Niemcy- zasiłek dla bezrobotnej matki

• Autor wątku Autor wątku kasiunia12aa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasiunia12aa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam serdecznie, moja sytuacja jest taka:
mój mąż pracuje w Niemczech(od października 2015r.), wzięliśmy ślub cywilny w marcu 2016r., moja ciąża (od listopada 2015r. termin na lipiec 2016)
w Polsce pracowałam 5 lat. od razu poszłam na zwolnienie L4 jak dowiedziałam się że jestem w ciąży i przyjechałam do męża do Niemiec.
od grudnia ZUS płacił mi zasiłek. w maju zwolniłam się z pracy w Polsce, żeby spokojnie urodzić w Niemczech (ze względu na wysokie koszty porodu) i jestem tu zameldowana. Z mężem wynajmujemy mieszkanie. On też ma tu meldunek.
I teraz pytanie skoro zwolniłam się z Polski z pracy nie przysługuje mi pewnie zasiłek macierzyński i becikowe. Jeśli tak to muszę zarejestrować się w Niemczech jako bezrobotna. Ktoś był w podobnej sytuacji?

Jak chcesz się zarejestrować jako bezrobotna, to musisz być gotowa do podjęcia pracy, jesli urząd da Ci ofertę. Nie mozesz odmówic. A z kim zostawisz dziecko, urzędu nie interesuje. I pamiętaj, że podlegasz pod obowiązkowe ubezpieczenie, więc jak mąz pracuje, to niech Cie zgłosi do ubezpieczenia.

Chodzi o ubezpieczenie zdrowotne? Jestem zgłoszona w jego firmie i dostałam kartę, gdzie mogę bezpłatnie się leczyć.

W Polsce pewnie wszystko mi przepadnie. A tutaj nie mogą dać mi możliwości pomocy pieniężnej. Jak dziecko podrośnie naturalnie, że pójdę do pracy. Jakieś zasiłki?

A i najważniejsza rzecz. Mój język niemiecki jest bardzo słaby.

Jak będziesz gotowa pójść do pracy, to zarejestruj sie w Arbeitsamt i złóż wniosek o ALG I, jesli w Pl pracowałaś dłuzej niż rok. Żeby otrzymać transfer zasiłku z Pl, będziesz musiała jakiś papier z Pl dołaczyć. E104 prawdopodobnie. Ale wniosek mozesz postawić dopiero, jak będziesz gotowa do pracy już pójść.
Dobrze, że jesteś zgłoszona do ubezpieczenia. Po porodzie złożysz wniosek na KG i Elterngeld.

Muszę jeszcze podzwonić jak to będzie w Polsce zrobione. Pracowałam 5lat. Bardzo dziękuje za odpowiedź.

Powrót