Niemiecki akt urodzenia.

• Autor wątku Autor wątku ballos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

ballos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam,
Otrzymałem wreszcie dziadka akt urodzenia z Niemiec,
Jeden dokument jest to kserokopia aktu urodzenia z 1924r., natomiast drugi dokument to międzynarodowy akt urodzenia,

Z międzynarodowego aktu urodzenia ( taki jaki wystawia się dzisiaj ) nic nie wynika, tzn.nie jest napisane jakiej był narodowości ( chyba, że ja tego nie widzę),
Z kserokopii to w ogóle nic nie rozumie - ale też tam nie widzę, aby była narodowość.

I co wy na to?

a my na to to, ze akty urodzenia nie sa dokumentami poswiadczajacymi obywatelstwo i ze nie ma w nich rubryki "obywatelstwo" (obecnie), w starszych co prawda sa, ale adnotacja nie ma specjalnej mocy dowodowej w rozumieniu prawa o obywatelstwie

To po co mi doradzano, żebym odszukał akt urodzenia dziadka?
Straciłem tylko dużo czasu i nie tylko ja, a moja sprawa nic nie poszła do przodu tylko stoje w tym samym miejscu!

To jakie dokumenty mam odszukać?
Kartę szczepień?;)

Akt urodzenia jest potrzebny, bo najpierw musisz udowodnic, ze jestes rodzonym potomkiem osoby z obywatelstwem.

A podobnie jak w Polsce, w Niemczech dokumentami potwierdzajacymi posiadanie obywatelstwa jest dowod osobisty albo paszport.

Poniewaz jednak nawet rodowici Niemcy z reguly nie dysponuja kopia dowodu osobistego czy paszportu "dziadka", przyjmuje sie, ze osoby urodzone przed wojna na terenie Rzeszy i mieszkajace po wojnie dalej na jej terenie, byly obywtelami niemieckimi.

Przeciez na polskich aktach urodzenia tez nie ma rubryki "obywatelstwo"

Mój dziadek urodził się w 1924r. w Niemczech i przez kilkadziesiąt lat mieszkał i żył w Niemczech
Jak mam zatem udowodnić, że posiadał obywatelstwo niemieckie?
Jakie jeszcze dokumenty mam odszukać?

Powrót