Niemcy - jak sie rozliczyć, jaką umowę podpisać

• Autor wątku Autor wątku plywak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

plywak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam
Jestem osobą fizyczną, nie prowadzącą działalności gospodarczej, zatrudnioną na podstawie umowy o pracę w Polsce.
W tej chwili prowadzę wykłady dla firmy w Niemczech. Ponieważ nie prowadzę DG, nie mogę wystawić FV za prowadzone zajęcia.
W jaki sposób mam się rozliczyć z pracodawcą, z US w PL i jaką umowę powinienem tutaj (Niemcy) podpisać? Czy mogę niemieckiej firmie wystawić rachunek za prowadzone wykłady?

Jeśli w Niemczech prowadzisz wykłady, to ta działalość zwykle nie stanowi prowadzenia działalności gospodarczej (Gewerbe), lecz w niemieckim sytemie podatkowym jest to wykonywanie "wolnego zawodu". Trochę niejasno pytasz: "W jaki sposób mam się rozliczyć z pracodawcą,..."? Kogo masz na myśli? Czy tego polskiego pracodawcę, z którym - jak piszesz - masz w Polsce umowę o pracę? Czy też tego niemieckiego zleceniodwacę, dla którego przeprowadzasz te wykłady? Przypuszczam domyślając się, że nie masz odnośnie tych wykładów umowy o pracę, ani też taka umowa nie była przepwidywana przez Ciebie i tę firmę lub instytucję/organizację, dla której te wykłady przeprowadzasz. Napisz, proszę, kto jest stroną umowy (porozumienia) odnośnie tych wykładów; bezpośrednio ta niem. firma, instytucja/organizacja? Jeśli tak, to zgodnie z prawem niemieckim powinieneś wystawić im rachunek.

Już odpowiadam.
Oczywiście, umowa o pracę nie była przewidywana i nie jest brana pod uwagę.
Chodzi mi o rozliczenie z niemieckim pracodawcą i potem prawdopodobnie z polskim US.
Rozumiem, że w takim razie mogę wystawić rachunek?
A jaką umowę powinienem podpisać z Niemcem i jak potem rozliczyć to w US po powrocie do PL?

Parę słów wyjaśnienia odnośnie "dochodów z wykonywania wolnego zawodu" ; niem. = "Einnahmen aus freiberuflicher Tätigkeit". Otóż wg. niemieckiego prawa o podatku dochodowym (Ustawa o podatku dochodowym = niem. "Einkommensteuergesetz) uzyskiwanie przychodów/dochodów (Einnahmen/Einkünfte) z działalności takiej jak prowadzenie wykładów, publikacji itp., nie jest uzyskiwaniem dochodów z prowadzenia działalności gospodarczej (niem.= Gewerbe). W polskim prawie administracyjnym i podatkowym takiego rozróżnienia nie ma; w niemieckim jest. Oczywiście, te dochody z działalności wykładowczej, jako dochody z wykonywania wolnego zawodu, podlegają opodatkowaniu w Niemczech podatkiem dochodowym, z tym, że nie będę może tu się wdawał w wyliczanie tego podatku, i napiszę tu tylko b. krótko: jeśli nie będzie to prekraczało kwoty 8.130,- Euro, czyli tzw. kwoty wolnej od podatku (Freibetrag), to żadnego podatku dochodowego się nie płaci. Natomiast rachunek (fakturę) należy wystawić zleceniodawcy z niem. VAT-em (Umsatzsteuer), który obecnie wynosi 19% i po zapłaceniu faktury (rachunku) przez zleceniodawcę, podatek ten należy zameldować do Finanzamt-u (niem. urząd skarbowy) składając tzw. (Umsatzsteuervoranmeldung) i ten podatek, tzn. te 19% do Finanzamtu odprowadzić. I jeśli z jednej strony nie ma obowiązku zgłaszać meldować w administracji niemieckiej wykonywania wolnego zawodu, tak jak należy zameldować działalność gospodarczą (Gewerbe), o tyle osoba wykonywująca wolny zawód i osiągająca z tego przychody powinna zgłosić to do Finanzamt-u, skąd otrzyma numer podatkowy, pod którym będzie meldowała pobrany na podstawie faktury (rachunku) podatek Umsatzstuer 19%, czyli ten niemiecki VAT, a także składać oświadczenia podatkowe dot. podatku dochodowego. Zakładam przy tym, że bądzie jakieś miejsce zamieszkania i adres w Niemczech na czas tych wykładów.
A teraz o umowie ze zleceniodawcą, dla którego będą świadczone te wykłady. Nie ma jakiejś konkretnego wzoru takiej umowy. Ważne jest, aby w tej umowie sprecyzowane bylo świadczenie zleceniobiorcy (w tym wypadku konkretne wykłady; ich ilość, jedostki czasu, przedmiot itp) z jednej strony, oraz wynagrodzenie zleceniobiorcy; jego wysokość, termin wymagalności, sposób płatności itp. a także, że do tego wynagrodzenia doliczany będzie podatek Umsatzsteuer 19%, o którym pisałem wyżej.
Jeśli chodzi o podatek w Polsce, to oczywiście ten dochód będzie w Polsce opodatkowany podatkiem od osób fizycznych, przy czym obowiązują przepisy o unikaniu podwójnego opodatkpowania; tzn. jeśli od zarobionych pieniądzy byłby naliczony i zapłacony podatek w Niemczech, to o ten podatek musi być pomniejszony podatek dochodowy w Polsce.
Może dla jasności uzupełnię jeszcze: W Niemczech nie ma takiego problemu, że jeśli ktoś nie zgłosił tu działalności gospodarczej, to nie może wystawić faktury/rachunku. Każdy, kto świadczy jakąś odpłatną usługę lub wykonuje dzieło, ma na żądanie drugiej strony umowy wystawić rachunek; sprawa zameldowania działalności jest sprawą drugorzędną. Nawet jeśli jest to jego pierwsza usługa, to ma obowiązek naliczyć w rachunku 19% Umsatzsteuer. Oczywiście, ma obowiązek zgłosić do Finanzamt-u fakt wystawiania rachunków z tym USt. 19%. i odprowadzenia ich do Finanzamt-u. W Twoim przypadku (wykonywanie i świadczenie usług jako wykładowca w ramach wolnego zawodu) w ogóle nie ma konkretnego administracjynego zgłaszania tej działalności w urzędach administracji. Natomiast jest obowiązek zgłaszania do Finanzamtu faktu wystawiania rachunków z USt. 19%.

Ostatnia edycja:
W takim razie kolejne pytanie. Czy jeżeli moje wykłady są szkoleniem w zatwierdzonej organizacji szkoleniowej to przypadkiem taka usługa nie jest zwolniona z opodatkowania?

Poniżej cytuję nr 26 z § 3 EStG (Einkommensteuergesetz=ustawa o podatku dochodowym), który zawiera wszystkie przedmiotowe zwolnienia od podatku dochodowego. Jeśli w ogóle, to w rachubę wchodzi właśnie § 3 Ziff. (nr) 26 EStG. Po to, żeby dokładnie stwierdzić, czy dochody z udzielania tych wykładów w Twoim przypadku podlegają zwolnieniu od podatku dochodowego, potrzebne byłyby dokładne szczegóły dot. zleceniodawcy i rodzaju tych wykładów (szkoleń?) itp. "Zatwierdzona organizacja szkoleniowa" jest wręcz nic nie mówiącym uogólnieniem, z którego nawet w przybliżeniu nie można wydedukować rodzaju zleceniodawcy, nie mówiąc o precyzyjnym przyporządkowaniu do zleceniodawców określonych w § 3 nr 26 EStG.

A oto najważniejszy przepis, wchodzący tu w rachubę jako podstawa zwolnienia od opodatkowania.

26. Einnahmen aus nebenberuflichen Tätigkeiten als Übungsleiter, Ausbilder, Erzieher, Betreuer oder vergleichbaren nebenberuflichen Tätigkeiten, aus nebenberuflichen künstlerischen Tätigkeiten oder der nebenberuflichen Pflege alter, kranker oder behinderter Menschen im Dienst oder im Auftrag einer juristischen Person des öffentlichen Rechts, die in einem Mitgliedstaat der Europäischen Union oder in einem Staat belegen ist, auf den das Abkommen über den Europäischen Wirtschaftsraum Anwendung findet, oder einer unter § 5 Absatz 1 Nummer 9 des Körperschaftsteuergesetzes fallenden Einrichtung zur Förderung gemeinnütziger, mildtätiger und kirchlicher Zwecke (§§ 52 bis 54 der Abgabenordnung) bis zur Höhe von insgesamt 2 400 Euro im Jahr. 2Überschreiten die Einnahmen für die in Satz 1 bezeichneten Tätigkeiten den steuerfreien Betrag, dürfen die mit den nebenberuflichen Tätigkeiten in unmittelbarem wirtschaftlichen Zusammenhang stehenden Ausgaben abweichend von § 3c nur insoweit als Betriebsausgaben oder Werbungskosten abgezogen werden, als sie den Betrag der steuerfreien Einnahmen übersteigen;

Uzupełniam moją wypowiedź o wchodzących w rachubę zwolnieniach podatkowych także w odniesieniu do podatku Umsatzsteuer (niem. VAT); podobnie jak przy podatku dochodowym, zbyt mało danych, aby udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Poniżej cytuję przepis, który reguluje te zwolnienia w zakresie szkoleń, instytucji oświatowych itp.:

§ 4 Nr. 21 Umsatzsteuergesetz (UStG)

(...Leistungen...)
die unmittelbar dem Schul- und Bildungszweck dienenden Leistungen privater Schulen und anderer allgemeinbildender oder berufsbildender Einrichtungen,
aa)
wenn sie als Ersatzschulen gemäß Artikel 7 Abs. 4 des Grundgesetzes staatlich genehmigt oder nach Landesrecht erlaubt sind oder
bb)
wenn die zuständige Landesbehörde bescheinigt, dass sie auf einen Beruf oder eine vor einer juristischen Person des öffentlichen Rechts abzulegende Prüfung ordnungsgemäß vorbereiten,
b)
die unmittelbar dem Schul- und Bildungszweck dienenden Unterrichtsleistungen selbständiger Lehrer
aa)
an Hochschulen im Sinne der §§ 1 und 70 des Hochschulrahmengesetzes und öffentlichen allgemeinbildenden oder berufsbildenden Schulen oder
bb)
an privaten Schulen und anderen allgemeinbildenden oder berufsbildenden Einrichtungen, soweit diese die Voraussetzungen des .....

....(dienen)

Ostatnia edycja:
Witam ponownie.
Organizacja, w której prowadzę wykłady jest zatwierdzoną organizacją szkoleniową w/g PART-147 - czyli przepisów EASA odnoszących się do lotnictwa cywilnego. Szkolenie, na którym wykładam, służy uzyskaniu państwowego wpisu do licencji mechanika lotniczego, a potem uprawnia do obsługi statku powietrznego danego typu.
Szkolenie kończy się egzaminem państwowym, zatwierdzonym przez europejski nadzór lotniczy.
Niestety - w grę wchodzi kwota większa, aniżeli 2400Euro.

Po przeczytaniu Twojego ostatniego tekstu, w szczególności rodzaju projektu i szkolenia, nie mogę wykluczyć, że zachodzą przesłanki do "Steuerbefreiung" (zwolnienia podatkowego), zgodnie z cytowanymi przeze mnie wyżej przepisami § 3 EStG i § 4 UStG; w odniesieniu do Umsatzsteuer nie mogę wykluczyć, że istnieje decyzja administracyjna wydana na szczeblu ministerialnym Landu (kraju związkowego) indywidualnie zwalniająca z USt. Niestety, czy obowiązek podatkowy (ESt. i USt.) istnieje, nie da się na podstawie tych informacji stwierdzić. Myślę, że nic nie przemawia przeciwko temu, aby w rozmowach przed lub przy zawieraniu umowy niemieckiej stronie zadać pytanie, czy tego rodzaju świadczenie usług (wykłady), świadczone na rzecz ich konkretnej firmy, podlegałyby zwolnieniom podatkowym (Steuerbefreiungen), jakie przewidziane są w § 3 EStG i § 4 UStG. Oni to na pewno wiedzą. Z drugiej strony nie sądzę, aby pierwszy lepszy niemiecki Steuerberater, przeważnie nie zaznajomiony z problematyką specyficznych zwolnień podatkowych według w/w przepisów udzielił szybkiej i kompetentnej odpowiedzi. Dlatego najpewniejszym (względnie) źródłem informacji bądzie sam niemiecki partner umowy i jego obsługa prawno-podatkowa.

Ostatnia edycja:
Witam ponownie.
Dowiedziałem się, że szkolenia które są tutaj prowadzone są zwolnione z podatku (VAT?).
Mam tylko wystawić rachunek i na podstawie tego rachunku zostanie mi wypłacone wynagrodzenie.
W związku z tym jak powinien taki rachunek wyglądać? Czy ma zawierać jakieś specjalne sformułowania?
Jestem osobą fizyczną, nie mam działalności. Nigdy nic takiego nie wystawiałem.
Rozumiem też, że po powrocie do PL zarobione tu pieniądze mam wpisać do swojego rocznego zeznania podatkowego i rozliczyć jak każde inne wynagrodzenie? Czy jeżeli kwota, którą tutaj zarobiłem jest na tyle niska, że nie podlega podatkowi dochodowemu w DE, to oznacza to że w PL też tego podatku nie zapłacę?
Jakie składki powinienem odprowadzić?

No to dobra wiadomość z tym VAT-em (niem.:Umsatzsteuer). Nie ma żadnych sztywnych wymogów dot. pisania takich rachunków; ważne żeby była w nich zawarta najważniejsza treść, tzn.: 1) Kto, 2) Komu, 3) Za co i 4) W jakiej wysokości wystawia rachunek; pod tym na dole można napisać bank i numer konta, na które ma być przelana kwota rachunku.

----------------------------------------------------------------------------------
Czyli na A4 tak: tu po prawej u gory: Miejscowość data

tu po lewej stronie u góry
Imię i Nazwisko wystawcy
jego adres

tu na środku R E C H N U N G Nr. ....

für die Lehrtätigkeit (albo Schulungstätigeit albo Vortragstätigkeit)
in der Zeit (czas, miejsce, ewentualnie ilosc godzin)
gemäß Vertrag vom .... ....... Euro

Tu od lewej: Bitte, überweisen Sie den Rechnungsbetrag auf mein Bankkonto:

IBAN: ........................
BIC: ..........................

Tu podpis: ........

----------------------------------------- ------------------------------------

I to wszystko.

Jeśli chodzi o podatek dochodowy, to ten dochód będzie podlegał także niemieckiemu podatkowi dochodowemu (zakładam, że dochody z tych wykładów nie podpadają pod jedno z wyłączeń wg. § 3 EStG (niem. ustawa o podatku dochodowym; szkoda, że nic nie powiedzieli o podatku dochodowym; przecież mają też (chyba) innych wykładowców, a więc problem jest im znany). W Niemczech są dwie różne tabele podatku dochodowego: Ta podstwowa (Grundtabelle), w której Freibetrag czyli kwota wolna od podatku wynosi coś odl. 8 tys. Euro (nie mam w pamięci dokładnej cyfry), i tzw. Splittingstabelle, która jast właściwa dla wspolnego opodatkowania małżeństw (ostatnio także związków partnerskich), która jest korzystniejsza, ponieważ Freibetrag wynosi ponad 16 tys. Euro; ta Splittingtabelle może mieć zastosowanie także wtedy, jeśli drugie z małżonków żyje, mieszka i pracuje poza granicami Niemiec. W każdym razie obowiązuje polsko-niemiecka umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania, tzn. podatek zapłacony w Niemczech zaliczany jest na podatek, który należy zapłacić w Polsce.
Proszę wpisać w niemieckim Google-u (www.google.de) Einskommenstuertabelle 2013 Grundtabelle, Splittingtabelle i z tych tabel odczytać wysokość podatku od zakładanej kwoty zarobku brutto; czyli kwoty łącznej zapłaconej przez zleceniodawcę w całym roku. Oczywiście, nie wspominam tu, że ta kwota brutto dochodu może być jeszcze pomniejszona o koszty (przejazdy, książki, hotele itp., a także o (w pewnej części składki ubezpieczeniowe itp.).
Piszę chętnie, bo może i ja będę miał pytania, jeśli silnik mojego gruchota nawali (Cessna 172, rok 1964)

Ostatnia edycja:
Witam,
ja w podobnej sprawie. Prowadziłam szkolenie w Niemczech, prawdopodobnie będę prowadziła jeszcze jedno szkolenie w tym roku. Wynagrodzenie nie przekroczy 8.130,- Euro, wiec będzie to kwota zwolniona z podatku. W Polsce jestem zatrudniona na umowę o pracę i nie mam własnej działalności gospodarczej. Mieszkam w Polsce i tu płacę podatki. Za pierwsze szkolenie wystawiłam rachunek, zgodnie z informacją, którą znalazłam powyżej. Teraz muszę zgłosić fakt wystawienia rachunku w Finanzamt. Mam w związku z tym kilka pytań. Czy musi być ten fakt zgłoszony osobiście, czy mogę wysłać dokumenty pocztą, a może istnieje możliwość zgłoszenia tego faktu elektronicznie. Czy taka praktyka jest stosowana w Niemczech? Czy muszę odprowadzić podatek 19% od tej jednokrotnej umowy w momencie zgłoszenia faktu wystawienia rachunku i później zostanie on zwrócony? Czy nie ma takiej konieczności? Czy muszę zgłosić fakt podjęcia pracy w Niemczech w moim polskim urzędzie skarbowym? W Polsce za umowy o dzieło i umowy zlecenie dostaje się PIT'y. Jak to jest uregulowane w Niemczech? Umowy przecież w tym przypadku nie ma (jest tylko rachunek).
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Powrót