Niemieckie czy Poskie świadczenia ????

• Autor wątku Autor wątku Margo84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Margo84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam*
Mam takie pytanko*a mianowicie jestem w 6 miesiacu ciąży i obecnie przebywam na L4 w polsce , ale zamierzam wyjechac do Nimiec do męża który tam pracuje od miesiąca i jest zameldowany , kwestia jest taka ze zamierzam tam urodzic dziecko ( mąż ma obywatelstwo niemieckie ale musi zrzec sie poskiego by dostac z powrotem niemieckie) i moje wątpliwosci sa takie co bedzie z dalszym L4 czy to ze jestesmy w UE cos nam daje i moge przeslac niemieckie jesli je dostane do polski by nie tracic świadczen ztego tytułu i potem akt urodzenia i pobierac macierzynskie???? Czy poprostu z chwila gdy tam sie zamelduje i maż ubezpieczy mnie u siebie w pracy przysługują mi kindergeld i płatności na dziecko z strony niemiec??? Niechce tutaj stracić a tam nic nie zyskać???? Poprostu pytam co mam robic czy musze sie tu wymeldowac, gdy tam dostane meldunek??? Jasne ze chce dostwac z jednego Państwa świadczenia tylko z którego by nie mieć problemów!!!!!Prosze o wszelka pomoc*
Dziekuje*

Margo84 napisał:
( mąż ma obywatelstwo niemieckie ale musi zrzec sie poskiego by dostac z powrotem niemieckie)
?????
pierwsze slysze ,jak on niby sie tego chce zrzec

póki jestes/bedziesz zatrudniona w PL lub pobierala polskie swiadczenia macierzysnkie podlegasz pod polskie ustawodastwo i tam jestes ubezpieczona ,wiec mąż nie moze Cie podciagnac pod swoje ubezpieczenie niemieckie i nie przysluguje Ci tez Elterngeld po urodzeniu dziecka

obywatelstwo ma albo go nie ma i niczego zrzekać sie nie potrzeba w tych czasach

nie dubluj wpisow,poczytaj regulamin forum

Ostatnia edycja:
Mieszkal w Niemczech 12 lat ale wrócił do polski, i by z powrotem uzyskac niemieckie obywatelstwo musi zrzec sie polskiego tak mu powiedziano ???? To poprostu przysługuje mi wszystko w Polsce nawet gdy urodze w Niemczech???? Boje sie ze wszystko strace w Polsce a nic niedostę Niemczech ????

a to kto mu je odebrał i na jakiej podstawie ?

na zrzeczenie musi wyrazic zgode prezydent RP no i sporo to kosztuje ..

w Polsce poki jestes zatrudniona tam ,tu nic tobie nie przysluguje

Przepisy unijne zawierają zasady dotyczące ustalania ustawodawstwa właściwego, czyli ustalania, w jakim kraju jesteś ubezpieczony, jeśli pracujesz lub prowadzisz firmę w jednym lub wielu państwach UE, EOG lub Szwajcarii.
Zgodnie z tymi przepisami, podstawową zasadą dla ustalenia właściwego ustawodawstwa w dziedzinie ubezpieczeń jest zasada miejsca wykonywania pracy (lex loci laboris) – oznacza ona, że podlegasz ubezpieczeniu społecznemu i zdrowotnemu oraz płacisz składki do systemu ubezpieczeń w państwie, w którym pracujesz.
http://www.mpips.gov.pl/koordynacja...ia-spolecznego/unia-europejska/ustawodawstwo/

Podstawowym warunkiem objęcia członków rodziny ubezpieczeniem rodzinnym według przepisów prawa niemieckiego jest fakt, iż nie posiadają oni własnego tytułu do ubezpieczenia w Niemczech lub w Polsce (np. praca, emerytura lub renta) oraz zamieszkują zwyczajowo na terenie Republiki Federalnej Niemiec. Jedynie w przypadku pracowników przygranicznych, można objąć niemieckim ubezpieczeniem rodzinnym również osoby, które nie zamieszkują na terenie Niemiec.
http://www.aok.pl/ubezpieczenie-rodzinne-w-niemczech-320.php

Ostatnia edycja:
Obywatele EU moga maja prawo miec podwojne obywatelstwo.Pozdrawiam

Jak załatwiał zameldowanie to w urzedzie powiedziano mu ze teraz przepisy uległ zmianie, i fakt moze to nawet potrwac 2 lata ???? A w niemczech obowiazuje L4???? Tak jak w Polsce????i co z tym meldunkiem??? ?mozna miec 2 i tu i tam ???

belunia napisał:

To poprostu dalej bede ubezpieczona w Polsce i obowiazuje mnie ta karta Europejska Karta Ubezpieczeniowa????

Podstawowym warunkiem objęcia członków Państwa rodziny*ubezpieczeniem rodzinnym według przepisów prawa niemieckiego jest fakt, iż nie posiadają oni własnego tytułu do ubezpieczenia w Niemczech lub w Polsce (np. praca, emerytura lub renta) oraz zamieszkują zwyczajowo na terenie Republiki Federalnej Niemiec. Jedynie w przypadku pracowników przygranicznych, można objąć niemieckim ubezpieczeniem rodzinnym również osoby, które nie zamieszkują na terenie Niemiec.

To mam rozumiec to tak ja mam dalej umowe w Polsce i tam jestem ubezpieczona i tam mam wszystko odciagane wiec normalnie wszysługuje mi tomcomw Polsce nawet jesli bede mieszkac w Niemczech Tak ???? Tylko martwie sie o to L4 przyznaja mi w niemczech jesli pojde do lekarza ???? I co musze mu przedsawic ???? Karta Europejska wystarczy????

Margo84 napisał:
Jak załatwiał zameldowanie to w urzedzie powiedziano mu ze teraz przepisy uległ zmianie, i fakt moze to nawet potrwac 2 lata ????

???

co ma trwac dwa lata ?

ubezpieczenie z Polski jezeli nadal jestes tam zatrudniona mozesz przeniesc do Niemiec

formularz przenośny S1
https://www.ekuz.nfz.gov.pl/zmiana_zamieszkania/wnioski-o-dokument-s1

a czy on ma prace ,z czego zamierzacie tu zyc?

i co z tym meldunkiem??? ?mozna miec 2 i tu i tam ???

mozna

Ostatnia edycja:
Tak tak ma prace od miesiaca na czas nie określony !!!! Ma zameldowanie i chcielismy wyrobic mu dowod niemiecki wiec jak mamy postepowac??? Ten formularz przenosny S1 mam uzyskac w polsce czy juz w niemczech???

Ostatnia edycja:
dowod niemiecki tylko jak ma na pismie potwierdzone obywatelstwo

taki dokument
staatsangeh_rigkeitsausweis_250x360.jpg

albo taki
einb_rgerungsurkunde_250x354.jpg

chyba ze zamierza dopiero sie starac o obywatelstwo przez Einbürgerung ale to musi poczekac 8 lat,bo te 12 lat mu nie zalicza jezeli wrocil do polski na dluzej niz pól roku

w Niemczech L4 tak łatwo jak w Polsce nie uzyskasz ,tu lekarze twierdza ze ciąża to nie choroba i maja racje

tak formularz s1 zalatwisz w Polsce

Bardzo dziekuje za ten wniosek !!!!

No dobrze ale jesli przebywam na L4 od 3 miesiaca i teraz dostane np. do końca marca a termin mam na 20 maja a muszę miec ciągłosc wie co wtedy????

poszukasz jakiegos polskiego Ginekologa to pewnie Ci wystawi zwolnienie

Troche jestem spokojniejsza , mam nadzieje ze z tego tytulu nie bede miala zadnych problemów i oczywiscie po porodzie moje dziecko moze mąż objąć ubezpieczeniem czy bedzie mi podlegac???

moze byc pod meza ubezpieczeniem

Bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi ;)

Powrót