Niemiecki dowód osobisty.

• Autor wątku Autor wątku regan98
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

regan98

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam.

25.05.2014 otrzymałem informacje z BVA o pozytywnym rozpatrzeniu mojego wniosku o potwierdzenie mojego niemieckiego obywatelstwa poprzez pochodzenie. Wyrobili się w 10 miesięcy co też bardzo mnie cieszy.

W piśmie poproszono mnie o uiszczenie opłaty za rozpatrzenie wniosku którą dokonałem 3.06.2014. ponadto dopisano info, że dalsze procedury zostaną wszczęte po wpływie przelewu. No i właśnie:

Czy ktoś z forumowiczów może przerabiał temat na świeżo i jest mi w stanie powiedzieć ile czekał na to świadectwo. Podejrzewam, że czas oczekiwania jest nieregularny ale każde info jest dla mnie cenne.

Na stronie konsulatu Niemieckiego we Wrocławiu jest zawarta informacja, że czas oczekiwania na dowód osobisty wynosi 4-8 tygodni. Pewnie ten termin też nie jest sztywny, ale również każde info się przyda.

Pytam was ponieważ znając szacunkowy czas oczekiwania na te dokumenty jestem w stanie sobie wyliczyć orientacyjny czas wyjazdu. A byłbym wielce rad gdyby udało się to do września, ponieważ w miejscowości do której mam plan wyjechać od września rozpoczynają się wszelakie kursy językowe integracyjne itp. Średnio na jeża to widzę szczerze mówiąc, ale nie daje mi to spokoju.

Proszę piszcie co wiecie i pozdrawiam wszystkich

Najpierw musza zaksiegowac ten przelew, poniewaz przelewy w Niemczech zanim w ogole sie pojawia na koncie odbiorcy kraza czesto 2-3 dni, te pieniadze sie pojawily w banku BVA powiedzmy w piatek, czyli przed dlugim weekendem. Jak znam zycie, napredzej w srode ktos stwierdzi ich wplyw, wewnetrzna poczta powiadomi komorke, ze swiadectwo mozna wyslac, zanim ta komorka otrzyma wewnetrzna poczta to powiadomienie, minie minimum jeden dzien i nawet jak je wystawia od razu, to oni nie wysylaja tych swiadectw indywidualnie, tylko zbiorcza poczta dyplomatyczna.

Pare lat temu od wplywu pieniedzy do zawiadomienia z konsulatu, ze przyszlo swiadectwo, trwalo to dobre 4 tygodnie.

Jak dostaniesz zaswiadczenie posiadania obywatelstwa wcale nie musisz wyrabiac dowodu przez konsulat, po prostu pojedziesz do NIemiec z tym zaswiadczeniem, przedstawisz je przy zameldowaniu, wystawia ci na zyczenie od reki tymczasowy niemiecki dowod osobisty wazny na 3 miesiace, a przez te 3 miesiace przyjdzie normalny dowod.

Czyli powiadasz, że mogę się udać do miejscowości w której chcę mieszkać ze świadectwem potwierdzenia obywatelsta. Tam zgłosić się do odpowiednika USC, złożyć wniosek o dowód osobisty, jednocześnie odbierając tymczasowy dowód osobisty który wystawia mi od ręki tak ?

I z tymczasowym dowodem osobistym załatwię resztę formalności w pozostałych urzedach takie jak socjale
itp.
Może jeszcze jedno pytanie. Czy aby wynająć mieszkanie koniecznie muszę posiadać dokument z przyznanym socjalem lub mieć umowę o pracę. Co prawda wiem że przysluguje mi mieszkanie socjalne od miasta ale zapewne nie bedzie ono dostepne od ręki. Oraz dzielnica jak i stan mieszkania moga pozostawiać wiele do życzenia.
Wolę wynająć sam, takie jakie mi pasuje i gdzie mi pasuje. Zapłacić kaucje oraz za czynsz z gory za dwa lub trzy miesiące zanim wszystkiego nie pozalatwiam co trzeba aby urzad pracy pokrywal mi czesc kosztów wynajmu.
Skrobnin prosze parę zdań jak Ci coś wiadomo na ten temat również

Dowod osobisty zalatwia sie w Niemczech tak jak w Polsce nie w USC, tylko w urzedzie meldunkowym/urzedzie miasta. Musisz po prostu od razu przy zameldowaniu sie zadeklarowac sie, ze jestes obywatelem niemieckim pokazujac Staatsangehörigkeitsausweis.

Nie wiem, do jakiej miejscowosci sie wybierasz, ale w Niemczech potencjalny wynajmujacy raczej ci nie wynajmie mieszkania bez zaswiadczenia o posiadaniu stalej pracy albo zaswiadczenia z urzedu, ze on przejmie platnosc czynszu za mieszkanie. Nawet jak im zaplacisz kaucje i z gory za 2-3 miesiace, bo niemieckie prawo bardzo chroni najemcow, wiec trudno sie pozbyc potem takiego, ktory po 2 miesiacach przestanie placic

Poniewaz nie pracowales w Niemczech, nie dostaniesz zasilku dla bezrobotnych, tylko tzw. socjal (ALG II). W tym celu trzeba podac wszystkie oszczednosci i posiadane nieruchomosci, nawet jesli takowe znajduja sie w Polsce. Urzad doplaca/placi tylko osobom, ktore nie maja zadnego wlasnego majatku. Zatajanie faktow sie nie oplaca, bo to predzej czy pozniej wychodzi i to jest oszustwo, za ktore groza dotkliwe kary .

Nie mozesz sobie tez wynajac dowolnego mieszkania, tylko mieszkania o maksymalnym metrazu, ktory przysluguje na 1 osobe i o przecietnym czynszu w danej okolicy, ktory jest ustalany przez urzedy miejscowe.

Mieszkan "od miasta" z reguly juz w wiekszosci miejscowosci w ogole nie ma. Urzedy wystawiaja jedynie zaswiadczenie, ze dana osoba ze wzgledu na niskie dochody ma prawo do starania sie o mieszkanie socjalne. To sie nazywa Wohnberechtigungsschein. Ale z tym zaswiadczeniem sam bedziesz musial latac po spoldzielniach mieszkaniowych i sie pytac, czy maja cos wolnego.

Jesli nie masz rodziny w Niemczech, najlepiej byloby poszukac umeblowanego mieszkania wynajmowanego na czas okreslony (np. 2-3 miesiace), wtedy umowa najmu wygasa automatycznie po tym okresie. Ale takie mieszkania sa troche drozsze niz normalne.

I pamietaj, ze bez zameldowania w Niemczech nawet z niemieckim dowodem, zaden miejscowy urzad pracy/socjal sie toba nie zajmie, bo te zasilki sa wyplacane z budzetu komunalnego, a wiec tylko dla "swoich" mieszkancow

Miejscowość to Rotenburg an der wümme. Kurde lipa... czyli żeby cokolwiek załatwić muszę mieć meldunek. A żeby mieć meldunek na "swoim" muszę mieć dochód. Błędne koło... A jak mam przyznany zasiłek dla bezrobotnych w polsce to niemiecki urząd pracy może go brać pod uwagę ?

Najlepszym rozwiazaniem jest chyba zameldować się u kogoś. No bo jak. Nie chcę nikomu siedzieć na głowie. Wiesz o co chodzi. Jak się za to zabrać.

Nie mozesz pobierac dwoch zasilkow z dwoch panstw jednoczesnie, polski zasilek mozna transferowac na 3 miesiace do Niemiec

Musisz szukac tzw. Ferienwohnung albo pokoju u kogs z zameldowaniem, innaczej nic z tego nie bedzie

Ten Rotenburg wyglada na mala prowincjonalna miejscowosc, moze tam nie jest tak trudno o tanie mieszkanie, nie mam pojecia

Nie wiedziałem, ze nawet posiadając obywatelstwo będą schody tego typu. Tak to mała miescina. Moja szwagierka tam mieszka z dzieciakmi w ze swoim facetem ktory też ma dzieci. Oni nie mogą mnie zameldować bo stracą dodatki.
W ich bloku remontują sie dwa mieszkania pod wynajem tylko nie wiem czy zarządca na to pójdzie aby wynająć na 3 miesiące. Nawet jak zaplace z góry.
Tak jak napisałeś. .. prawo chroni najemcow a z tego co mi opowiadała szwagierka były tam juz sceny że facet miał problem bo nie mógł usunąć lokatora z mieszkania za które nie płacił ani on ani urząd.
Dzięki za rade dobry czlowieku. Będę działał jak coś to się jeszcze odezwę po poradę

Powrót