Niemiecki pracodawca nie chce zapłacić

• Autor wątku Autor wątku limonka30
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

limonka30

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam mam pytanie odnośnie Niemieckiego pracodawcy? tzn sprawa wygląda następująco: mój chłopak podjął pracę 02.02.2011 na gewerbę w firmie niemieckiej dla której usługi świadczy firma sprzątająca (dwóch polaków) i to oni go przyjeli ale bez umowy jak wspomniałam na gewerbę wypłatę zawsze dostawał do 15 następnego miesiąca lecz ostatnio ciągle przelewy się opźniały, za miesiąc styczeń2012 mimo upomnień słownych i telefonicznych jeszcze nie przesłano pieniędzy.Dziś tzn.29.02.2012 będąc w pracy mój chłopak pytał się o przelew w odpowiedzi otrzymał wymijającą odpowiedz typu czy dał rachunek,później ze pieniadze się wróciły itd. same kłamstwa obrażano go i chciano uderzyć wyrzucono go z pracy oczywiście nic o otrzymaniu pieniędzy z dniem dzisiejszym kończy się luty za który również powinien otrzymać przelew. Proszę doradźcie mi co zrobić w takiej sytuacji i czy odzyskanie pieniędzy jest możliwe? dodam jeszcze ,że godziny pracy były codziennie odbijane specjalnym czipem w komputerze po wejściu i wyjściu z firmy więc chyba jakiś dowód na to ,że pracował jest prawda?

Niech powiadomi pracodawcę listem poleconym zostawiając kopię że w terminie 14 dniowym jak pieniądze nie wpłyną na konto sprawę podaje do sądu pracy w Niemczech..
i zgłasza do Arbeitsamtu i do niemieckiego urzędu celnego oni to ścigają.

Powrót