Niemcy

• Autor wątku Autor wątku Marcintata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marcintata

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam. Mieszkam z żona i córka w Niemczech. Obecnie tylko ja pracuje bo żona opiekuje sie córka. Mam pytania: jak załatwić( napisać pismo)mieszkanie od miasta? Obecnie mój szef mi wynajmuje ale jest to kawalerka i bierze za nią sporo. Jak uzyskać socjal? I sprawa kindergeld otóż w tamtym roku pracowałem na gewerbe. W tym roku pracuje na umowę o prace. A pytanie brzmi czy moge starać sie o zwrot pieniazkow wtedy kiedy byłem na geserbie? Czy tylko od momentu pracy o umowę? Dziękuje za odpowiedz.

pracujesz i do tego chcesz jeszcze pełny socjal:?:

Starać sie chce o dodatkowe pieniążki bo jest nie za wesoło jak sam pracuje. Czy to coś złego?

Jeszcze nie mamy. Na razie szukamy odpowiedzi czy jest sens. Słyszeliśmy ze mozemy sie starać jeżeli nam nie wystarcza. Ze mogą nam dopłacić różnice jeśli taka jest. Ze dziela wszystkie kwoty jakie dostajemy( a jest to tylko moja wypłata) na trzy osoby.

Nie mamy jeszcze tego zalatwionego :(Żona stara sie sama załatwiać ale bez znajomosci języka nie jest latwo(chodzi ze slownukiem) .

Jeestesmy w kropce bo one maja Steuer-id ja swojego nie moge znaleźć. Mam już wypełniony antrag auf kindergeld ale brakuje mi tego num i nie wiem czy moge to wysłać bez tego numeru.

A i jeszcze jedno żona ma dwójkę dzieci z poprzedniego małżeństwa ale nie mieszkają z nami tylko ze swoim ojcem tez na terenie Niemiec. Czy to bedzie jakaś przeszkoda do uzyskania kindergeld na nasze wspólne dziecko?

Ostatnia edycja:
ale ich w JobCenter to nie interesuje,bo tu każde dziecko zamieszkałe w DE ma Kindergeld i wiedza dobrze ze jak nie ma w tej chwili to będzie miało nadpłacone,wiec wlicza KG jako dochód

prosze edytowac wpisy,forum to nie czat
edit.gif

Powrót