Niemiecka emerytura po zmarłym mężu a powrót do Polski

• Autor wątku Autor wątku weronika1207
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
W

weronika1207

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!

Moja Babcia wyjechała parę lat temu do Niemczech. Tam poznała mężczyznę z którym wzięła ślub. Niestety w zeszłym roku zmarł i babcia dostała wdowią emeryturę po zmarłym mężu, nie tracąc swojej Polskiej. Wszystko jest załatwione w tym kierunku, jednak pojawił się problem, gdyż babcia chciałaby wrócić na stałe do Polski i zastanawia się czy nie będąc zameldowana w Niemczech nie straci niemieckiej emerytury. Takie też jest moje pytanie... czy babcia mając meldunek w Polsce będzie mogła otrzymywac emeryturę na Polskie konto ?

Z góry dziękuję za odpowiedź :)
Pozdrawiam

Moja Babcia wyjechała parę lat temu do Niemczech. Tam poznała mężczyznę z którym wzięła ślub. Niestety w zeszłym roku zmarł i babcia dostała wdowią emeryturę po zmarłym mężu, nie tracąc swojej Polskiej.
Zadzwoń do Polskiego ZUS czy pobieranie Emerytury po mężu i Emerytury w Polsce jest zgodne z prawem. Pobierając w Polsce na siebie emeryturę powinna zgłosić dodatkowe źródło dochodu z Niemiec co na to ZUS ???
http://interpretacja-podatkowa.pl/i...mowa-o-unikaniu-podwojnego-opodatkowania.html

Ostatnia edycja:
Jest zgłoszone do ZUS że babcia pobiera z Niemiec również emeryturę . Jej małżonek również miał emeryturę polską i niemiecką. Babcia musiała zrzec się tylko którejś polskiej (swojej albo jego). Zrzekła się emerytury polskiej męża i została przy swojej polskiej otrzymując dodatkowo wdowią niemiecką. I od jakiegoś czasu otrzymuje obie te emerytury i wszystko jest ok, i pod tym względem nie ma żadnych problemów, jednak nie wiemy czy mając tylko zameldowanie w Polsce nadal otrzymywać będzie tą niemiecką emeryturę?

Zadzwoń do Opola oni prowadzą emerytury zagraniczne z Niemiec.
Centr/0774511070
0774511020 emerytury--- przerwa 11-11/20
0774511—681
758

Dziękuję bardzo za pomoc :)
Pozdrawiam

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót