niemiecki urząd pracy

• Autor wątku Autor wątku hoffmanek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hoffmanek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
chłopak jest zameldowany od ponad roku w niemczech.Cały czas szuka pracy na dłużej niż 2 tygodnie.nie może znależć pracy bo mieszka na wsi.Nie ma prawka na auto bo nie ma gdzie na nie zarobić.Nie ma ubezpieczenia bo z czego by płacił za prywatne.Jest na utrzymaniu matki.chce zapisac sie do urzedu pracy .Jakie dokumenty mu sa potzrzebne.Czy moze liczyc na ubezpieczenie z urzedu pracy.:o Kto wie cos na ten temat.

jak nie pracowal w Niemczech i nie placil skladek na ubezpieczenie od bezrobocia, to nic mu to nie da, bo i tak nic nie dostanie.

A na dodatek wyjdzie brak ubezpieczenia chorobowego, ktore jest w Niemczech obowiazkowe.

on nie chce od urzędu kasy tylko zapisac sie jako poszukujacy pracy,aby pomogli mu ją poszukać.

oni sie w praktyce w ogole nie przejmuja osobami, ktore nie pobieraja od nich zasilkow: dostanie wydruk ofert pracy z ogolno dostepnej przez internet bazy danych i na tym sie to skonczy, nikt aktywnie nie bedzie za niego tej pracy tam szukal

Przerabiałem to... zły krok bo się przyczepia do ubezpieczenia, nic nie dadzą i będzie tylko gorzej. Niech szuka sam pracy, ewentualnie przez pośrednika ale nie urząd pracy, oni wysysają resztki... A i tak przeważnie nic nie znajdują. Jak chce to niech tam idzie i poszpera w ich bazie danych, udostępniają komputery i świeże ogłoszenia. Byle się u nich nie zapisywać.

no nie wiem ale tam gdzie my nalezymy sa solidni.Ja dostałam prace juz po 3 miesiacach ale ja przedtem pracowałam.Ja szłam na socjal.On chce wiedziec jakie dokumenty mu potrzebne:-x

Raz jeszcze powtarzam, ze oni sie zajmuja na serio tylko osobami, ktorym musza placic zasilki. Reszta sie dla nich nie liczy.

Potrzebuje tylko zameldowanie i dokumenty osobiste, ale jak sie zaczna go dopytywac o ubezpieczenie i zakabluja go do kasy chorych albo do urzedu ds. cudzoziemcow, to wiecej na tym straci niz zyska

hoffmanek napisał:
on nie chce od urzędu kasy tylko zapisac sie jako poszukujacy pracy,aby pomogli mu ją poszukać.

poszukującym pracy bez prawa do zasiłku urząd nie opłaca ubezpieczenia on musi nadpłacić składki od dnia zameldowania teraz,niech sie lepiej wymelduje z Niemiec i ucieka jak najdalej

Moge powiedziec jak bylo w moim przypadku. Rejestrowalam sie w urzedzie pracy okolo 2 lata temu i mi pomogli. Prace znalazlam po 2-ch tygodniach. Musialam przedstawic kwitek z urzedu pracy w Polsce, ze jestem tam ubezpieczona. Jesli nie jest nigdzie ubezpieczony prywatnie w Niemczech to bedzie mial tylko problemy, bo ode mnie z AOK chcieli wiedziec gdzie bylam wczesniej ubezpieczona. Wiec nawet , jesli urzad pracy znajdzie mu prace to ubezpieczyciel bedzie chcial potwierdzenia ciaglosci ubezpieczenia, a skoro nie ma to bedzie musial zwrocic za ten okres, ktory nie placil.

Powrót