Niemiecka pisownia nazwiska

• Autor wątku Autor wątku torrez
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

torrez

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Niemiecka pisownia nazwiska a dyplom w UK

Witam,
mam dylemat. Wyjeżdżam do Wielkiej Brytanii na studia, posiadam polskie i niemieckie obywatelstwo a paszport mam tylko niemiecki, w którym mam zmienioną pisownie nazwiska. Czy jeśli zdecyduje o posługiwaniu się w Wielkiej Brytanii nazwiskiem z niemieckiego paszportu będę miał po powrocie do Polski problem z uznaniem np dyplomu uczelni? Czy mogą mi się przytrafić jakieś inne sytuacje, w których będę powtarzał "a trzeba było polski zrobić..."? Będę wdzięczny za pomoc.

Ostatnia edycja:
obywatelstwo to jedno, pisownia nazwiska to drugie, obie sprawy nie maja ze soba wiele wspolnego. czy masz na nazwisko miller czy müller to nie ma znaczenia przy nostryfikacji dyplomu ;)

nie bardzo rozumiem. w zasadzie chodzi mi o to czy będę się mógł takim dyplomem posługiwać w PL okazując jednocześnie dokument np dowód osobisty z inną pisownią tego nazwiska. przecież jesteśmy w UE i nie ma jakiś specjalnych procedur, które umożliwiają mi posługiwanie się europejskim dyplomem. pytam bo wiem, że w Polsce problem można stworzyć przy przekręceniu jednej literki a co dopiero całej innej pisowni. w moim wypadku nie jest to jedynie zastosowanie np ü zamiast u. tutaj chodzi o sch zamiast sz oraz dodanie tt zamiast pojedynczego t co trochę chyba komplikuje sprawę.

No wlasnie tu zaczyna sie problem, jesli chcesz poslugiwac sie dyplomem na nazwisko np. Schmitt i jednoczesnie dowodem osobistym na nazwisko np. Szmit, to sie nie da tak ;)
Wiec albo robisz dyplom poslugujac sie niemieckimi dokumentami albo polskimi, pytanie gdzie bedziesz go czesciej uzywal. Ewentualnie postaraj sie o zmiane w polskich dokumentach nazwiska na pisownie niemiecka ;)

Powrót