Niemcy/status społeczny a potrącenia z wynagrodzenia

• Autor wątku Autor wątku leninpila
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

leninpila

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
Może ktoś z Państwa bardziej orientuje się w temacie i zasugeruje korzystne rozwiązanie.

Mieszkam w Polsce, mam podwójny paszport,jestem panną, po ukończeniu szkoły co jakiś czas wyjeżdżam do pracy do Niemiec (max. 50 dni w roku).Pracuje w poważnej firmie, legalnie-z racji tego, że mam niemiecki paszport nigdy nie było problemu z tzw.pozwoleniem o prace itp.

Interesuje mnie kwestia potrąceń od zarobków.
Otóż gdy byłam studentką -byłam w najkorzystniejszej sytuacji, SteuerKl. 1, potrącenia od wypłaty były stosunkowo niskie i podatek także w pełni zwracano.

Gdy ukończyłam studia i w Polsce byłam bezrobotna / jednak opłacałam ubezpieczenie zdrowotne/, w Niemczech dodatkowo musiałam wybrać Krankenkasse -i tym sposobem blisko 50% wypłaty potrącano mi od wypłaty.

Trzeci wariant; Byłam w Polsce zatrudniona, przebywałam na urlopie płatnym
i podobnie jak w wariancie pierwszym 'wychodzę' na tym najlepiej.
Z zarobków brutto odciągają mi jedynie Lohnsteuer i Solidaritaetszuschlag.

Moje pytanie brzmi jaka jest różnica w potrąceniach/czy w ogóle jest jeśli;
- przebywam na urlopie płatnym
-przebywam na urlopie bezpłatnym
-przebywam na urlopie z innej przyczyny (np.wyrównanie nadgodzin) ??

/ za każdym razem muszę wypełniać kwestionariusz osobowy, zawierający informacje odnośnie zatrudnienia, ubezpieczenia itp w celu prawnego ustalenia warunków ubezpieczeniowych.I właśnie kwestia urlopu tez jest rozdzielona.Dla nich jest to istotne na jakim urlopie przebywam.Czy rodzaj urlopu na jakim przebywam może wpływać na moje zarobki netto/potrącenia?

Zupełnie nie orientuję się w tych kwestiach.
Nie chcę wyjeżdżać do Niemiec na stałe.Chce mieszkać w Polsce i co jakiś czas wyjeżdżać do pracy do Niemiec -legalnie. Tyle, że nie zgadzam się na to żeby 50% moich zarobków zostawało w Niemczech, bo takie coś mi się nie opłaca.Co zrobić żeby najkorzystniej z tego wyjść.Ponownie dostałam umowę /do pracy w Niemczech/ -na przyszły miesiąc, tyle że obecnie jestem bezrobotna w Polsce (stąd duże potrącenia), więc co zrobić??

Powrót