Niemiecka emerytura lub renta po zmarłym mężu. Proszę o pomoc.

• Autor wątku Autor wątku bubyzic
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bubyzic

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam!
Mam pytanie i zarazem prośbę o pomoc. Mój tata zmarł w czerwcu tamtego roku, większość życia pracował w Polsce i po przejściu na emeryturę pobierał świadczenia w Polsce. Pracował również w Niemczech przez jakiś czas, ale u różnych pracodawców, w sumie okres zatrudnienia na pewno przekraczał rok.
Chciałem się dowiedzieć czy moja mama ma możliwość i jakie są warunki otrzymania jakichkolwiek świadczeń z Niemiec.

Proszę o pomoc, z góry dziękuję i pozdrawiam.

raczej nie, bo w Niemczech trzeba przepracowac 5 lat placac skladki, by nabyc praw do niemieckiej emerytury

bubyzic
Emerytura z niemiec za prace to około 50e miesięcznie za 5 lat pracy

Ale czy po śmierci mojego ojca moja mama ma możliwość otrzymania jakichś świadczeń jeżeli tata przepracował jakiś okres w Niemczech? Podobno jakaś znajoma otrzymuje 200e rocznie po tym jak jej mąż przepracował w Niemczech 7 miesięcy, czy jest to możliwe?
Proszę o odpowiedź, z góry dziękuję.

To zapytaj sie na jakich zasadach to "podobno" bylo, ze ktos otrzymywal emeryture po mezu w wysokosci 200 euro po 7 miesiacach pracy, bo tyle emerytury to nie ma nawet Niemiec, ktory pracowal 7 miesiecy w ciagu zycia placac skladki w Niemczech.....

To pewnie chodzilo o tzw. przesiedlenca na pochodzeniu, ktoremu w Niemczech uznali caly staz zawodowy z Polski na niemiecka emeryture

Witam, nie chcę tworzyć nowego postu więc podepnę się pod ten. Mój ojciec zmarł w wieku 63 lat - 2 lata temu, teraz gdyby żył miałby skończone 65lat. Tata miał ustalone prawo do renty chorobową - 3 grupa. Moja mama w tym roku kończy 50 lat (w październiku) i wiem że może się starać o rentę rodzinną po mężu. Dziś spotkaliśmy znajomą która powiedziała mamie iż ona może się starać w ZUSIE o przeliczenie emerytury taty i może się o nią ubiegać? Czy jest coś takiego jak emerytura po mężu? Wspomnę że tata miał przepracowane około 33 lata... Proszę o pomoc. Z góry dziękuje.

Powrót