Niemcy, Teillzeitarbeit, Kindergeld

• Autor wątku Autor wątku nomka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nomka

Użytkownik
Odpowiedzi
111
Witam, czy mając umowę o pracę w niepełnym wymiarze godzin ale na rok, można starać się o Kindergeld? Czy dopiero po upływie pół roku przepracowanego?
Czego jeszcze może się spodziewać/oczekiwać samotna matka w takiej sytuacji?

Kindergeld przysluguje od pierwszego dnia umowy. Z tego co sie orientuje to nie wazny jest wymiar czasu pracy a to ze sa odprowadzane podatki.

Witam. mój konkubent pracuje w niemczech od września zeszłego roku.Dzwoniłam do firm które pomagają załatwić kindergeld i powiedziano mi tak: możemy się starać o rodzinne jesli konkubent przepracuje pół roku w danym roku, oczywiście rodzinne będzie wypłacone od dnia podjęcia pracy.Ale takie tam są wymogi. Tak mi odpowiedziała pracownica firmy.

Ale po co Wam jakas specjalistyczna firma? Wyciagna z Was sporo kasy. Mozecie to zrobic sami. Wystarczy zlozyc wniosek a oni odpisza jakie dokumenty musicie dostarczyc. Podadza rowniez termin do kiedy macie wszystko dostarczyc. niedotrzymanie terminu grozi decyzja odmowna. Jezeli czegos nie mozecie zalatwic w wyznaczonym terminie koniecznie trzeba o tym poinformowac (wystarczy telefonicznie).

iwcia38 napisał:
Ale po co Wam jakas specjalistyczna firma? Wyciagna z Was sporo kasy.
Za załatwienie rodzinnego biorą 250 zł moim zdaniem nie jest to dużo. Zwrot podatku też tam załatwiamy i jesteśmy zadowoleni. Pozdrawiam.

Jezeli biora tyle za zalatwienie wszystkiego do otrzymania decyzji to wedlug mnie tez to jest bardzo malo. Ale jezeli biora tyle za zlozenie tylko wniosku to duzo.Zrobicie jak uwazacie. Moim zdaniem warto sie o to starac nawet jezeli trzeba czekac kilka, kilkanascie miesiecy a czasami dluzej.

iwcia38 napisał:
Moim zdaniem warto sie o to starac nawet jezeli trzeba czekac kilka, kilkanascie miesiecy a czasami dluzej.
Wiem ze warto, tym bardziej że mamy troje dzieci w wieku przedszkolnym.

To nad czym tu sie zastanawiac? Jak juz dostaniecie decyzje to stan konta zrekompensuje dlugie oczekiwani:D

Powrót