niemieckie obywatelstwo i wyjazd do USA

• Autor wątku Autor wątku perry
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Nie wprowadzaj w błąd Król czy Krol to samo nazwisko
mniejszość niemiecka w Opolu zmiana nazwiska nastąpiła sądownie
nazwisko powinno być zgodne z metryką urodzenia osoby

Nie wprowadzam w blad. Nazwiska zniemczane sa stosunkowo rzadko - zreszta w przypadku nazwiska Krol tylko nie jest zadne zniemczenie tylko dostosowanie do pisowni niemieckiej. Co innego z imionami np. Ryszard na Richard czy Krystian na Christian - niby to samo ale nie do konca. Nieprawdaz?!

Paszport niemiecki jest wystawiany na podstawie metryki urodzenia osoby
starającej się o obywatelstwo. Jeżeli w paszporcie jest jakaś zmiana nazwiska lub imiona
potem dostarczasz jakieś zaświadczenia z Polski świadectwo pracy itd.; wtedy jest problem udowodnić że to twoje .

Witam

W kwestii ewentualnych kłopotów z dwoma paszportami na granicy. Też mam dwa obywatelstwa, więc jakiś czas temu z ciekawości zapytałem o to na Okęciu przy kontroli paszportowej (lecąc gdzie indziej).
Zapytałem, co mam zrobić gdybym leciał do USA i chciał skorzystać z niemieckiego paszportu, który wizy nie wymaga. W Polsce niby jestem obowiązany posługiwać się polskim paszportem (na lotnisku są wyraźnie wywieszone przy okienkach informacje-ostrzeżenia, że legitymowanie się obcym paszportem przez polskiego obywatela jest karalne).
Odpowiedź była prosta. Muszę pokazać polski, a do tego drugi niemiecki, jako dowód, że nie potrzebuje wizy. Pan mi powiedział. "Może pan przynieść nawet 10 paszportów jeżeli ma pan tyle obywatelstw".
Czyli można.

Pozdrawiam
Damian Skórka

czyli najlepeij kupic bilet w niemczech i probować?? moze sie uda moze nie...??

Powrót