Niemieckie alimenty jak i gdzie????

• Autor wątku Autor wątku basia22991
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

basia22991

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Od trzech lat jestem w nieformalnym zwiazku z niemcem , mamy trzy letniego syna ktory sie tam urodzil. Z powodu złego traktowania mnie przez partnera i jego rodzine chcialabym wrocic do Polski i zabrac ze soba syna, obecnie jestem bez pracy i bez srodkow do zycia i I NIEWIEM CO ROBIC nie mam paszportu dziecka , niewiem od czego zaczasc i wogole jak sie za to zabrac jakie dokumenty ... i niewem czy moge oczekiwac na jakas pomoc finansowa z jego strony .. czy to trzeba w polsce zalatwiac czy w niemczech ... PROSZE O SZYBKA POMOC PORADE COKOLWIEK .....

Bez zgody ojca lub sądu rodzinnego bym dziecka nie brał, bo to się traktuje jak uprowadzenie. O alimenty pozwać możesz ojca w miejscu zamieszkania dziecka, więc jeżeli będziesz z dzieckiem mieszkała w Polsce, także przed polskim sądem.

ona ma wylaczne prawa do dziecka bo nie byli malzenstwem

mama nadzieje ze nie dala jemu praw przed urzednikiem Jugendamtu
ona decyduje o
Aufenthalt des Kindes,
Besuch des Kindergartens, Wahl der Schule, Schulwechsel itd

Alleiniges Sorgerecht

http://ec.europa.eu/civiljustice/parental_resp/parental_resp_ger_pl.htm#2.

Komu, według ogólnych zasad, przysługuje władza rodzicielska nad dzieckiem?

Rodzicom przysługuje wspólna władza rodzicielska nad dzieckiem w przypadku, gdy:

dziecko urodziło się w związku małżeńskim;
rodzice zawarli związek małżeński po urodzeniu dziecka;
rodzice oswiadczą, że są gotowi do wspólnego sprawowania władzy rodzicielskiej nad dzieckiem (oswiadczenie o władzy rodzicielskiej).Oswiadczenia muszą być poswiadczone przez Urząd ds. Ochrony Dzieci i Młodzieży (Jugendamt) lub notariusza. Jeżeli rodzice nie pozostający w związku małżeńskim nie złożą takiego oswiadczenia, wyłączna władza rodzicielska przysługuje matce.

http://ec.europa.eu/civiljustice/maintenance_claim/maintenance_claim_ger_pl.htm

Roszczenia alimentacyjne - Niemcy

Ostatnia edycja:
Powrót