Niemiecki rozwód

• Autor wątku Autor wątku Ana333
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Ana333

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień Dobry.
Zwracam się do Was z prośbą. Czy ktoś mógłby mi napisać jakie konsekwencje finansowe poniesie mężczyzna po rozwodzie. Mój przyjaciel jest Niemcem, mieszka w Niemczech, nie chce narazie wziąć rozwodu gdyż twierdzi, że zrujnuje jego to finansowo. Jego żona wraz z dziećmi (12 i 16 lat) wyprowadziła sie od Niego z dmu, żyje z innym mężczyzną, mój przyjaciel płaci na dzieci alimenty, czy jak weźmie rozwód to na czymś straci? dodatkowo zostaną mu zabrane jakieś pieniądze (jest niemieckim urzędnikiem)? Proszę o odpowiedź.

Zona tak jak w Polsce może męża zrujnować wyrokami sądowymi jak ty sobie wyobrażasz
pobyt w Niemczech w takiej sytuacji a co zrobisz gdy ciebie to samo spotka w Niemczech bez ślubu możesz legalnie przebywać 3 miesiące jako turystka a co potem.
Potem będziesz zadawała podobne pytania na forum jak ci można pomóc gdy będzie dziecko itd.;Poczytaj stare posty
pozdrawiam nie życze kłopotów

Rozwod z Niemcem

Prosze o jakakolwiek pomoc,nie mam pojecie do kogo sie z moja sprawa zglosic.Wyszlam za maz za Niemca 3 lata temu,razem jestesmy 6 lat,nie uklada nam sie najlepiej ostatnio,ja nigdy nie pracowalam legalnie,czy mam prawo do bezplatnego adwokata?Czy maz bedzie musial placic na mnie jakies alimenty skoro nigdy nie pracowalam?A co z pobytem tu i pozwoleniem na prace?Strace je?Gdzie zglasza sie separacje?Czy trzeba najpierw pojsc do adwokata i za porade pierwsza zaplacic?Dodam ,ze maz jest juz po jednym rozwodzie i placi alimenty na corke,co bedzie ze mna skoro nie mam warunkow by wrocic do Polski?Dziekuje i pozdrawiam

Powrót