niemcy:(

• Autor wątku Autor wątku andre13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

andre13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
witam,
:kradzież , wyrok sadu, kara grzywny. Minely 3 lata nie mam pieniedzy zeby zaplacic narazie nie przyszlo zadne upomnienie. Czy i po jakim czasie moge liczyc na ewentualne przedawnieni i gdzie sprawdzic jaki sprawa ma ststus?
z gory dzieki za odpowiedz

Wykonanie kary grzywny przedawinia się w ciągu trzech lat od prawomocności orzeczenia sądu (wyroku lub nakazu karnego/Strafbefehl), jeśli kara grzywny nie była wyższa niż 30 stawek dziennych (30 Tagessätze). Wykonanie kary grzywny wyższej niż 30 stawki dzienne przedawnia się z upływem pięciu lat od prawomocności orzeczenia. Ponieważ nie napisałeś, ile stawek dziennych ma Twoja kara grzywny, nie da się odpowiedzieć na pytanie, czy jej wykonanie się już przedawniło.

na tym papierku co dostalem nie ma nic o stawkach dziennych tylko jest podana kwota w euro....

Jeśli, jak pisałeś, jest to kara grzywny, na którą skazał Cię sąd wyrokiem lub nakazem karnym (Strafbefehl), to nie mogło być inaczej, niż tak, że grzywna wymierzona została przez podanie ilości stawek dziennych i wysokości stawki dziennej. Ten papier, który wspomniałeś, to nie jest orzeczenie sądu, lecz najprawdopodobniej jakieś wezwanie do zapłaty grzywny. W takim wezwaniu podaje się rzeczywiście tylko kwotę do zapłacenia. Poszukaj tego orzeczenia (Urteil albo Strafbefehl), które zapadło w Twojej sprawie. Tam napewno będzie podana ilość stawek dziennych (Tagessätze) i ich wysokość.

Dzieki , ale na 100% nic wiecej nie dostalem. Sprawe mialem w wiezieniu i nie dostalem nic. Dopiero jakos miesiac po tym dostalem do domu list z przekazem do zaplaty i pismo tylko z kwota do zaplaty 560 euro i to wszystko. Zaraz po tym pisalem o podzielenie tego na raty bo nie jestem w stanie splacic tego jednorazowo ale trzymalem wiodomosc z odmowa . Od tamtej pory (2010r) nic nie przyszlo zadne ponaglenie ani nic , a mnie nadal nie stac na splacenie tego:( nie wiem czy to wogole sie przedawnia?

Powrót