydzień temu. czekamy na termin rozprawy.
Dowiedzieliśmy się też, że wczoraj "teściowa"(matka małoletniej dziewczyny) złożyła wniosek do sądu o ustalenie w jej osobie opiekuna prawnego. Czy ona ma jakiekolwiek szanse zostać tym opiekunem, jesli to mój syn (ojciec dziecka ) chce mieć pełne prawa rodzicielskie?

Ostatnia edycja:
Jeśli jako opiekun prawny to ma szanse, jeśli rodzina zastępcza to nie.
Gdy syn, będzie uznany jako ojciec to matka już nie będzie opiekunem.
Czy syn rozmawiał z sędzią? Naświetlił sprawę?

Mam pytanie. Jak ja mam skończone 16 lat , a mój chłopak ma 25 lat i chcemy wziąść ślub ,a za miesiąc rodzi nam się synek ,a chłopak uzna dziecko to czy on będzie prawnym opiekunem dziecka???

Dla ścisłości - opiekuna prawnego sąd powołuje, gdy dziecko nie ma rodzica dysponującego władzą rodzicielską. W mowie potocznej używa się słów "rodzic" i "opiekun prawny" zamiennie, ale jest to błąd. Wracając do pytania - tak, jeżeli uznacie ojcostwo przed sądem opiekuńczym ojciec dziecka będzie dysponował pełną władzą rodzicielską nad dzieckiem. Jeżeli chcecie to zrobić to najlepiej się pospieszyć i uznać ojcostwo jeszcze przed narodzeniem dziecka. Albo chociaż złożyć wniosek do sądu.

Idziemy do stanu cywilnego pod koniec miesiąca i chłopak uzna dziecko , a wnosek o ślub złożyliśmy już w sądzie. A tak na wyznaczenie terminu na ślub to ile moze potrwać ??

Idziemy do stanu cywilnego pod koniec miesiąca
Nic to nie da, odeślą was. Nie masz pełnej zdolności do czynności prawnych, więc ojcostwo musicie uznać przed sądem.

Przepis prawny:
Art. 73.
§ 4. Uznanie ojcostwa może nastąpić także przed sądem opiekuńczym, a za granicą również przed polskim konsulem lub osobą wyznaczoną do wykonywania funkcji konsula, jeżeli uznanie dotyczy dziecka, którego oboje rodzice albo jedno z nich są obywatelami polskimi. Przepisy § 1–3 stosuje się odpowiednio.

Przepis prawny:
Art. 77.
§ 1. Oświadczenie konieczne do uznania ojcostwa może złożyć osoba, która ukończyła szesnaście lat i nie istnieją podstawy do jej całkowitego ubezwłasnowolnienia.
§ 2. Osoba, o której mowa w § 1, jeżeli nie ma pełnej zdolności do czynności prawnych, może złożyć oświadczenie konieczne do uznania ojcostwa tylko przed sądem opiekuńczym.

Chyba że zaczekasz do ślubu i dopiero potem uznacie ojcostwo. Po ślubie będziesz już osobą pełnoletnią i normalnie załatwicie to w USC. Ale zanim sąd da ci pozwolenie na zawarcie małżeństwa może minąć trochę czasu, zresztą nie wiadomo czy w ogóle dostaniesz takie pozwolenie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót