Niemieckie obywatelstwo??? Jak, gdzie i czy mozliwe?

• Autor wątku Autor wątku zalamana32
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zalamana32

Użytkownik
Odpowiedzi
66
Witam,
pisze w imieniu znajomego tym razem. Otoz jest on zonaty, i ma dwojke dzieci, lecz mieszka w Polsce. Rodzina jego babki ze strony ojca(brat babki wraz zona i dziecmi, siostra babki rowniez ze swoja rodzina) wyjechali do Niemiec w okresie stanu wojennego na pochodzenie. Jego babka nigdy sie o nie nie starala, bo nie planowala wyjazdu. On nie wie niestety, czy ojciec, czy tez matka babki mieli niemieckie obywatelstwo i nie ma mozliwosci sie dowiedziec. Chcialby wyjechac z rodzina do Niemiec, lecz niestety nie wie gdzie dowiadywac sie o tym pochodzeniu? Jakie papiery sa do tego potrzebne i do jakiego Urzedu sie zwrocic? Nie zna on jezyka i podejrzewam, ze na poczatku nie znajdzie pracy, wiec wraz z zona i dziecmi (1 i 4 lata) beda musieli byc tu na socjalu, poki nie skoncza sprachkursu. Ale ja juz za daleko siegam, sorry. Czy po babci ze strony ojca, ktora nigdy sie nie starala o obywatelstwo mozna zyskac obywatelstwo niemieckie?

Chcialam dodac, ze moj znajomy urodzil sie w 1983r, jego ojciec w 1951, a babka jeszcze nie wiem kiedy dokladnie, ale jesli sie nie myle to w 1933r.

troche niezrozumiale napisane

ale powiem krotko..jak niby ojciec moglby dostac po babce ..jak w tamtych czasach nie mozna bylo dziedziczyc ze strony zenskiej(czyli babki)...wiec kolo sie zamyka...do socjalu jeszcze daleko..lub za daleko

po drugie zona Polka nie skorzysta ze socjalu bo nie dostanie pozwolenia (pobyt) z powodu braku dochodow

a tu test na to czy mozna dostac czy nie obywatelstwo

Niemcy: obywatelstwo, osiedlenie, pomoc socjalna i przydatne informacje

Nie napisalam, ze jego ojciec ma obywatelstwo. On go nie posiada bo tez nigdy sie o nie nie staral. Wiem, ze to wszystko co napisalam, wyglada, jak bigos:) Sama jak teraz to czytam, to smiac mi sie chce... ale dziekuje za odpowiedz.

wcale ojciec nie musi miec na papierze obywatelstwa zeby syn mogl sie starac(liczy sie pochodzenie)a niestety skoro ojciec nie mogl dziedziczyc od babki(moglby tylko jezeli bylby dzieckiem nieslubnym) to i syn nie moze..

jedynie nieslubne mogli ze strony zenskiej

Teraz sie okazuje, ze i ojca jacys przodkowie maja niemieckie pochodzenie. Babki panienskie nazwisko jest niemieckie i po zawarciu zwiazku malzenskiego z dziadkiem tez ma niemieckie konczace sie na dt:) Bedziemy grzebac w papierach- zobaczymy. Dzieki belunia:)

Juz wiem wszystko, ale i tak potrzebuje pomocy, wiec sprawa wyglada tak:
Ojciec mojego znajomego urodzil sie w 1951roku. Matka jego ojca wyszla za maz dopiero w 1954 roku, (czyli ojciec znajomego jest nieslubnym dzieckiem, co chyba zmienia fakt, jesli ojca matka, a jego babka ma pochodzenie) i ten moj znajomy ma w posiadaniu ten akt malzenstwa. Procz tego znalazl w dokumentach Familienstanbuch, ktory zostal wydany przez Standesamt (welen?, nie wiem co to) w 1945. W tej ksiazeczce widnieje imie i nazwisko ojca babki, czyli pradziadka mojego znajomego, jak i rowniez jego zony, czyli prababki. Kurcze nie wiem juz. Mi sie wydaje, ze powinien sie starac, bo wedlug mnie ma pochodzenie.

Czyli co robic w nastepnej kolejnosci? Moj znajomy wybiera sie z tymi wszystkimi papierami do Konsulatu generalnego w Gdansku jutro, bo nie wie od czego ma zaczac. Nie ma on jeszcze meldunku w Niemczech

A jak ja go zamelduje?

Belunia jakie wnioski i gdzie skladac w Polsce a gdzie w Niemczech w razie czego?

jak go zameldujesz-to w Ausländeramt wszyscy skladaja w miescie Twoim(tez tam skladalam)i niedawno dzieciom(to znaczy ja w swoim miescie)

przeczytaj link ktory wstawilam Ci..na temat wnioskow(kliknij w niego)

jest tez mozliwosc ,ze Cie upowazni wtedy Ty w jego imieniu wysylasz do KÖLN i korespondencja z KÖLN na twoj adres bedzie przychodzic(wtedy nie potrzeba meldunku w Niemczech)

Powrót