Niemieckie obywatelstwo o dziadku urodzonym w latach 1900

• Autor wątku Autor wątku Majka126
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Mam orginalna metryke urodzenia ale w niej nie ma slowa o obywatelstwie a zaswiadczenie o zamieszkaniu tez nie jest kompletne bo wojna itp a w biurze tutaj kazali mnie zrobic nabycie obywatelstwa po mezu ha ha a ja chce miec swoje.

Z jakiego roku jest ta metryka,
Z biura meldunkowego wyciąg od kiedy do kiedy mieszkali lub akt zgonu nowe papiery tam piszą jakie obywatelstwo posiadali skoro jesteś na miejscu w Berlinie to masz dostęp do wszystkiego

Ostatnia edycja:
nowe papiery czyli ? mam wyciagnieta w zeszlym roku metryke urodzenia jest to kopia z 1901 roku i zawiera np wyznanie ale nie to co potrzebuje a czasy wojenne ten dziadek spedzil np w Polsce i na Uralu i wlasnie tam sprawa sie komplikuje , mama tez urodzona gdzies inndziej a ja w Pl

Rodzice juz nie zyja i nie mam duzo wiadomosci na te tematy gdyz za moich czasow byl to temat tabu bo sasiedzi wyzywali od niemcow

czasy wojenne ten dziadek spedzil np w Polsce i na Uralu i wlasnie
Jeżeli był w wojsku masz archiwum wojskowe w Berlinie.
Urząd meldunkowy potwierdzenie zameldowania tam jest jakie ma obywatelstwo.
Aufenthaltsbescheinigung- tu jest od kiedy mieszkał i jakie obywatelstwo

Ostatnia edycja:
ok wielkie dzieki napisze antrag pozdrawiam i milej nocy

Czy moge starać sie o obywatelstwo niemieckie Jeśli mój tata jest urodzony w 1932 roku na ternie Niemiec i posiada orginalną metryke urodzenia niemiecką .Ja urodziałam sie przed 1975 r.Moja babcia / taty matka/ była Niemką ale nie mam jej żadnych dokumentów.Rodziny se strony mojej babci/rodzeństwa/ takie obywatelstwo ma. Proszę o pomoc

Na terenie Niemiec rodzi sie i dzisiaj wiele dzieci, dostaja oczywiscie niemiecka metryke urodzenia, bo tylko takie wystawia niemiecki urzad stanu cywilnego, co jednak nie znaczy, ze te dzieci sa automatycznie Niemcami, jak np urodzone w USA, maja automatycznie obywatelstwo amerykanskie.
Nie wiadmomo, jak ci pomóc, bo nie podajesz konkretnych faktów.

Dzień Dobry
mam takie pytanie, które być może padło już wcześniej, niemniej proszę o odpowiedź jeżeli ktoś ma wiedzę.
Otóż mój nieżyjący już dziadek był urodzony w Niemczech w mieście Oberhausen w 1910 roku.
Przez jakiś czas mieszkał w Niemczech z rodzicami ale jak długo na razie nie udało mi się ustalić. Wiem, że na pewno od roku 1928 mieszkał w Polsce w Bydgoszczy a wcześniej w miejscowości Gołańcz powiat Wągrowiec woj. Wielkopolskie. Nie wiem od którego roku mieszkał w Gołańczy ale od 1928 na pewno w Bydgoszczy i tam zmarł.
Nie wiem również jak długo jego rodzice ( moi pradziadkowie ) mieszkali w Niemczech - to dopiero próbuję ustalić ani jakie mieli obywatelstwo a co za tym idzie jakie obywatelstwo w momencie urodzenia w Niemczech w 1910 roku miał mój dziadek.
Pytanie jest następujące:
Czy ja jako wnuk mam szanse otrzymać obecnie obywatelstwo Niemieckie?
Proszę o informacje
pozdrawiam

Powrót