Niemiecki Vat ?

• Autor wątku Autor wątku kasiulek70
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasiulek70

Użytkownik
Odpowiedzi
59
Witam choć sprawa nie dotyczy mnie osobiście bedę pisała jak gdyby to była moja działalność bo tak będzie łatwiej. (działalność przyjaciela)
Od jakiegość czasu prowadzę DG a konkretnie handel, oferowany przeze mnie towar pochodzi w całości z niemiec dlatego też otwierając działalność wystąpiłam o Nip europejski tak by móc dokonywać zakupów interesujących mnie towarów bez niemieckiego Vatu. Wszystko jest jasne i zrozumiałe kiedy to kupuję towary w jednostkah handlu hurtowego w tych msc po uprzednim otrzymaniu karty wstępu jako przedsiębiorca wszystko jest ok ,problem zaczyna się kiedy chciałabym kupić towar w sklepach detalicznych co prawda kupić nawet zadawalające ilości mogę ale oprócz pragonu fisalnego żadnego innego nie otrzymam (chodzi mi tu o fakturę Vat jak ma to msc w polsce) , próbowałam w wielu sklepach otrzymamć jakikolwiek dowód zakupu z dokładnymi danymi sklepu i moimi i jest to niemożliwe. W każdym z tych sklepów odp była identyczna: na paragonie są wszystkie dane sklepu+ nr identyfiacji podatkowej+ wartości netto ,wysokość Vat itd i to jest u nich wystarczające.
I tu zaczynają się schody bo taki towar co prawda mogę dalej sprzedać ale ponieważ jest kupiony z Vatem to tu w polsce muszę księgować go jako zakupiony w cenach netto i doliczyć do niego polski Vat w moim przypadku jest to 22% . Biuro podatkowe które prowadzi moje księgi nie potrafi mi pomóc ,zastanawiam się czy istnieje jakaś możliwość odzyskania tego Vatu zapłaconego w niemczech ? "Moja księgowa" twiedzi że tylko zakupy netto w krajach unii nie powodują podwójnego opodatkowania owym podatkiem.

cd. Czy naprawdę nie można odzyskać owego Vatu zapłaconego przecież i tam i tu po sprzedaży? Niestety nie jestem w stanie zaopatrywać się tylko w owych hurtowniach bo nie mają one takiego asortymentu jaki mnie interesuje,a niestety w niemczech nie istnieją hurtownie w takiej formie jak w polsce, sklepy raczej dostają towar bezpośrednio od producenta czy koncernu.
Czekam na każdą podpowiedź.
A miało być tak łatwo po wejściu do unii :(
A żeby było śmieszniej to przed wejściem do unii po prostu można było odzyskać owy podatek przez Tax free!

Mam ten sam problem gdzie znaleźć odpowiedż

Może skontaktujemy sie jakoś telefonicznie lub inaczej w tej sprawie i porozmawiamy

cos chyba znalazłem oto treść
Zwrot podatku VAT na terenie Niemiec dla przedsiębiorstw polskich

Spis treści

Wstęp

Podmioty uprawnione do zwrotu podatku VAT

Rachunki

Wysokość zwrotu podatku VAT

Czynności od których przysługuje zwrot i wyłączenia

Terminy

Wymagane formularze

1. WSTĘP

Stosownie do przepisów ustawy o podatku VAT (Umsatzsteuergesetz) § 18 ust 9, aby podmiot zagraniczny zarejestrowany w swoim kraju mógł odzyskać zapłacony na terenie Niemiec podatek VAT musi istnieć zasada umów wzajemnych pomiędzy danym krajem a RFN. Zgodnie z tym przepisem polskie podmioty roku nie mogły od 1998 odzyskać podatku VAT zapłaconego na terenie Niemiec, gdyż stosownie do polskich przepisów o podatku VAT nie było takiej możliwości dla podmiotów zagranicznych. Wraz ze zmianą przepisów ustawy o podatku VAT oraz rozporządzeniem Ministra Finansów z dnia 23 czerwca 2001 r. w sprawie zwrotu podatku od towarów i usług niektórym podmiotom zagranicznym przysługuje tymże podmiotom, w tym podmiotom niemieckim, zwrot podatku VAT zapłaconego przy nabyciu towarów i usług na terenie Polski. Przepisy te obowiązują od 1 lipca 2001 r. We wrześniu 2001 r. Federalne Ministerstwo Finansów postanowiło, że w odniesieniu do § 18 ust. 9 zdanie 5 niemieckiej ustawy o VAT zachowana została zasada umów wzajemnych. W związku z tym także od 1 lipca 2001 r. przysługuje zwrot podatku VAT dla polskich podmiotów gospodarczych niezarejestrowanych na terenie Niemiec jako płatnicy podatku VAT.

a to link do tej strony
PSM -  Zwrot podatku VAT na terenie Niemiec dla przedsiębiorstw polskich.

witam! pomóżcie bo już nie wiem gdzie pisaC!! jaki podatek muszę nALICZY NA TOWAR JESLI SPROWADZAM GO Z NIEMIEC I MAM NIP EUROPEJSKI?? (CHCE BYC NA RYCZAŁCIE 3% +VAT)22%?? MAM NADZIEJE ZE NIE:(

Witam nie chce zakladac nowego tematu a wiec sie podlacze do istniejacego.
Mam podobne pytanie,a mianowicie jeli chcialbym sprowadzac towar z polski i sprzedawac w niemczech to w jakiej wysokosci musze doliczyc VAT.
Jak narazie jestem totalnie zielony w tym temacie,a chcialbym w niemczech otworzyc sklep z odzywkami i suplementami dla sportowcow.
Mam nadzieje ze ktos w miare troche mi pomoze w tym temacie,pozdrawiam.

Witaj! mieszkam w niemczech dlatego wydaje mi sie ze stawka podatku to 19%. Wpisz sobie podatki w Niemczech tam pisze"Podatek obrotowy jest odpowiednikiem polskiego VAT i wynosi obecnie 19%. Niższa stawka podatku obrotowego w wysokości 7% naliczana jest przy artykułach spożywczych (z wyjątkiem gastronomii i napojów), książkach, czasopismach itp"pozdrawiam.

u mnie na kazdym rachunku sklepowym pisze 19%

Wysokość podatku obrotowego w Niemczech wynosi w chwili obecnej 19%,
natomiast stawki obnizonej – 7%; stawka zerowa stosowana jest jedynie w związku z
wewnątrzwspólnotowym i międzynarodowym transportem powietrznym, morskim i
częściowo śródlądowym.

podatek obrotowy w niemczech - Google Search

Powrót