Niemiecka emerytura a zamieszkanie w Polsce ?

• Autor wątku Autor wątku Joaninha
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Joaninha

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam, piszę w sumie w imieniu mojej babci, która przebywa od 1988 roku w Niemczech, dostała tam obywatelstwo mniej więcej w latach 1999-2002 nie wiem dokładnie. Przyznali jej również tam emeryturę i dostała część emerytury po swoim zmarłym mężu, który też miał obywatelstwo niemieckie. Chce przeprowadzić babcie do Polski, lecz słyszałam od znajomych że jeśli babcia zmieni zameldowanie na polskie jej emeryturę przeliczą na złotówki i może na tym wiele stracić. Jak to jest tak naprawdę ?

Jak jest naprawde i konkretnie babcia moze sie sama dowiedziec w niemieckim "ZUSie" (Deutsche Rentenversicherung).

A ze straci na 100% finansowo na tym wyjezdzie, to wiadomo juz teraz i wielokrotnie byla mowa o tym na tym forum, bo ja obowiazuja uregulowania bardzo korzystnej dla mieszkajacych w Niemczech przesiedlencow umowy polsko-niemieckiej z lat 70-tych. Gdy wroci do Polski, za wszystkie wypracowane lata w Polsce dostanie zwykla emeryture zusowska, taka jak kazdy inny Polak, a nie niemiecka na warunkach niemieckich

Czyli jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest zostawić zameldowanie w Niemczech a mieszkać w Polsce ?

To jest oszustwo i jak wyjdzie, to bedziecie te pieniadze zwracac wstecznie- Ona moze przyjezdzac do Polski z wizyta na mniej niz pol roku w roku.

Nie znam cie, ale wydaje mi sie, ze przeliczylas te euro na zlotowki i oczy ci sie zaswiecily. Babcia ma w Niemczech na pewno lepsza opieka lekerska niz bedzie miala w Polsce, gdzie na wszystkie badania sa kolejki itd

No tak, ale babcia ma już 72 lata i mieszka tam sama, a cała rodzina jest 900km od niej i nie chcemy żeby sama tam żyła a po przeliczeniu emerytury na złotówki dostanie marne pieniądze.

Nie mozna miec ciastka i zjesc ciastko. Umowa z lat 70-tych byla dlatego tak korzystna, bo wtedy nikomu nigdy by nie przyszlo do glowy wracac z Niemiec do komuny w Polsce. Niemcy traktowali przesiedlencow tak, jakby oni cale zycie pracowali w Niemczech i placili w NIemczech skladki. Ale to preferencyjne trakowanie wygasa w momencie opuszczenia NIemiec. I nic sie na to nie zrobi

W wieku 72 lat czlowiek sam jeszcze potrafi trzezwo myslce, chyba ze ma demencje, wiec to niech babcia sama za siebie decyduje, a nie robi tego, co chca wnuki

A od biedy moze sie przeprowadzic do Görlitz przy polskiej granicy, gdzie jest pelno tanich mieszkan i bedziecie miec do niej blizej, bedzie wyjezdzala co 2 miesiace na 2 miesiace z wizyta do was, i wszystko bedzie legalne

Ok, dziękuję za informację. Chodziło mi o kwestie prawne a nie ocenianie kto, co chce.
Pozdrawiam.

Joaninha
Niech babcia zgłosi wyjazd w Deutsche Rentenversicherung poda dane adresowe i nr.
Konta bankowego w Polsce i tu otrzyma przelew na konto bankowe renta jest wypłacona w całości bez potrącenia podatku Polskiego.
Emerytura z Niemiec jest obecnie przelewana na dowolne konta w danym kraju
sprawdź w Deutsche Rentenversicherung.
Powodzenia

Marian, bzdury wypisujesz. Niemiec, ktory cale zycie przepracowal w Niemczech i wypracowal w Niemczech sobie cala emeryture, moze tak zrobic i wtedy nic na tym nie straci.
Polak, ktory przepracowal wiekszosc zycia w Polsce, wyjechal do Niemiec jako przesiedleniec, otrzymuje w Niemczech emeryture na preferencyjnych warunkach dla przesiedlencow, ale tylko tak dlugo, jak mieszka w Niemczech, wracjac do Polski bezpowrotnie traci te preferencyjne warunki,

Juz wiele osob sie na tym przejechalo. Zanim babcia wyjedzie, niech idzie do najblizszego oddzialu niemieckiego ubezpieczenia emerytalnego (Deutsche Rentenversicherung) i zada proste pytanie, co sie stanie z jej emerytura, jak wroci na stale do Polski.

Bo potem bedzie placz i zgrzytanie zebow

Do wypłaty niższej renty czy emerytury dojść może wówczas, gdy emerytura lub renta przyznana zostanie zgodnie z Umową Emerytalno-Rentową z dnia 9.10.1975r. zawartą z Polską lub gdy w niemieckiej emeryturzerencie zawarte są okresy zagraniczne przebyte w oparciu o umowę zawartą z byłą NRD.

Jeszcze jedna rada: Zachęcamy, aby przed podjęciem decyzji o emigracji zasięgnęli Państwo u nas informacji na temat swoich praw za granicą. Z pewnością pomoże to uniknąć przykrych niespodzianek! Proszę podać przy tym swoje obywatelstwo, nazwę państwa, w którym planuje się pobyt, a także informację, czy zamierzają Państwo zatrzymać się tam tymczasowo czy na stałe. Aby uniknąć pomyłek, prosimy wyraźnie zaznaczyć w pytaniu, że chodzi wyłącznie o informację na temat skutków ewentualnej przeprowadzki za granicę.

http://www.deutsche-rentenversicher...rnational/dt_rentenzahlung_anderer_staat.html

Ostatnia edycja:
Spokojnie i tak nie podejmiemy żadnych decyzji zanim nie będziemy w 100% pewni, że babcia będzie miała za co żyć. Dziękuję raz jeszcze za informację, tak jak doradziliście udamy się niemieckiego oddziału ubezpieczenia emerytalnego i się dowiemy.

Joaninha
Wystarczy wizyta w Deutsche Rentenversicherung lub telefon a otrzymasz odpowiedz jakie papiery masz do wypełnienia celem zmiany miejsca zamieszkania.
Napisz jaką otrzymasz odpowiedz .
Powodzenia

Witam Panie Pogodniak .mam pytanie od 6 lat pracuje w Niemczech i tak się zaczęłam zastanawiać czy faktycznie gdy przyjdzie wiem emerytalny będę miała prawo do emerytury z Niemiec.zakladajac że zostanę do wieku emerytalnego ,po owym czasie planuje powrót do Polski.

Liczy sie nie tyle, czy "pracujesz", bo formy zatrudnienia sa rozne, tylko czy masz minimum 5 lat odprowadzanych skladek do niemieckiego "ZUSu" (=Deutsche Rentenversicherung). Wtedy tak, dostaniesz emeryture z Niemiec, ale tylko za te lata skladkowe w Niemczech, a pamietaj ze w Niemczech nie ma emerytury minimalnej. wiec za takie 6 lat to bedzie tego kilkadziesiat euro miesiecznie i tyle

Właśnie chciałam się dowiedzieć jakie to kwoty ..Ale jak to kilkadziesiąt euro ??

Nikt ci nie powie, jaka kwota ci przysluguje po 6 latach, bo to zalezy - tak jak w Polsce - od wysokosci zarobkow. I tak jak w Polsce nikt normalnie zarabiajacy po 6 latach nie "wyrobi" sobie emerytury przekraczajacej, nie wiem 500 zlotych, tak ty nie wyrobisz sobie w Niemczech prawa do 500€ po 6 latach.
Deutsche Rentenversicherung wysyla przeciez kazdemu co roku swistek ze stanem konta i prognoza emerytury na zasadzie: na dzien dzisiejszy przysluguje XY euro, a przyjmujac ze zarobki do osiagniecia wieku emerytalnego beda w takiej samej wysokosci i ze do emerytury bedziesz pracowac na caly etat, to przypuszczalnie otrzymasz w wiesku 65 lat tyle a tyle emerytury.

Powrót