niemieckie konto bankowe zmarlego taty

• Autor wątku Autor wątku Szukajacaporady
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Szukajacaporady

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam serdecznie.Zwracam sie do Państwa z zapytaniem co zrobić w mojej sytuacji.
Mój tato zmarł niedawno w Polsce.Ma obywatelstwo tylko Polskie.Pracował w Niemczech i ma tam konto bankowe.Ja nie mam dostępu do tego konta na te chwile ( ani karty,pinu czy dostepu do internetu).Jak wyglada sprawa odzyskania tych pieniedzy? Dodam,ze niestety w Polsce bede sie zrzekac spadku ze wzgledu na bardzo duze dlugi taty.Prosze bardzo o pomoc co zrobic.Czy jest jakas szansa?Jak to zalatwic?Pozdrawiam serdecznie.

RE: konto w banku niemieckim zmarlego taty

skoro będziesz się zrzekać to nie będziesz spadkobiercą.... a więc nie należa ci się tamte pieniądze...

Nie wolno Ci jednocześnie odrzucić spadek po ojcu (nazywasz to zrzeczeniem), a z drugiej strony po jego śmierci wziąć pieniądze z jego konta. Bank zażąda postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku, jeśli będziesz chciała pobrać pieniądze z konta bankowego Twojego nieżyjącego ojca. Jeśli spadek odrzucisz, nie będziesz spadkobiercą i nie będziesz wymieniona jako spadkobierczyni w postenowieniu o stwierdzeniu nabycia spadku, a zatem nie będziesz miała prawa do pieniędzy na tym koncie.

Powrót